Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe
15 augustus 2011 

Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

Er zijn nogal wat periodes in mijn leven geweest waarin ik de woorden: Ik ben zo moe regelmatig uitsprak. Gelukkig komt dat tegenwoordig zelden meer voor. Want inmiddels heb ik een aardig inzicht gekregen in hoe ik gedurende mijn leven, mijn moeheid heb veroorzaakt.

Fibromyalgie

Het was overigens niet alleen moeheid, maar ook heb ik jarenlang geworsteld met fibromyalgie. Voor degenen die niet weten wat het is: Fybrnmyalgie is een vorm van weke delen reuma. Het is nogal een omstreden diagnose, want er zijn veel artsen die het geen ziekte vinden. Jarenlang heb ik onder andere heel veel ibuprofen geslikt om de dag maar een beetje door te kunnen komen om te kunnen blijven functioneren.

Niet te genezen

Gelukkig weet ik nu meestal precies hoe ik mijn moeheid creëer, waardoor ik er steeds beter uit kan blijven. En mijn fibromyalgie? Daar heb ik al jaren geen last meer van. Het was niet te genezen werd destijds tegen me gezegd. Toch bestrijd ik dat. Je kunt er wel degelijk veel aan doen. Ik wil daarom met je delen wat ik de afgelopen jaren hierover en over moeheid en fibromyalgie heb geleerd.

Uit balans

Moeheid is in mijn optiek een symptoom dat je systeem waar onder je zenuwstelsel uit balans is. Wat er in mijn idee uit balans is, is de wisselwerking tussen je denken en je lichaam. Hierbij kan het lijken dat allerlei andere factoren een rol spelen, maar in mijn optiek zijn die ondergeschikt.

Doorbijter

Ik had destijds een goede baan, leefde materieel gezien een goed leven, maar had nogal wat problemen in mijn relaties. Ik had de neiging om privé eerst aan en voor de ander te denken en dan pas voor aan mezelf. Of misschien zelfs dat laatste ook niet. Daarbij was ik een doorbijter. Ik gaf niet zo gauw op en wat ik van andere  mensen die met vergelijkbare klachten tobben hoor is dat dat een bekend fenomeen is. Dus als mijn lichaam door middel van het signaal: Ik ben zo moe, aangaf dat het tijd werd om bv. rust te nemen, dan had ik de neiging daar niet naar te luisteren.Daarmee was mijn denken als ik er op terugkijk zeker een aanleiding voor mijn klachten.

Gezond voedingspatroon

Toch is het niet zo simpel dat alleen mijn denken de enige oorzaak was. Ook mijn voedingspatroon liet als ik er op terug kijk te wensen over. Ik dacht destijds dat ik wel redelijk gezond at. Ik weet nu beter.

Te weinig beweging

Ook zorgde ik niet voor de beweging die mijn lichaam nodig had. En daar zit/zat een soort van vervelende tegenstelling in. Want ik had vrijwel altijd pijn. Door die pijn ging ik steeds minder bewegen, terwijl ergens in mijn onbewuste ook een stemmetje tegen mij zei dat ik niet gezond kon zijn zonder voldoende beweging. Als ik terug keek op periodes in mijn leven waarin ik van die moeheid nog geen last had dan waren dat altijd de periodes waarin ik veel meer beweging kreeg die er voor zorgden dat ik me wel goed voelde.

Overgewicht

Mijn (over)gewicht speelde in mijn situatie ook rol. Net als mijn zelfbeeld zelfwaardering en mijn onvermogen om grenzen te stellen. Zo geweldig vond ik mezelf destijds niet. Een aantal gebeurtenissen in mijn leven waar ik een betekenis aan heb gegeven dat ik niet goed genoeg was hebben in mijn conditionering een cruciale rol gespeeld.

Eten als troost

Overigens denk ik dat daar een soort wisselwerking een rol in speelt. Eten was voor mij een hele goede troost en vriend in tijden van nood. In de loop van de tijd ben ik me steeds verder gaan verdiepen in het onderwerp. Inmiddels zijn er een aantal dingen die een vaste plek in mijn leven hebben gekregen en die voor mij essentieel zijn om gezond te zijn en te blijven.

Wat hielp?

  • Een goede ademhaling
  • Veel, heel veel (gefilterd) water drinken
  • Dagelijkse meditatie of anderszins tijd voor mezelf in de natuur
  • Gezond voedingspatroon wat voor ongeveer 70% uit waterrijk voedsel bestaat
  • Affirmaties gebruiken
  • Voldoende beweging
  • Zijn wie ik ben en daar blij mee zijn
  • Waar nodig grenzen stellen en voor mezelf kiezen

Hoog energieniveau

Overigens is mijn energieniveau de afgelopen jaren ongekend hoog. Dus de woorden: Ik ben zo moe, hoor je mij niet meer zeggen. Pijn heb ik nog maar zelden. En wanneer ik pijn heb beschouw ik het als een signaal van mijn lichaam dat me vertelt dat er ergens een verlangen is waar ik niet helemaal goed naar luister.

Langdurig proces

Ik wil je nog wel aangeven dat het veranderen van mijn gedragspatroon en mijn zelfbeeld een proces is geweest van vele jaren zoeken, uitproberen, vallen en weer opstaan. Ik had niet direct de juiste strategie om mijn doel: Niet meer zo moe zijn en zoveel pijn hebben, te bereiken. En hoewel ik nu een perfecte strategie heb om dat doel te bereiken, blijft het een proces van Altijd Doorgaande Verbetering en niet iets dat je in een week voor elkaar hebt. Wel kun je binnen een paar weken al significante verbetering merken.

Wil je ook meer energie, afvallen of een goede strategie om je doel te bereiken?

Mocht jij ook willen leren hoe je uitstekend voor jezelf kunt zorgen en af willen van allerlei vage klachten en moeheid? Of misschien wil je leren op een gezonde en blijvende manier af te vallen? Meld je dan aan voor individuele coaching. Ik help je er graag bij om je te leren hoe je je gezondheid een boost kunt geven en je een geweldige strategie mee te geven die je voor elk gewenst doel kunt gebruiken.

Transformatie

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen