Assertiviteit: Denkpatroon veranderen
20 juni 2009 

Assertiviteit: Denkpatroon veranderen

Er bestaat veel bewijs voor dat de manier waarop je denkt over wat er gebeurt in je leven een aanzienlijke bijdrage levert op of je stress in je leven ervaart of niet. Je slechte denkpatronen hebben grote invloed op je gedachten, gedrag en het ervaren van stress.

Interne dialoog

Je interne dialoog, dat wat je tegen jezelf zegt, je interpretatie, uitleg en oordeel op situaties die je meemaakt, zorgt ervoor dat de situatie erger of beter lijkt. Dreigender of juist niet bedreigend, stress verhogend of ... Je snapt het waarschijnlijk al. Bij sommige mensen is het glas half vol, terwijl het bij anderen half leeg is, waardoor ze zichzelf benadelen in hun leven. Maar hoe verander je die patronen als je er vanuit kunt gaan dat die patronen al in je kindertijd ontwikkeld zijn?

Opnieuw structureren van patronen

Het opnieuw structureren van deze patronen, een proces van herkenning, uitdagen en veranderen van deze vervormingen en negatieve gedachtepatronen kunnen in onze coaching en trainingen worden getraind. Hoewel je er natuurlijk ook gewoon thuis met een goed boek en goede informatie ook zelf mee aan de slag kunt gaan, als je gecommitteerd bent om het aan te pakken. In het artikel Gevangen in negatieve gedachten vind je tips om je denkpatroon te veranderen.

Bewustzijn

Wees je bewust van je vertekende beeld waar het gaat om welke keus je hebt. Je bewust worden van je vervormde beeld is de eerste stap naar verandering. Kijk hier op de lijst welke dingen je doet waardoor je beeld vervormd raakt. Als je het benoemen kunt en ziet hoe het werkt, wordt het eenvoudiger om ze te herkennen en lastiger te negeren. Als je je bewust wordt van je patronen van vertekenend denken, dan kun je deze gedachten gaan uitdagen of: op zoek gaan naar uitzonderingen als je een alles of niets denker bent. Zorg dat je bewijs zoekt voor je vertekenende gedachte en kijk of je tot andere conclusies kunt komen als je heel snel conclusies trekt.

Tijd en oefening

Met een beetje tijd, oefening en altijd doorgaande verbetering kun je op deze manier je denken opnieuw structureren en wordt het uiteindelijk je tweede natuur om je negatieve gedachten uit te dagen en ze te vervangen door positieve gedachten waardoor dat vanzelf steeds makkelijker wordt.

Wees je bewust van je kracht

Onderzoek naar burn-out toont aan dat mensen de neiging hebben meer gestrest te raken als ze het idee hebben geen keus te hebben in wat er met hen gebeurt. In sommige situaties, binnen bijvoorbeeld je werk heb je niet zoveel keus. Toch kun je ook in je hoofd het idee hebben dat je niet veel keus hebt, waardoor je ook niet meer kunt zien dat je wel keus hebt. Let hierbij op wat je tegen jezelf zegt: Zeg je vaak tegen jezelf dat je dingen MOET of IK KAN NIET?

Ik moet en ik kan niet

De uitdrukking: Ik kan niet sporten want ik moet op de school van de kinderen helpen, negeert de realiteit dat beide activiteiten een keus zijn. Het simpele feit dat de ene keus niet is gekozen wil niet zeggen dat je die keus oorspronkelijk niet had. Veranderen van  je MOETEN  en KAN NIETS in Kies voor of Kies niet voor helpt je herinneren dat je wel een keus hebt in een situatie, waardoor je je minder gestrest voelt. Ik zou graag sporten, maar ik kies ervoor om op de school van de kinderen te helpen, voelt minder verplicht en klinkt plezieriger, toch?

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen