Een actueel cv? Zo doe je dat!
25 april 2013 

Een actueel cv? Zo doe je dat!

Het valt tegenwoordig nog niet altijd mee om in de grote berg van sollicitanten jezelf zichtbaar te maken. Want wat moet je doen om jezelf te onderscheiden van honderden anderen?

Eenheidsworst

De meeste cv’s (kan ik uit mijn achtergrond in het personeel en organisatiewerk vertellen) zien er allemaal zo ongeveer hetzelfde uit. En je kunt kiezen voor de norm en je daaraan aanpassen. Dat is wat de meeste mensen ook doen. Maar daarmee maak je het voor jezelf wel ingewikkelder om jezelf zichtbaar te maken. Want je doet dan mee in de eenheidsworst. Op zich niets mis mee, maar wel lastig als je dus tot de selecte groep wilt behoren die wordt uitgenodigd.

Wat kun je daaraan doen?

Om te beginnen is het belangrijk om rekening te houden met twee basisuitgangspunten.

1. Wie ben jij en wie wil je zijn?
2. Waar is de werkgever naar op zoek en wat wil die zien en horen?

Uitgaande van deze twee gezichtspunten is het natuurlijk ideaal als beide in elkaars verlengde liggen en bij elkaar passen. Maar vaak ligt het zo duidelijk nog allemaal niet. Om te beginnen weten veel mensen niet goed wie ze zijn en wie ze willen zijn en datzelfde geldt voor veel werkgevers. Die weten niet goed waar ze naar op zoek zijn. Het is dan ook geen uitzondering dat er geregeld mensen op plekken terechtkomen waar ze helemaal niet tot hun recht komen.

Standaardriedel van verantwoordelijkheden

Vacatures bevatten vaak bitter weinig informatie over de functie. Meestal is het een standaardriedel van allerlei ‘verantwoordelijkheden’ die niets zeggen over wat je in de dagelijkse praktijk gaat doen. En hoe je het ook went of keert, je zit niet hele dagen achter je bureau 'verantwoordelijk te wezen'.

Wie ben jij?

Een onderscheidend cv zou in plaats van de standaardriedel de volgende elementen kunnen bevatten. Wie ben jij in termen van:

  • Wat je hebt gedaan? 
  • Wat je wilt gaan doen? 
  • Jouw levensmotto 
  • Je persoonlijkheid 
  • Jouw toegevoegde waarde 
  • Je successen 
  • Je talenten 
  • Jouw bijzonderheden 

Standaard

De meeste standaardcv’s zijn gebaseerd op persoonlijke gegevens, werkervaring en opleiding. Door meer uit te gaan van jouw eigenheid en de werkelijke match met de functie laat je meer zien van wie jij bent en wie je wilt zijn. Een cv is overigens nooit een volledige weergave van de werkelijkheid. In die zin kun je het ook gewoon gebruiken om er die dingen in te vermelden die jij relevant vindt voor waar je naar toe wilt. Als je dingen in je werkverleden hebt gedaan die je niet opnieuw wilt doen, kun je ze gerust klein maken of weglaten.

Focus je informatie 

Wat in het geheel belangrijk is, is dat je voor jezelf nagaat of alle informatie die je in je cv verstrekt jouw plan voor je toekomst ondersteunt. Klopt alles met elkaar? Als jouw talenten in de zorg liggen en je solliciteert op een technische functie, dan helpt dat niet echt. Ga voor jezelf na of jouw talenten, je successen, je persoonlijkheid, je levensmotto en je toegevoegde waarde allemaal in een lijn liggen met wat je wilt gaan doen.

Alleskunner

Een valkuil is jezelf presenteren als een alleskunner. Hoewel het soms in vacatures wel lijkt dat werkgevers daarnaar op zoek zijn, is dat in de praktijk vaak niet de beste manier om te bereiken wat je wilt. Stel je maar eens voor dat je aan het boogschieten bent en dat je zomaar lukraak wat pijlen aan het schieten bent. Ongericht schieten noemen ze dat. Hoe groot is de kans dat je raak gaat schieten?

Jezelf verkopen

Als je daarentegen heel duidelijk voor jezelf weet welke kant het op moet en je richt al je pijlen dezelfde kant op dan is de kans veel groter dat je raak gaat schieten. Dus stap niet in die valkuil van jezelf te breed neer te zetten. Persoonlijk vond ik deze altijd een lastige. Want ik vond mezelf ook altijd een alleskunner. Maar ik heb wel geleerd, dat waar het over 'verkopen' gaat, deze benadering niet werkt. En solliciteren is ook een vorm van jezelf  'verkopen'.

Slordigheidjes

Een andere valkuil is slordige spelling of grammatica. Er mogen geen fouten in je cv zitten… Gewoon niet! Als je zelf niet zo goed bent in spelling en grammatica laat je cv dan door iemand anders nakijken. Dat is sowieso een goed idee. Twee weten meer dan een.

De vorm

Welke vorm je je cv het beste kunt geven is mede afhankelijk van de richting waarin je zoekt. Een cv in de ontwerpers branche kan een frivoler uiterlijk hebben dan dat van een boekhoudkundig medewerker. Maar ook die laatste hoeft niet te volstaan met een tekst cv. Plaatjes kunnen de tekst vaak uitstekend ondersteunen. En wat te denken van een video cv? Of een cv waarin je drie mensen die jou uitstekend kennen over jou aan het woord laat? Of je gebruikt een print van een online gemaakt cv.

Een verhalend cv

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf als een verhaal neer te zetten. Verhalen verkopen vaak goed. Wie ben jij en wat is jouw sprookje van de werkelijkheid?

Woorden met impact

Denk ook om je woordkeuze. Bepaalde woorden hebben veel meer impact dan andere. Iets wat je hebt bereikt, klinkt krachtiger dan iets wat je hebt gedaan. Wat jij hebt mogelijk gemaakt is sterker dan waar je aan hebt meegewerkt. Dus wees je bewust van de taal en het effect van jouw taal in je cv.

Gebruik van kleur

Kleur kan de impact van je document vergroten. Of het nu om de letters of het papier gaat. De ogen trekken als vanzelf naar kleur toe. Dus als je je goed voelt bij kleur, gebruik het dan in je voordeel.

Achtergrond

Een achtergrondplaatje toevoegen (wel vervagen) is ook een manier om de ontvanger te verrassen. Net als het gebruik van foto’s en andere grafische elementen. Zeker als je daarmee je kwaliteiten visueel vorm kunt geven. Beeld zegt vaak meer dan woorden.

Website

Een wat modernere vorm van een digitaal cv is het maken van een website. Tegenwoordig hoef je nauwelijks bijzondere kennis meer te hebben om een website te maken. In Wordpress maak je in een handomdraai je eigen site en ook nog volkomen gratis.

Trouw aan jezelf

Wat je ook wilt doen om op te vallen, zorg er in ieder geval voor dat het wel weerspiegelt wie jij bent. Schrijf niet teveel naar de functie waar je op reageert toe. De kans is groot dat je jezelf tegen gaat komen als je dat doet. Dus blijf liever trouw aan jezelf en aan wie jij bent. Mocht je (nog) niet goed weten wie je bent en wat jouw droom is, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen voor loopbaancoaching.

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen