Als de nood het hoogst is...
08 augustus 2013 

Als de nood het hoogst is...

Het donkerste uur is altijd het laatste uur voordat de zon weer op gaat. We komen allemaal momenten tegen in ons leven dat het lijkt alsof het leven tegenzit. Alsof niks meer wil, alsof alles energie kost en niets meer de moeite waard lijkt. Of dat nu is omdat je iets of iemand bent kwijt geraakt. Of dat je schijnbare zekerheden zijn weggevallen. Je voelt het duidelijk: er is crisis in je bestaan.

Angst en pijn

Misschien staat je gezondheid op het spel of wat dan ook maar. Maar een ding is duidelijk: het is een angstige en pijnlijke tijd. Het is net alsof de bodem onder je bestaan is weggeslagen en je oog in oog staat met gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid en hopeloosheid.

De stem van je ego

Op dat soort momenten stopt zelfs die normaal altijd maar door ratelende stem van je ego met praten. Je denken dat altijd het hoogste woord heeft geeft de strijd op. Je kunt zelfs gedachten krijgen als: Ik kan misschien maar beter dood zijn dan nog doorgaan met waar ik in zit.

Je overgeven aan het leven

Op die momenten, op het dieptepunt van je bestaan sta je op het punt een doorbraak mee te maken. Een groeispurt. Op je moment van overgave aan het leven, op het moment dat je verwacht met een rot smak op de bodem van die put neer te komen, juist op dat moment ontdek je een luik met licht onder in die put. Daar op de bodem van je bestaan sta je oog in oog met jezelf. Met wie je werkelijk bent als je jezelf ontdaan hebt van alle franje.

Doorlopen

Het is je ziel die op dat moment tegen je praat en je zachtjes vertelt dat je door moet lopen. In alle onzekerheid en zonder ook maar enige controle over je situatie te voelen, kom je in contact met wie jij in essentie bent. Waar doe je het voor? In zo’n crisistijd is het vaak tijd om oude niet meer passende jassen uit te trekken. Om bepaalde relaties die niet meer werken achter je te laten. Om meer vanuit een zielenbewustzijn contact te maken met je eigen innerlijke wijsheid.

Helderheid vinden

En in dat stille diepe en wijze punt van jezelf de helderheid te vinden waar je misschien al je hele leven naar op zoek was. Ineens weet je dat je verbonden bent, met alles en iedereen. Ineens weet je dat het toch allemaal een bepaalde zin heeft. En je voelt weer de kracht om verder te gaan. Meer vanuit wie je bent en vanuit wie jij wilt zijn in dit leven.

Zo is het leven bedoeld

Op een bepaalde manier voel je je ook euforisch. Ja dit is zoals het leven bedoeld is. En dan komt er soms toch weer een kink in de kabel. Want jij bent dan misschien wel zover. Je ego is dat vaak nog niet. Die heeft meer tijd nodig om die omslag te kunnen maken. Je ego wil graag vasthouden aan allerlei nutteloze oude bestaande (schijn)zekerheden. Je ego wil graag dat alles blijft zoals het is. Je ego kan je gewoon zo snel nog niet volgen. En dat kan zo af en toe best frustrerend voelen.

Opnieuw loop je vast

Je hebt net het idee ontdekt te hebben wie je in essentie bent en dan loop je toch ineens toch weer vast. Vandaag is alles geweldig en morgen is het weer een puinhoop. Althans zo voelt het dan. Je ziel wil volle kracht vooruit maar in de wereld van de vorm loopt het spaak.

Terugtrekken uit de buitenwereld

Vaak zie je dan dat bepaalde soms heel spirituele mensen zich op een bepaalde manier terugtrekken uit het leven in de buitenwereld. Terwijl de wereld van nu ons juist vraagt de uitdaging aan te gaan om onze binnenwereld te integreren in onze buitenwereld. Oftewel vorm te geven aan je zielsverlangen in je buitenwereld. Om hoofd en hart en ziel met elkaar te verbinden.

Bewust zijn

Om die integratie te laten plaatsvinden is bewustzijn de meest belangrijke stap. Bewust zijn van het gegeven dat je soms wel twee ikken in je lijkt te hebben. De ik van je ziel en de ik van je ego. En die vertellen soms beiden een ander verhaal. Het ene moment weet je zeker: Je moet uit je huidige baan vandaan en gaan voor waar jij gelukkig van wordt. Het andere moment is daar de stem van je ego die je toch wel met heel veel klem duidelijk maakt, dat je dan je vaste baan kwijt raakt en misschien wel de hypotheek niet meer kunt betalen.

Vertrouwen op je ziel

Die innerlijke tweespalt hoort er gewoon bij en het beste dat je jezelf kunt geven is begrip. Vroeg of later komt er een moment waarop je wel durft te vertrouwen. Waarop je wel de stap durft te zetten. Voor nu is dit wat er is. Geef je ego maar een beetje tijd om te wennen aan het nieuwe idee. Accepteer dat ook zij het uiteindelijk het beste met je voor heeft, maar dat ze zich nog wat onwennig voelt om zich te verlaten op jou, op jouw ziel…

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Patricia op dinsdag 23 september 2014 om 10:19
Hi Nelly,
Ik wil je complimenteren met je prachtige artikelen! Het is een andere manier van naar het leven kijken, die maar moeilijk beklijft en voor veel mensen nog onbekend is. Goed om het steeds maar weer onder de aandacht te brengen en uit te dragen. Ik ben nu aan het worstelen met de interviews van het boek en de film 'Alles over niets...' dat gaat nog n stap verder. Succes en ga alsjeblieft zo door!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen