Wat gij niet wilt dat u geschiedt....
19 november 2014 

Wat gij niet wilt dat u geschiedt....

Gastartikel door Tineke

Roddelen is mijn tweede natuur, mijn hobby. Ik kan hier zó van genieten! Ik vind het soms echt leuk om achter iemands rug slecht te praten. Iemand af te kraken, of überhaupt dingen af kraken. Mijn vriendin en ik roddelen samen heel wat af. Heerlijk vinden we het. Zo hebben we een gezamenlijke vriendin die zich vaak nogal afhankelijk van anderen opstelt, ze geeft nooit echt haar mening. Ze is het altijd overal mee eens. Zwaar irritant. Perfect roddelmateriaal dus. Nog vervelender is dat zij de knapste van ons drieën is en dus altijd de meeste aandacht krijgt van mensen.

Geheimen verklapt

Zo hebben we een keer een van haar diepste geheimen verklapt. Ze is helemaal door het lint gegaan. Terecht ook. We zijn door haar daarin heel hard op de vingers getikt. Roddelen is ook eigenlijk niet echt done. Maar tja, iedereen doet het toch wel eens op z'n tijd? De een wat meer dan de ander. Ik ben er inmiddels al een beetje over uit waardoor ik er zo van kan genieten. Voor mij zijn er drie redenen waardoor ik roddelen zo leuk vind.  

Roddelen creëert een band

Samen met iemand roddelen creëert een band tussen beide. Het geeft een saamhorig gevoel, het gevoel dat je het eens bent met elkaar. Je denkt hetzelfde, en je doet samen iets wat eigenlijk niet hoort. Het is grappig, omdat je vaak samen iemand kunt uitlachen. Dit geldt ook voor het samen afkraken van iets wat je irriteert bij iets of iemand.

Oordelen

Wanneer je roddelt, oordeel je over iemand. Oordelen vind ik soms best wel fijn. Oordelen geeft me een bepaalde vorm van zekerheid, kaders waarbinnen ik kan kijken en denken. Ik vind het fijn om ergens aan vast te kunnen houden, aan een bepaald oordeel over anderen. Maar ja, de andere kan is wel dat oordelen vaak leidt tot veroordelen.

Ik kom er beter uit

Wanneer ik iemand anders afkraak, leidt dat er vaak toe dat ik er beter uit kom. Jaloezie komt hieraan te pas. Wanneer ik zeg dat iemand er niet uitziet vandaag, lijk ik mooier. Onbewust vergelijken we onszelf met anderen, en dan is het o zo makkelijk om anderen af te kraken. Zo kom je er zelf mooier uit.

Onzekerheid

Ik heb me beseft dat al deze redenen geen goede redenen zijn om door te gaan met roddelen. Het lijkt er meer op dat ik gewoon ontzettend onzeker ben over mezelf dat ik dit doe. En dat is ook zo, ik krijg er een beter gevoel van als ik roddel. Maar uiteindelijk niet, want ik belazer iemand in feite, waar ik me dan vervolgens weer schuldig over voel. Hoe stoer zou het zijn als ik nee kan zeggen tegen iemand die met mij wil roddelen over een ander? Dat ik het niet nodig heb om iemand te veroordelen, mezelf in een beter daglicht te stellen? Die ander waarover ik praat kan er niks aan doen dat ik onzeker ben.

Roddelen is goed voor je zelfreflectie!

Wist je dat wetenschappers ook nog af en toe interessante ontdekkingen doen over roddelen? Het blijkt niet zo slecht als ik had gedacht. De Rijksuniversiteit van Groningen beweert bijvoorbeeld dat roddelen het reflectievermogen van mensen vergroot. Bij positieve roddels verbetert de zelfwaardering en bij negatieve roddels hebben een positief effect op de zelfbescherming. Dat laatste komt omdat je als je negatieve roddels over een ander hoort zelf gaat nadenken over hoe jij in een dergelijke situatie zou handelen.

Roddelen hoort er gewoon bij

Hoe je het ook wendt of keert. Roddelen is op de een of andere manier ook ingesleten in onze cultuur. Je kunt je er ook maar beter mee leren verhouden. Je kunt je er wel tegen verzetten, maar het is iets wat we nu eenmaal doen. Of je dat nu leuk vindt of niet. En de kans is groot dat je toch ergens zult moeten toegeven dat je het zelf ook wel eens doet of hebt gedaan. De kunst is alleen het roddelen voor jezelf zo positief mogelijk te gebruiken.

Roddel jij?

Herken jij je in dat je soms roddelt over iemand, en dat dat meer iets zegt over jouw eigen onzekerheid? Heeft die ander waarover je praat echt iets raars gedaan of grijp je het aan om leuk gevonden te worden door mensen waarmee je slecht over anderen praat?

Wat je zegt ben je zelf

Als jij wat op een ander aan te merken hebt, zegt dat waarschijnlijk meer iets over jouw verlangen te hebben wat die ander heeft. Dus het feit dat jij roddelt, zegt waarschijnlijk meer over jou dan over die persoon zelf. Dat heb ik zelf wel gemerkt. Ik kraak vaak mooie vrouwen af. Vooral tegenover mijn vriend. Wanneer hij een knappe beroemdheid opnoemt, zeg ik wat ik lelijk vind aan haar. Wat uiteindelijk natuurlijk niets voorstelt bij haar schoonheid.

Iedereen roddelt

Aangezien ik met iedereen over iedereen praat, heb ik ook wel bedacht dat mensen ook over mij praten. Ook al zeggen ze in mijn gezicht dat ze nooit over mij zouden roddelen. Yeah right. De gedachte dat een ander over mij praat doet mij al ontzettend veel pijn. Ik ben er wel eens achter gekomen dat mensen ook over mij praten. Dat deed me best pijn. Maar ja, waarom doe ik het dan over een ander? En daar kom ik dan toch weer niet helemaal goed uit. Ik vind het leuk om te doen, maar niet leuk dat een ander het ook doet. Maar ja…  Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet… Ik denk dat ik er maar wat extra zelfreflectie uit moet halen. Wat denk jij?

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen