Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid
01 september 2011 

Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid

Jaren geleden, misschien wel een kleine dertig jaar geleden had ik regelmatig pijn in mijn rug. Ik kreeg daar eerst fysiotherapie voor en later manuele therapie. Tot op een zeker moment de manueel therapeut suggereerde dat mijn rugklachten psychisch waren. En ja, op dat moment, zelfs al kon ik me er wel in verplaatsen dat dat zo zou kunnen zijn, dan nog had ik geen flauw benul hoe ik dat dan veranderen moest. Dus eigenlijk voelde het op dat moment als een probleem er bij. Nu had ik het ook nog zelf gedaan.

Psychisch?

Toen ik later mijn relatie verbrak, verdween de rugpijn ineens als sneeuw voor de zon. Hoezo psychisch. Ja dus.

Relatie geest en lichaam

Maar hoe zit dat nou precies met die relatie tussen geest en lichaam. Het heeft me heel wat jaartjes ervaring en onderzoek gekost dat een beetje te begrijpen. Inmiddels ben ik een fan van mindfulness, omdat daarin ook veel ruimte is voor de relatie tussen lichaam en geest, maar ook van onder andere Deepak Chopra. Chopra beschrijft in de vele boeken die hij heeft geschreven haarfijn hoe dat in elkaar zit. En met de kennis die ik nu heb, had ik destijds veel beter kunnen begrijpen wat er in mijn rug aan de hand was.

Te weinig ontspanning en rust

Inmiddels beschouw ik mijn rug als een van de graadmeters voor mijn gezondheid. Als ik last van mijn rug krijg is dat meestal een signaal dat ik te weinig beweging heb gehad. En te weinig beweging is meestal weer een gevolg van te veel te doen en te weinig ontspanning en rust.

Hormonen

Zodra ik te weinig rust neem en maar steeds door ga, dan ga ik op allerlei fronten steeds minder goed voor mezelf zorgen. Ik snoep dan wat vaker en eet net weer wat minder gezond. Door de suiker die in daarmee in mijn lijf stop, gaan m’n hormonen ook een eigen leven leiden, waardoor m’n man en dochter me ineens ook weer minder gezellig vinden en voilà aanleiding genoeg voor stress

Weg is de balans

De balans is verdwenen. Als het dan ook nog eens druk is op het werk, dan moet ik helemaal op gaan passen. Maar ja, gelukkig ken en herken ik die symptomen inmiddels wel een beetje. Daardoor ben ik ook beter in staat eerder in te grijpen en hoef ik het niet meer zover te laten komen. 

Is alles psychisch?

Of daarmee alles psychisch is durf ik niet te zeggen. Sommige ‘deskundigen’ zeggen van wel, anderen zien dat anders. Ik zit daar wat tussen in. Ik denk dat je de uiterlijke fysieke omstandigheden op zijn minst kunt beïnvloeden, maar je wordt er ook door beïnvloed. Een wisselwerking dus is mijn inschatting. Waarbij ik wel denk dat ik inmiddels meer invloed heb om mijn omstandigheden, dan mijn omstandigheden op mij. Maar daar heb ik wel wat jaartjes over gedaan, om zover te komen. En hoe ervaar jij dat? Ervaar jij invloed op je omstandigheden? Of hebben ze meer invloed op jou?

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness


Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen