Assertieve communicatie: Tips
12 september 2013 

Assertieve communicatie: Tips

Goed voor jezelf zorgen versterkt, hoe vreemd dat misschien voor je lijkt, je relatie(s). De ander heeft er op de lange termijn niet zoveel aan als jij je maar steeds aanpast.

Assertief communiceren

Assertief communiceren vermindert je spanning en stress doordat er minder conflicten optreden. Een beleefd maar zeer welgemeend nee, tegen het overvragen van je baas, geliefde, kinderen, vrienden, enzovoorts voorkomt dat je jezelf overbelast. En doordat je daarmee goed voor jezelf zorgt zorg je uiteindelijk weer goed voor je relatie. De ander heeft er ook helemaal niks aan als jij ja zegt en vervolgens overbelast raakt.

Teveel van jezelf vragen

Wat hebben kinderen aan een moeder die ja zegt, maar vervolgens geïrriteerd en gespannen raakt, omdat ze teveel van zichzelf vraagt? Wat heeft je baas aan een medewerker die uiteindelijk ziek wordt omdat ze te weinig ontspanning heeft gehad, omdat hij te veel van haar vroeg? Assertieve communicatie en goed voor jezelf zorgen kan er ook voor zorgen dat je beter omgaat met lastige familieleden, vrienden, collega’s. En daarnaast voorkomt het allerlei overbodig drama en gedoe.

Hoe doe je dat dan?

Als je last hebt van het gedrag van een ander en je wilt hem vragen zijn gedrag aan te passen, houd je dan bij de kale feiten. Ga niet in zitten vullen, zoals zoveel mensen doen. Dat is een van de grootste valkuilen. Blijft objectief en benoem slechts wat je waarneemt in plaats van etiketjes te plakken of in te vullen voor een ander. Als je vriend bijvoorbeeld een half uur te laat is voor jullie eetafspraak zeg je liever niet: Wat ben jij een eikel. Je bent altijd te laat

Assertieve communicatie:

volgens mij hadden we een afspraak om 17.30 uur en het is als ik me niet vergis nu 18.00 uur.

Wat is het effect?

De volgende stap die je zet is dat je vertelt welk effect dat gedrag op jou heeft. Hoe voelt het voor jou? Overdrijf daarbij niet. Houd het klein en oordeel en overdrijf niet. Dus niet: Nu is mijn dag of mijn avondeten verpest. Maar:

Assertieve communicatie:

Jammer, want nu hebben we minder tijd om samen door te brengen.

Ik boodschappen

Gebruik daarbij Ik boodschappen in plaats van jij-boodschappen. Als je, wat je te zeggen hebt, in de vorm van een je-boodschap brengt, dan zal de ander zich geoordeeld en vooral veroordeeld voelen. Hij zal zich aangevallen voelen en onmiddellijk de neiging voelen om zich te verdedigen. Door een ik boodschap te gebruiken, komt wat je te zeggen hebt minder bedreigend over.

Het gaat dan meer over wat jij voelt en wat het effect van het gedrag van de ander is op jou. Bovendien geef je meer weer dat jij de regie hebt, de eigenaar bent van jouw emoties en reactie. En je geeft niemand ook maar ergens de schuld van. Dus niet: Je moet eens een keertje stoppen met dat altijd maar te laat komen. Wel:

Assertieve communicatie:

Ik heb er last van en wil graag dat je daarmee stopt.

Alles achter elkaar

Als je het achter elkaar plakt dan krijg je iets als:

Als jij …. Doet, dan voel ik me …

Als je deze manier van communiceren gebruikt in combinatie met de feiten, dan heb je een formule waarmee je direct en zonder aan te vallen en zonder te oordelen de ander kunt laten weten, wat het gevolg van het gedrag van de ander voor jou is. Bijvoorbeeld: 

Als jij je afspraak niet nakomt, voel ik me verdrietig.

Nog beter wordt het als je de betekenis die jij geeft aan het gedrag erin verwerkt. Dan wordt het:

Als jij je afspraak niet nakomt, denk ik dat je mij niet belangrijk genoeg vindt, en daardoor voel ik me verdrietig.

Of:
Als jij later komt dan we hadden afgesproken, zit ik op je te wachten en dat frustreert me.

Of:
Als jij de kinderen toestemming geeft om te doen wat ik ze net heb verboden, dan wordt mijn autoriteit ondermijnd en voel ik irritatie.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je lijf en je woorden dezelfde taal spreken. Sta rechtop, kijk de ander aan en zeg tegen jezelf: Ik adem in en ik kalmeer mijn lichaam.
  • Gebruik een stevige maar wel rustige en plezierige toon
  • Ga niet zitten invullen voor de ander en al helemaal niet als je de neiging hebt om negatief te denken.
  • Neem altijd de win-win als uitgangspunt. Steek er tijd, energie en moeite in om jullie beider behoeften ingevuld te krijgen.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen