Het belang van vitamine D

Gastartikel door Tineke

Ik was kortademig, snel buiten adem en uitgeblust. Voelde me vaak wat depressief en had nergens meer zin in. Na achteraf veel te lang doorgelopen te hebben, heel wat maanden later toch maar de huisarts bezocht. Om er vervolgens achter te komen dat ik vitamine D tekort heb. Mijn voornaamste klachten waren depressieve gevoelens en vermoeidheid. Ik was er eerlijk gezegd van overtuigd dat ik in een depressie zat, en wijtte mijn andere klachten aan deze depressie. Daar heb ik me achteraf dus flink in vergist.

Klachten

Die andere klachten waren: kortademigheid, makkelijk ziek, bleekheid, snel verkouden, moeheid, hoofdpijn en ga zo maar door. Al met al: Ik had in weinig dingen zin meer in het leven op dat moment.  Als ik een stukje had gefietst kon ik dat echt merken aan mijn lichaam. Ik was hartstikke slap en ik werd draaierig. Ik kon moeilijk het dagelijkse leven aan, het putte mijn systeem psychisch en lichamelijk uit.

Vicieuze cirkel

Zoals je waarschijnlijk wel weet zit vitamine D in zonlicht. Omdat ik continu vermoeid was, bleef ik zoveel mogelijk thuis zitten. Doordat ik weinig buitenlicht zag, werd het tekort steeds erger. Zo zat ik in een vicieuze cirkel die niet doorbroken werd.  Vitamine D zit niet veel in andere producten. Het zit wel in bepaalde vissoorten en in bijvoorbeeld boter, maar lang niet genoeg om het op peil te houden.

Huisarts

Ik besloot uiteindelijk om langs de huisarts te gaan. Ze kwam zelf niet direct op vitamine D. Ik moest bloedprikken, hier kwam niks uit. Toen ik voor de tweede keer bloed moest prikken vinkte ze wel vitamine D aan. Het was de enige bloedwaarde waar het laboratorium vier weken voor nodig had om vast te stellen. Dus dat betekende nog eens vier weken wachten. Maar toen was daar de uitslag. BAM! Een vitamine D tekort. Het verklaarde alles, mijn depressieve gevoelens, neerslachtigheid, vermoeidheid, alles! Ik was blij, heel blij. Ik moest vitamine D bij gaan slikken. En het duurde drie maanden voordat ik me weer meer energiek voelde. Gelukkig heeft het echt geholpen.

Vage klachten

Als je daarom vaak last hebt van vage klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, en neerslachtige gevoelens, kan het zijn dat je een tekort hebt. Slik je geen vitamine D bij of ben je weinig in de zon? Trek aan de bel!

Feiten

Vitamine D voorkomt uiteindelijk ook voor botklachten, daarom is het gevaarlijk om een tekort te hebben. Vitamine D haal je grotendeels uit zonlicht, dus geen zonlicht is geen vitamine D. Als de zon schijnt, is het niet gezegd dat je vitamine D opdoet, je schaduw moet korter zijn dan jijzelf. Dan pas neem je vitamine D op. Elke dag minstens een kwartier buiten zitten in de zon moet zorgen voor genoeg vitamine D in je lijf.

Bijslikken als de R in de maand is

Vroeger zeiden ze het al. Zodra de 'R' in de maand komt, is het belangrijk te beginnen met bijslikken. September, oktober, november, tot en met ongeveer mei. De maanden juni, juli en augustus zijn de maanden waarin de zon genoeg vitamine D geeft.

Voorraad vitamine D

Je lichaam kan niet zolang een voorraad van vitamine D bewaren. Er is nog vrij weinig onderzoek gedaan naar vitamine D waardoor de meningen hierover ook wel wat verdeeld zijn. De een beweert dat je lichaam twee weken vitamine D kan opslaan, de ander drie maanden. Nederland is sowieso niet zo'n warm zonnig land en heeft de meeste maanden van het jaar maar weinig zon. En de zon die er is, is vaak niet eens sterk genoeg voor het binnenkrijgen van vitamine D. Zolang je de algemene dagelijkse dosering aanhoudt, loop je weinig risico op een teveel. En voor de meisjes boven de vijftig onder ons: De dokter adviseert je sowieso vitamine D bij te slikken. Dit in verband met de veranderende hormoonhuishouding.

De symptomen van een tekort nog even op een rijtje: 

  • Kortademigheid, snel buiten adem, moeite met ademen bij bewegen of sporten
  • Depressieve gevoelens, neerslachtigheid, geen levenslust
  • Stress, zweten en angstgevoelens
  • Botklachten
  • Spierzwakte
  • Slecht gebit
  • Droog of dood haar
  • Nergens meer zin in hebben

Luister naar je lijf

Het is voornamelijk belangrijk dat jij luistert naar je lichaam. Jij kent je lichaam het beste en voelt wat je voelt. Voel je dat je energie niet meer op peil is? Dan is er hoogstwaarschijnlijk iets aan de hand. Als je luistert naar je lichaam als het daarom vraagt, kun je je gezondheid verbeteren en daarmee je levenskwaliteit.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen