Jaloezie, het dodelijke gif in relaties
18 november 2014 

Jaloezie, het dodelijke gif in relaties

Gastartikel door Tineke

Iedereen is wel eens jaloers, maar het kan ook extremere vormen aannemen. Wanneer er jaloezie in het spel is, betekent dat vaak dat er in de basis geen is vertrouwen tussen beide partners. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan zijn dat je onzeker bent over jezelf. Misschien vind je jezelf niet leuk of kan je je niet voorstellen dat een ander jou leuk vind. Dat een ander jou leuk genoeg vindt om er niet met een ander vandoor te gaan. Als je onzeker bent verlang je van de ander dat hij of zij het gat in jou opvult waar jij jezelf te kort doet door jezelf niet leuk te vinden. De ander kan simpelweg dit gat niet in jou opvullen en je belast de ander hier alleen maar mee. Uiteindelijk ook jezelf, want je krijgt niet wat je wilt: dat de ander de leegte in jou opvult. Dit kun je alleen zelf doen.

Bevestiging zoeken

Ik heb hier zelf ook ervaring mee. Ik was in de basis onzeker over mijzelf en dat maakt het heel lastig om een relatie aan te gaan. Ik heb er al meerdere gehad, maar ze liepen allemaal stuk omdat ik niet genoeg van mezelf hield. Het spreekwoord: "Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt" bestaat niet voor niets. Ik zocht altijd naar bevestiging in alles. Ik was vaak jaloers wanneer een van mijn exen alleen al praatte met een ander. Of wanneer hij liever met vrienden opstap ging dan met mij. Dan dacht ik gelijk: Wat nou als hij daar een ander treft die hij leuk vind? En dat hij klaar is met mijn gezeur en daarom met een ander vreemdgaat? Zoals je hoort: Onze basis in vertrouwen zat al niet goed. Als dit wel goed zou zitten, zou ik me niet druk maken om andere vrouwen.

Vreemd gaan

Een andere reden voor jaloezie kan zijn dat er geen basisvertrouwen is in je relatie is omdat je een of meerdere relaties hebt gehad waarbij de ander is vreemdgegaan. De slechte ervaring met je voorgaande relatie neem je mee naar je relaties daarna. Je wantrouwt de ander direct zonder echt bewijs te hebben dat je partner echt vreemdgaat.

Wantrouwen maakt veel kapot

Door een ander te wantrouwen en hem of haar bij het minste of geringste te controleren creëer je ook dat er in de basis geen vertrouwen is tussen jullie. Je partner heeft op den duur het gevoel dat hij of zij op de tenen moet lopen en zal bewust dingen voor je kunnen gaan achterhouden. Dingen die op zich niet erg zijn, maar die jij als bedreigend ervaart. Dat hij een zakelijke lunch heeft met een vrouwelijke collega, bijvoorbeeld. Hier ontstaat dat je zelf precies dat creëert wat je niet wilt. Je bent bang dat je partner iemand anders op het oog heeft. Hierdoor ga je je wantrouwend gedragen. Door dit wantrouwende gedrag gaat je partner dingen achterhouden. Je komt erachter en wordt boos op je partner. Je partner wordt gek van je onterechte beschuldigingen en gaat vreemd. Uiteindelijk heb je jezelf bevestigd in je angst: je hebt je zo vervelend gedragen dat de ander inderdaad is vreemdgegaan. Maar nee, niet omdat hij dat van plan was, maar omdat je de situatie zo hebt gecreëerd.

Ik werd gek van zijn jaloezie

Ik heb een vriend gehad die zich zo gedroeg en me altijd wantrouwde. Hij had drie exen (zei hij) die allemaal waren vreemdgegaan. Daarom was hij zo wantrouwig zei hij. Ik ging weliswaar niet vreemd, maar werd wel gek van hem. Ik heb het zelf nooit durven uitmaken omdat ik zelf ook te afhankelijk was. Hij heeft het uitgemaakt en als ik er nu op terug kijk was dat ook echt geen gezonde relatie. Ik ben blij dat ik daar uit ben. Het breekt het vertrouwen in je relatie en in elkaar als je zo wantrouwend bent en doet. Het is killing voor de ander maar ook voor jezelf.

Relatie over, en dan...

Maar ja, relatie over en daar zit je dan opnieuw met je onzekerheid. What to do? Komt er eigenlijk op neer: geen relatie nemen voordat je jezelf echt leuk vindt en van jezelf houdt. Dan pas kan je jezelf liefde geven en heb je niet meer die extreme bevestiging nodig. Je bent dan in de basis zeker over jezelf en een relatie kan een aanvulling op je leven zijn: Niet een invulling van je leven. Heb je al een relatie? Dan kun je toch wel wat doen.

1. Relativeer.

Stel je gedachten over de ander ter discussie. Even een voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb momenteel al een tijdje een nieuwe relatie. We hebben daarin zoals in elke relatie de nodige ups en downs. De downs gaan met name ook over mijn jaloezie en wantrouwigheid. Vaak zijn mijn insinuaties over hem niet waar. Dan denk ik weer dat hij een ander leuker vind dan mij. Maar mijn gedachten hierover kloppen gewoon niet. Ze zijn niet waar. Het zijn ook maar gedachten… Wat ik dan doe is mijn gedachten uitdagen. Ik stel mezelf zo veel als ik kan de vraag: Klopt het echt wat ik denk? Heb ik er bewijs voor dat mijn gedachte waar is? En daarmee relativeer ik mijn gedachten. Dit helpt, want zo kom ik er vaak achter dat ik me weer laat leiden door mijn onzekerheid en het 'gat' in mezelf.

2. Laat het los

Je kunt wel continu energie steken in de voorbij komende gedachten over een vreemd gaande partner. Maar dat gaat niemand verder helpen. Stel dat je partner vreemd gaat. Dan kun je daar hoe je het ook wendt of keert niks aan doen. En zolang je het niet weet al helemaal niet. Daarom kun je maar beter geloven dat hij of zij niet vreemd gaat en in vertrouwen leven. Wat niet weet wat niet deert. Maar ga er sowieso vanuit dat je niet wordt belazerd. De gedachte: "Hij is trouw en ik kies voor vertrouwen. Ik ben veel te leuk." helpt mij vaak om rust te krijgen.

Meer over loslaten kun je lezen in het artikel: Loslaten om ruimte te krijgen


3. Werk aan jezelf

Werk aan je onzekerheid. Dit kun je niet even in een dagje doen, als het echt diep zit zou je hier professionele hulp bij vragen. Een coach of een assertiviteitstraining kan je hierbij helpen. Hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is een teken van verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag.

4. Wat is je zere plek?

Probeer je vinger op de zere plek te leggen en te ontdekken wat jou zo overstuur maakt. Wat maakt dat je zo jaloers wordt? Heb je een relatie gehad waarin jaloezie een groot thema was? Is een van je ouders vreemdgegaan? Gaan veel mensen in je omgeving vreemd? Heb je een onveilige jeugd gehad en ben je daardoor bang dat mensen bij je weggaan? Er kunnen talloze redenen zijn. Ga na of je je gevoelens kunt analyseren. Alles wat ooit is geweest is nu niet meer. Het verleden rechtvaardigt de toekomst niet. Als je ex vreemd ging in je vorige relatie is dat niet een reden om nu te denken dat dit je weer overkomt. Doordat ik ben gepest en een vader heb die onvoorspelbaar was, ben ik bang dat mensen bij me weggaan omdat ik niet leuk ben. Daaruit vloeit onzekerheid voort. Dat wetende helpt me mezelf, mijn gedachten, gevoelens en gedrag te begrijpen. En het bewustzijn daarover maakt dat ik in staat ben andere keuzes hierin te maken.

5. Vertel je partner wat er in jou omgaat

Of je nou wel of niet weet waar de jaloezie vandaan komt, het is altijd goed om erover te praten. Probeer je partner te begrijpen. Stel je kwetsbaar op zodat jouw partner jou ook begrijpt. Wederzijds begrip is een belangrijke stap in de goede richting. Zo maak ik in mijn huidige relatie bespreekbaar wat er met mij gebeurt als ik een 'jaloerse bui' heb. Dit helpt hem om mij te begrijpen en om mijn jaloerse gedrag meer los te zien van mij.

En jij?

Wat kan en ga je concreet met deze tips doen? Kun je je erin vinden? Het kan natuurlijk zijn dat jij niet degene bent die jaloers is in je relatie, maar dat je partner dit is. Daarom gaat het volgende artikel dat ik schrijf over wat te doen met een jaloerse partner. Succes met de tips!

Lees ook eens het artikel: Hoe je kunt omgaan met jaloezie

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen