Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee
28 maart 2013 

Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee

Wil je nee goed bij de ander overkomen, dan moet het aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. In de assertiviteitstraining komt het tijdens een oefening ook heel duidelijk naar voren hoe belangrijk deze voorwaarden zijn. Veel mensen denken dat als ze nee zeggen, dat dat genoeg is. Toch is dat ene woordje op zich niet altijd sterk genoeg. En dat komt omdat het woord op zich wel duidelijk is, maar vaak de lichaamstaal dat woord niet ondersteunt. Dus als je wilt dat je nee ook als een nee wordt ontvangen, zul je je daar heel goed van bewust moeten zijn. Waarom is dat zo belangrijk?

Congruent nee zeggen

Als lichaam en woorden niet congruent zijn en niet dezelfde boodschap uitzenden, dan zal de ontvanger altijd eerst naar de lichaamssignalen luisteren. Dat komt omdat lichaamstaal de allereerste taal is die we in ons leven leren. Dus een pieperig nee, zal niet zomaar zonder meer worden geaccepteerd door de ander. Hoe wel:

Dubbele signalen bij het nee zeggen

Gebruik een stevige stem en lichaamshouding. Laat je stem, gezicht en je lichaam allemaal dezelfde boodschap spreken. Dubbele signalen zijn ook voor de ontvanger lastig om goed te interpreteren. De ander zal de boodschap vrij snel oppikken in zijn of haar eigen voordeel.

Hoffelijk nee zeggen

Wees hoffelijk zolang het kan. Stevig als het nodig is. Het komt er op aan goed te kijken en te luisteren naar het gedrag van de ander. Daar waar de ander je grenzen opzoekt en de neiging heeft er over heen te gaan, zul zelf steeds steviger gedrag moeten laten zien.

Stevig staan bij het nee zeggen

Zorg dat je stevig staat en je boodschap vol zelfvertrouwen geeft. Je hoeft niet te smeken of jezelf te verontschuldigen. Hoewel je dat misschien niet zou denken kun je heel goed vol zelfvertrouwen, rustig, kalm en serieus overkomen, ook als je je niet zo voelt. De ander ziet niet wat er in jou omgaat.

Klip en klaar nee zeggen

Zorg dat je boodschap klip en klaar is. Duidelijkheid is een heel belangrijke voorwaarde voor de goede ontvangst van de boodschap. Nee. Blijf van me af. Of: Nee. Ik heb nu geen zin. Ik wil dat je me met rust laat.

Als een kapotte grammofoonplaat nee zeggen

Herhaal je boodschap net zolang tot de ander stopt. Steeds maar weer opnieuw. Ga niet uitleggen. Maar herhaal steeds wat je wilt. Laat ook duidelijk zijn dat wanneer iemand jouw verzoek niet respecteert of niet hoort, dat ook iets zegt over zijn houding en gedrag.

Spiegel het gedrag bij het nee zeggen

Als de ander meer heftigheid in de situatie brengt, dan doe jij dat ook. Als hij zijn stem verheft, dan verhef jij ook je stem. Als zijn houding dreigend wordt, dan maak jij jezelf ook groter en liefst nog een beetje meer. Laat je niet intimideren. Maar blijf wel rustig en kalm. Het werkt het beste als je dit gedrag ‘spelen’ kunt. Dus niet de heftigheid ‘zijn’ maar ‘spelen’.

Houd je poot stijf bij het nee zeggen

Als de ander je met allerlei afleidingsmanoeuvres een andere kant op probeert te sturen, houd dan je poot stijf. Blijf bij jouw eigen plan. Ook als je wordt beschuldigd van van alles en nog wat: kom gewoon weer terug op waar het jou over gaat.

Verontschuldig je niet bij het nee zeggen

Sorry zeggen ondermijnt je positie. Doe dat niet. Het is bovendien een nietszeggend woord, waarmee je jezelf wel kleiner maakt ten opzichte van de ander. Het is prima om beleefd te zijn en te blijven, maar wat jij voelt en wat jij wilt heeft net zoveel bestaansrecht. Daar hoef je je niet voor te verontschuldigen. Zeg gewoon wat je te zeggen hebt en blijf daarbij.

Gebruik korte zinnen bij het nee zeggen

Gebruik liever korte duidelijke zinnen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Zo voorkom je ruis op de lijn en bovendien komt die boodschap beter over. Laat me met rust is veel duidelijker dan: ik merk dat ik me ongemakkelijk begin te voelen bij jouw gedrag, zou je me met rust willen laten.

Wijs het gedrag van de ander af, niet de persoon

Wees duidelijk in waar je last van hebt in het gedrag van de ander. Maar houd wel voor ogen dat de ander zijn gedrag niet IS. Geef dus geen boodschappen op zijns-niveau: Wat ben jij een gluiperd. Maar liever: Wat een rotopmerking!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Nelly op vrijdag 29 maart 2013 om 10:38
Goed zo Jacolien, dat je luistert naar de wijsheid van je lichaam. Soms laat ze je weten dat het belangrijk is om regelmatig even stil te staan bij wat jij nodig hebt om bij jezelf te blijven. En kiezen voor jezelf is op de lange termijn ook kiezen voor de ander. Want die heeft er ook niks aan als jij onderuit gaat. Sterkte!

Nelly op vrijdag 29 maart 2013 om 10:35
Ik snap je gevoel van eenzaamheid Lily... Ik ben zelf in relaties ook wel eens eenzamer geweest dan ik ooit was toen ik alleen was. Toch doe je er goed aan dicht bij jezelf te blijven, want als je jezelf in de steek laat is uiteindelijk nog veel eenzamer, want dan gaat je kaarsje langzaam uit.... Door het patroon te onderbreken ontstaat een spannende, onzekere en nieuwe situatie die ook zo zijn gevolgen heeft, maar die je uiteindelijk trouw laat zijn aan de belangrijkste persoon in jou leven!

Lili op vrijdag 29 maart 2013 om 10:01
Fijn om dit te lezen Nelly! Ik zit in een afhankelijkheidspositie en degene die mij manipuleert speelt een machtsspel. Ik ben blij dat ik voet bij stuk heb kunnen houden, ondanks de risico's die ik loop met helder 'nee' zeggen. Ik ben weerbarstig en ik heb belemmeringen, zeggen ze (en nog een paar andere lelijke dingen). En toch laat ik mezelf niet stikken, ik laat mijn 'nee' niet varen. Ik ben uit het cirkeltje gestapt waar we in ronddraaiden door het te benoemen. Het voelt goed om niet het stuk stopverf te zijn dat de gaten vult bij het behartigen van de belangen van de ander, maar het geeft me ook een gevoel van eenzaamheid, want de verbinding is verbroken. Al met al heel prettig om te merken dat ik naar jouw adviezen heb gehandeld. Ik ga zien wat het me nog meer gaat opleveren! Dank je wel! Lili

Jacolien op vrijdag 29 maart 2013 om 08:47
Na dit gelezen te hebben ontdekt dat ik duidelijker moet zijn. Durf nogal eens een heel verhaal er aan vast te hangen maar ik hoef geen verantwoording tegen de ander af te leggen waarom ik iets niet doe! Ga oefenen want momenteel zit ik thuis verplicht week rust omdat mijn lijf zei:tot hier en niet verder! Print het uit en hou het in mijn buurt! Dank je wel.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen