Een oefening in mededogen
Mededogen is de Haarlemmer Olie in de communicatie. Het maakt de stroef lopende verbinding weer soepel. Al vrij jong leren we vaak om oordelend te communiceren. Met als gevolg dat er onderlinge strijd ontstaat. Het zoveel mogelijk vermijden van je oordeel in je communicatie is naast mededogen handig om een beter contact op te bouwen. Maar net als het nog niet altijd zo gemakkelijk is om oordeelloos te communiceren, is het ook nog niet altijd zo eenvoudig om mededogend te zijn. Onderstaande oefeningen zijn een aanzet om je hier meer bewust in te maken.
Aanvaring
Ga in gedachten eens terug naar een moment in je leven waarin je een aanvaring met iemand had. Het liefst met iemand die in een machtsverhouding met je stond. Zoals bijvoorbeeld een baas op je werk, of een trainer bij je sport, of de docent op school. En stel je dan ook eens voor dat je in de ene situatie degene bent over wie macht wordt uitgeoefend en bedenk ook eens een situatie waarin hij macht over een ander uitoefende. Voelt het in de ene situatie ook anders om mededogen te uiten dan in de andere? Wat maakt dat het voor jou eventueel anders voelt? Je bewustzijn hierover kan het voortaan makkelijker voor je maken andere keuzes te maken in toekomstige situaties.
Belachelijk gemaakt
Stel je eens voor dat je in een situatie was, waarin anderen jou uitlachten. Of ze maakten je belachelijk. Of ze deden iets waaruit bleek dat ze er kennelijk plezier in hadden om jou pijn te doen. Misschien deed of zei iemand iets wat kwetsend was. Of misschien was iemand boos en wilde hij of zij jou iets aandoen. Voel wat je voelt in deze situatie. Waar voel je wat in je lichaam? Wanneer voelde je dit gevoel eerder? Is er ook sprake van meerdere gevoelens naast elkaar? Neem hier ruim de tijd voor.
Met mededogen naar jezelf kijken
En nu andersom. Kun je je herinneren dat jij een keer iemand anders uitlachte. Of dat je er van genoot een ander pijn te doen. Hoe voel je je nu over deze situatie? Kun je ook met mededogen naar jezelf kijken in deze situatie? Kun je jezelf toestaan te accepteren dat jij ook soms nare dingen zegt en doet? Wat voelde je allemaal in deze situatie? En in welke behoefte voorzag je door zo naar tegen de ander te doen?
Kijken door de ogen van mededogen
En nu opnieuw weer terug naar de situatie bij punt 2. Kijkend door de ogen van mededogen. Ben je nu in staat om anders naar deze situatie te kijken? Kun je voor jezelf nagaan of de ander misschien ook bezig was zijn of haar behoeften in te vullen? En kun je zien en ervaren dat de ander er ondanks dat hij of zij heel onplezierig deed vooral bezig was, zijn eigen behoeften in te vullen?
Wie men liefheeft, kastijdt men
Vaak zijn we beter in staat om mensen die verder van ons af staan ons mededogen te geven dan degenen om wie we geven. Degenen van wie we houden. Wat denk jij dat daar de reden van is?
Elke nee is altijd ook weer een ja
Als je ergens in jezelf of in je lichaam een NEE voelt, ongeacht in welke situatie, dan zeg je JA tegen iets anders. Als je bijvoorbeeld nee zegt tegen dat feestje, zeg je ja tegen rust voor jezelf. Ga nu voor jezelf eens na in minimaal drie verschillende situaties waarin je nee tegen iemand zei of wilde zeggen. Wat is of was het ja voorbij je nee? Op welke manier kun je je nee zodanig overbrengen dat je ja wordt geaccepteerd?
Hoe kan het ook?
Wanneer was de laatste keer dat je je irriteerde of bijvoorbeeld verveelde in een bepaalde situatie? Schrijf dan nu voor jezelf eens op, hoe je een volgende keer daar anders op kunt reageren. Anders en zodanig, dat je met respect en mededogen voor zowel de ander als voor jezelf toch zegt wat gezegd wil worden. Wat kun je bijvoorbeeld zeggen om een doodbloedend gesprek weer nieuw leven in te blazen? Of wat kun je zeggen als je je geïrriteerd voelt, zodanig dat je goed voor jezelf, maar ook goed voor de ander zorgt?
Wat zijn de onderliggende gevoelens en behoeften
Stel je voor of haal je een situatie voor ogen waarin de ander niet reageert op wat je zegt of doet. Ga als je de situatie hebt gevonden voor jezelf na wat voor de ander de onderliggende gevoelens en behoeften zouden kunnen zijn? En ga ook na wat deze situatie met jou doet? Hoe voelt het voor jou dat de ander niet reageert? Voel je je genegeerd? Of doet het je verder niet zoveel? Wat voel je als de ander niet reageert? Wat zou je tegen de ander kunnen zeggen waardoor in zijn of haar behoeften tegemoet gekomen wordt en je ook voor jezelf zorgt? Hoe kun je ook in deze situatie lief voor zowel jezelf als de ander zijn?
Wat brengt het je om anders naar hetzelfde te kijken?
Laat het me weten en laten we met zijn allen de wereld een zonniger kleur geven door meer met mededogen naar onszelf en de ander te kijken en tegelijkertijd beter voor onszelf en de ander te zorgen!
Gratis E-book Verbindende Communicatie
Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Website-reacties op dit artikel
Randy op maandag 24 november 2014 om 10:57
Dat denk ik ook, ja. Roddelen is negatief praten over iemand, waarbij men het met de waarheid niet zo nauw neemt en het aandikt. Lasterpraatjes verspreiden.
Gewoon over iemand praten, die er op dat moment niet bij is, is niet erg. Als je iets moois verzint over iemand en het verspreidt kom je, denk ik, weinig weerstand tegen.
Omdat ik vroeger al heel vaak het onderwerp van roddelen was, ik was veel te braaf en te slim en ook nog aantrekkelijk kennelijk, deed en doe ik daar dus niet aan mee en het klopt dat roddelen een saamhorigheidsgevoel geeft. Doe je er niet aan mee, dan hoor je ook niet bij de groep en ben je automatisch het onderwerp van geroddel. En ja jaloezie speelde en speelt daar dus ook een rol. Ik benijd mensen, die nog strak in hun vel zitten en vooral diegenen, die nog energiek zijn en geen fysieke beperkingen hebben, maar dat is niet hetzelfde als dat ik hun dat niet gun. Ik zie er een stuk jonger uit dan de meesten van mijn leeftijdsgenoten en krijg veel complimentjes en aandacht van mannen, ook jonge, wat dan voor sommigen reden genoeg is om over mij te roddelen.
Vroeger werd ik daarom maar jongensgek genoemd en later mannengek en ging men er vanuit, dat ik het ook met iedereen deed. En dan heb je ook nog dat verhaal van waar rook is, is vuur, dus reden genoeg om geen lasterpraatjes te verspreiden, te roddelen!