Ben jij een hoogsensitieve vrouw?

Dan ben ik op zoek naar jou! Ik heb jouw hulp nodig. Omdat ik in de praktijk heb geconstateerd dat een belangrijk deel van mijn vrouwelijke klanten hoogsensitief is, willen we daar graag verder onderzoek naar doen. Weten wat  hoogsensitiviteit is? Een stagiair die in het laatste jaar van haar opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool in Groningen zit gaat specifiek voor de uitdagingen die deze doelgroep ervaart een training ontwikkelen. Omdat het een vrij grote doelgroep betreft hebben we vooreerst besloten de groep wat te verkleinen door een leeftijdsrestrictie. Het onderzoek zal zich daarom in eerste instantie richten op vrouwen tussen de (ongeveer) 18 en 35 jaar. 

Ben jij een hooggevoelige vrouw tussen de 18 en 35?

Wat is onze concrete vraag aan jou? Ben jij hooggevoelig en val je in de genoemde leeftijdscategorie, dan gaan we graag met jou in gesprek. In dit gesprek, dat de vorm heeft van een interview gaan we na waar je in de dagelijkse praktijk met jouw gave, want hoogsensitiviteit is zeker ook een gave, tegenaan loopt?  Wat zorgt ervoor dat je op dit moment je gave nog niet als gave ervaart? Of misschien ervaar je je sensitiviteit wel al als gave. Ook dat is interessant voor ons onderzoek. En als je niet zelf hoogsensitief bent, maar je kent iemand die dat is en die mee wil werken, dan doe je ons een groot plezier om dit artikel naar die persoon door te sturen. 

Vertrouwelijk

De interviews worden tussen 11 en 20 november bij ons op kantoor in Leeuwarden afgenomen of in overleg op een andere nader te bepalen locatie. Als je mee wilt werken, dan graag even een mailtje naar: stage@confront.nl met als onderwerp: Onderzoek hoogsensitiviteit. En in de mail:

 • je naam, 
 • je leeftijd en
 • je woonplaats

Mocht het aantal aanmeldingen te groot zijn, dan zullen we een selectie maken uit de aangemelde deelnemers. Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en indien gewenst geanonimiseerd.

Simpele test

We willen je  medewerking graag belonen. Het onderzoek moet leiden tot adviezen voor een op maat gemaakte training voor de genoemde doelgroep. Het ligt in de bedoeling dat er een fysieke training op locatie komt, maar ook een online training. Je deelname aan het onderzoek geeft je te zijner tijd recht op gratis deelname aan deze online training. Voordat je je aanmeldt willen we je nog wel even vragen om de onderstaande vrij simpele test in te vullen om na te gaan of je al dan niet in de doelgroep valt.   

Ben ik hoogsensitief?

 1. Ik heb last van harde geluiden
 2. Kunst en muziek kunnen mij ontroeren
 3. In ben gewetensvol
 4. Ik schrik gemakkelijk
 5. Ik ben gevoelig voor pijn
 6. Als ik een drukke dag heb gehad heb ik de behoefte om me terug te trekken en alleen te zijn
 7. Ik voel stemmingen van anderen snel en gemakkelijk aan en word erdoor beïnvloed
 8. Mijn lichaam reageert gevoelig op de effecten van koffie en cafeïne
 9. Zaken als fel licht, scherpe of sterke geuren, schurende en grove weefsels en harde geluiden kunnen mij gemakkelijk overbelasten
 10. Ik was een verlegen of gevoelig kind vertelt mijn omgeving mij
 11. Als er veel tegelijkertijd gebeurt dan raak ik gemakkelijk van streek
 12. Ook als ik zelf veel tegelijk moet doen in korte tijd voel ik me opgejaagd
 13. Als anderen me teveel tegelijk willen laten doen, raak ik geïrriteerd en opgefokt
 14. Ik houd niet van gewelddadige films of tv-shows en kijk er ook liever niet naar omdat ik er van streek door raak en er niet van kan slapen
 15. Ik neem subtiele signalen en veranderingen in mijn omgeving waar
 16. Ik ben gevoelig voor de stemming van andere mensen
 17. Ik heb een grote en rijke fantasiewereld
 18. Als ik erg honger heb raak ik gemakkelijk geïrriteerd en kan ik minder goed mijn aandacht houden bij wat ik aan het doen ben. Ik raak dan sneller afgeleid
 19. Ik heb scherpe zintuigen en neem gemakkelijk geuren, smaken en geluiden waar
 20. Ik kan er slecht tegen als anderen mij op de vingers kijken. Ik word daar nerveus van waardoor ik minder goed kan presteren
Wanneer je op minimaal 15 van de 20 bovenstaande vragen ja antwoordt, dan heb je eigenschappen die andere hoogsensitieve personen ook hebben. Dat wil niet perse zeggen dat je hoogsensitief BENT, maar wel dat jouw zenuwstelsel gevoeliger reageert op bepaalde prikkels dan andere mensen. Je pakt eerder, gemakkelijker en sneller de nuance in zaken dan andere mensen doen. En je bent ook gevoeliger voor prikkels in de buitenwereld. Dat wil niet perse zeggen dat je 'last' ervaart van je hoogsensitiviteit. Dat kan, maar het hoeft niet. Er last van ervaren wil ook niet zeggen dat je ziek bent of een afwijking hebt. Hoogsensitiviteit kun je veeleer zien als een speciaal vermogen om anders naar de werkelijkheid te kijken. En al naar gelang je bewustzijn ervaar je dit als iets dat voor je werkt of als iets dat je in de weg zit (en natuurlijk alles ertussen in).
 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve mensen hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger reageert dan andere mensen. Externe prikkels en indrukken komen sterker en harder bij hen binnen dan bij andere mensen. Andere mensen noemen ze ook vaak gevoelig of overgevoelig. En misschien zelfs zoals ik dat vroeger veel te horen kreeg: Een jankerd. Hoogsensitieve mensen zijn geneigd zich aan te passen en af te stemmen op wat hun omgeving wil. Ze kunnen daardoor ook vaak beter voor een ander zorgen dan voor zichzelf. Drukte is niet iets waar ze van houden. Tenzij het High Sensation Seekers zijn. Dat is een combinatie van hoogsensitiviteit met een vorm van extravertheid. Een vorm van naar buiten gericht zijn en ondanks dat je er niet tegen kunt toch de prikkels steeds weer opzoeken in de buitenwereld.

Hoogsensitiviteit en burn-out

Het gevolg van deze gevoeligheid is dat het meestal niet de vraag is of deze mensen in een burn-out terecht komen, maar eerder wanneer en hoe vaak... Door de overprikkeling die ontstaat is er een grotere behoefte aan me-time om weer te bekomen van de alle indrukken. Dit lijkt allemaal wat negatief, maar hoogsensitiviteit heeft net als alle negatieve dingen ook een zeer positieve kant. Wanneer je hebt geleerd om te gaan met je gevoeligheden, dan levert hoogsensitiviteit je ook een scherpzinnig en heel precies observatievermogen op. Je neemt de dingen sneller, gedetailleerder en genuanceerder waar dan andere mensen. Je intuïtie is vaak ook scherper ontwikkeld waardoor je ook makkelijker aanvoelt en invoelt en voorziet. Hoogsensitieve mensen zijn vaak erg creatief. De vraag is alleen of die creativiteit de kans krijgt om het licht te zien. In de praktijk ervaren veel hoogsensitieve mensen een of andere vorm van overbelasting. Door heel goed te leren voor jezelf te zorgen kun je ervoor gaan zorgen dat de positieve pool van hoogsensitiviteit geleefd kan worden. 

Hoogsensitiviteit en stress

Stress is net als voor andere mensen ondermijnend maar voor de hoogsensitief persoon des te meer. Je grenzen liggen anders dan die van andere mensen en het vermijden van stress is een belangrijke factor. Stress zorgt er namelijk voor dat je meer de negatieve pool van je kwaliteit gaat leven in plaats van de positieve pool. Meer lezen? Lees dan verder in de artikelen over hoogsensitiviteit.

Gevoelige vrouw

Meer weten over het onderzoek?

Heb je nog vragen over het onderzoek? De stagiair is bereikbaar via de mail: stage@confront.nl

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen