Doelen (bij)stellen

Misschien voor jou nog veel te vroeg en misschien heb je er wel helemaal niks mee. Maar het loopt weer in de richting van het laatste deel van het jaar en dat is voor mij altijd (nou ja altijd… Sinds een jaar of 8 tot 10) het moment om mezelf af te vragen of ik de koers die ik eerder heb uitgezet verder wil volgen en of en zo ja wat ik daar in bij wil stellen.

Het komt goed

Vanmorgen in gesprek met een klant hebben we nog even teruggekeken naar het eerste moment in mijn leven dat ik me realiseerde dat ik het was die mijn leven creëerde. De aanleiding was niet zo geweldig, want ik zat in een knipperlicht relatie die niet echt goed werkte. Maar onbewust heb ik toen een glimp opgevangen van een van de wetten van het universum. Dat weet ik nu nog bewust omdat ik het toen in mijn dagboek heb opgeschreven. Dat deed ik namelijk destijds als ik ‘zwaar’ zat. En in een van mijn dagboeken staat: Het lijkt wel alsof als ik denk dat het goed komt tussen ons (mij en mijn ex) dat het goed komt en dat als ik denk dat het niet goed komt, dat het niet goed komt. Toen ik dat vele jaren later teruglas, realiseerde ik me met een schok van herkenning dat wat ik daar onbewust ervoer, echt zo was… Toen was dat dus een schok, omdat ik daarmee zelf verantwoordelijk werd voor wat er in mijn leven gebeurde.

Ik stel doelen 

Inmiddels ben ik ontzettend dankbaar voor die les, want mijn leven is er vele malen zonniger door geworden. Maar goed, daar wilde ik het niet eens met je over hebben. Het is in ieder geval voor mij zo aan het eind van het jaar nu bewust tijd om bij mezelf na te gaan wat ik wil creëren in mijn leven. En om te kunnen creëren wat ik wil creëren, stel ik doelen. Dat doe ik onder meer door het maken van een 100 wensenlijst. Om vanuit die 100 wensen lijst de belangrijkste dingen te selecteren waar ik het komende jaar mee aan de slag wil. Meestal wil ik meer dan ik kan…  Maar wat ik ervaren heb bij het bereiken van mijn doelen is dat het belangrijk is dat mijn doel aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Te groot of te klein

Soms is mijn doel wel belangrijk voor me maar is het nog te groot of juist te klein, waardoor ik het niet waarmaak. Ik heb dan de neiging te gaan uitstellen. Ik heb er bijvoorbeeld een hekel aan om voorstellen en rekeningen te maken. Maar ik heb ze wel nodig om mijn bedrijf en mezelf te ‘voeden’. Het is dus wel belangrijk voor me, maar ik heb de neiging het uit te stellen.

Wel wenselijk maar onbereikbaar

Het kan ook zijn dat mijn doel wel een wens van me is, maar dat het doel te ‘onbereikbaar’ voor me is. Het gevolg van een onbereikbaar doel is dat ik me gefrustreerd ga voelen. Toen ik als alleenstaande moeder van mezelf eiste dat ik alles tegelijk moest kunnen en zijn, ging het niet altijd zo goed met mij. En een goede moeder zijn, een bijna fulltime baan, allerlei hobby’s die ik leuk vond, het ging niet allemaal zomaar samen.

Uitbreiden

Wat mij hielp als het doel te beperkt is, om mezelf de vraag te stellen: Wat is het gevolg of resultaat van het bereiken van het doel? Ik kijk dan naar de winst van de winst en til daarmee mijn doel naar een hoger plan. Daardoor krijg ik zicht op de meer belangrijker redenen om mijn doel te willen bereiken. Mijn doel uitbreiden op die manier kan grotere doelen zichtbaar maken, zoals bijvoorbeeld om een specifieke vaardigheid te laten zien, om goed in balans te zijn, om direct te beginnen met wat ik minder leuk vind, of om mijn creativiteit te stimuleren, enzovoorts. 

Inkrimpen

Soms moet ik juist mijn doel kleiner maken. Ik maak mijn doel kleiner als het doel op dit moment frustrerend ver weg ligt en ik het idee heb, het niet te kunnen bereiken. Als ik mijn doel kleiner maak, laat ik het grotere doel wel in tact, maar knip ik het op in meerdere kleinere hapklare brokken.

Wat weerhoudt me?

Als ik mijn doelen helder heb voor het komende jaar vraag ik mezelf: Wat gaat me ervan weerhouden om deze doelen te bereiken? Daardoor krijg ik een aantal uitdagingen helder in mijn bewustzijn. Een volgende vraag die ik mezelf dan stel is: Wat wil ik liever dan deze ‘problemen’? Door het stellen van deze vraag wordt min of meer als vanzelf mijn nieuwe doel helder.

Hoe wil ik het wél? 

Vragen naar wat ik in plaats van het probleem wil, richt mijn aandacht weg van het probleem en leidt haar naar het vinden van mogelijkheden en oplossingen. Als ik mezelf ten aanzien van de rekeningen vraag wat ik liever wil, dan blijkt ineens mijn lieve man wel iets te kunnen maken van een koppeling in Excel waarmee het hele proces veel makkelijker kan.   

Deel jouw tips en ervaringen!

Als jij nog goede andere tips of ervaringen hebt voor mij en de andere lezers, dan maak je mij erg blij door ze hieronder met ons te delen. Want samen komen we verder!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen