Lang heb ik me niet goed genoeg gevoeld. Ik voldeed niet op allerlei fronten. Mijn vader noemde me op mijn veertiende mager en zei dat ik een voorbeeld moest nemen aan mijn zuster. Die had tenminste een goed figuur. Op school lieten ze me haarfijn weten dat mijn tanden vooruit stonden als ze me weer eens voor konijn of happie uitscholden. Ik zal je de rest besparen, maar veel eigenwaarde had ik niet. Wel een grote mond…. Maar die was ook al weer niet goed. Daar zou ik nog wel eens last van krijgen zei meester Hoek van Economie. En hij kan tevreden terugkijken, want hij heeft gelijk gehad…
Niet trots zijn
Ik kreeg vooral mee waar ik niet goed in was en waar ik wel goed in was, bijvoorbeeld in leren mocht ik niet trots op zijn, want mijn zus kon minder goed leren en dat was zo zielig voor haar…
Zijn wie je bent
Het valt ook nog niet mee om op die manier een weg te vinden om jezelf toe te staan te zijn wie je bent. En mooier nog: Om te leren ‘staan’ en trots te zijn op wie je bent en waar je goed in bent. Toch kent elk verhaal twee kanten. De waterdrager uit India laat dat zien.
Twee emmers
Een arme waterdrager die al zijn hele leven in in India woonde, had twee emmers. Hij droeg de emmers aan een juk dat hij over zijn schouders droeg. De ene emmer was helemaal gaaf en mooi. De andere emmer niet. Daar zat een dikke scheur in. De waterdrager liep meerdere keren per dag van het huis van zijn meester naar de waterput. En telkens liet hij beide emmers vol water lopen. De mooie en gave emmer zat aan het einde van de lange weg nog keurig netjes helemaal tot de rand gevuld. De emmer met de scheur erin daarentegen niet. De laatste emmer was nog maar voor de helft gevuld als hij weer bij het huis van zijn meester kwam.
Perfect voor de klus
De waterdrager liep op die manier al een paar jaar een aantal keer op een dag heen en weer. En leverde telkens na iedere wandeling slechts anderhalve emmer water af bij zijn meester. De mooie en gave emmer was erg trots op zichzelf dat hij zo goed dienst deed. Hij was perfect voor de klus en voelde zich daar uitstekend bij.
Nutteloos
De gebarsten emmer daarentegen voelde zich klein en nutteloos. Hij schaamde zich voor zijn uiterlijk en prestaties. Al die tijd had hij zichzelf als een nietsnut beschouwd en hij had de behoefte om zich tegenover de waterdrager te verontschuldigen. Hij zei tegen de waterdrager: Ik weet niet hoe ik erover moet beginnen, maar ik voel me zo tekortschieten. Hoezo dan? Vroeg de waterdrager? Waarin heb je dan het idee dat je tekort schiet?
Minder loon
Omdat ik al die tijd dat er een barst in mij zit niet in staat ben geweest om de volledige lading af te leveren. Die barst in mij zorgt ervoor dat je de helft van het water onderweg verliest. Daardoor moet jij nog harder werken om genoeg water naar je meester te brengen. En krijg je minder loon voor wat je doet, zei de emmer.
Let eens goed op
De waterdrager had echt met de emmer te doen en begon hem te troosten en zei: Weet je, als we zometeen weer naar het huis van mijn meester gaan moet je toch eens goed letten op de prachtige bloemenzee aan de kant van de weg.
Prachtige bloemenzee
En ja hoor, het klopte. Er was een prachtige bloemenzee langs de kant van de weg. De prachtige wilde wilde bloemen troosten hem en maakten hem wat blijer te moede. Maar dat hielp niet lang. Want toen ze weer bij het huis van zijn meester aan kwamen voelde de emmer zich toch weer tekortschieten.
Gebruik van gemaakt
De waterdrager vroeg aan de emmer: Heb je wel gezien dat de bloemen alleen maar aan jou kant van de weg groeien? Nee, dat was de emmer niet echt opgevallen. De waterdrager vertelde verder: Die bloemen groeien alleen maar aan jouw kant van de weg, omdat ik daar bloemzaadjes heb gestrooid. Ik wist allang dat jij een beetje lekte en heb daar gebruik van gemaakt. En steeds als we terugkwamen van de waterput heb jij de zaadjes water gegeven. En daardoor heb ik de afgelopen jaren steeds weer prachtige mooie bloemen kunnen plukken om het huis van mijn meester mee te versieren.
Als jij er niet was geweest...
Als jij niet was wie je bent, zou zijn huis er nu niet zo schitterend hebben uit gezien.
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?