10 symptomen van te hoge werkdruk

Steeds meer onderzoeken laten zien dat de werkdruk voor veel mensen hoog is. Erg hoog. De economische crisis voegt daar nog een beetje extra angst om je baan te verliezen aan toe en voilà , een probleem of een uitdaging is geboren. Aan de andere kant is hoge werkdruk ook weer niks nieuws. Het is van alle tijden en het zorgt voor een toename van stress en burn-out klachten. Vroeger heette dat overspannen zijn of overwerkt en tegenwoordig plakken we massaal het etiket burn-out. De precieze betekenis van al die etiketjes is misschien in de nuance iets anders. Maar onderliggend is in ieder geval aan de orde dat er grenzen worden overschreden. Om te voorkomen dat het zover komt is het belangrijk dat je je goed bewust bent van de symptomen. Zodat je op tijd bij kunt stellen en alsnog grenzen gaan stellen. Daarom deel ik hier de meest belangrijke symptomen met je.

Wanneer onderstaande symptomen op jou van toepassing zijn, wordt het tijd de alarmbellen te luiden. De kans is groot dat je over je eigen grenzen aan het gaan bent.

  1. Je begint te piekeren over hoe je je werk op tijd af kunt krijgen
  2. Het slapen wordt minder
  3. Je gaat overwerken om je werk af te krijgen
  4. Achter je computer wordt het soms wazig voor je ogen
  5. Je doet geen of veel te weinig leuke dingen meer na je werk omdat je te moe bent
  6. Je betrokkenheid en creativiteit nemen af en begint dingen te 'missen'
  7. Je krijgt lichamelijke klachten als nek en schouderpijn of je armen gaan pijn doen
  8. Je bent sneller geïrriteerd dan gewoonlijk
  9. Je werkt maar liever je pauzes door om die klus af te krijgen
  10. Zelfs als je naar de wc moet wacht je zo lang mogelijk

Werkdruk en psychosociale belasting

Werkgevers zijn verplicht om een beleid op te stellen inzake psychosociale belasting. Ook die van jou! Onder psychosociale belasting valt onder andere werkdruk, maar ook pesten (mobbing) en seksuele intimidatie. Vraag je werkgever naar dit beleid als je last hebt van bovenstaande klachten.

Verschil in beleving

Er is een wel groot verschil in de beleving van werkdruk.  Als je baas en je collega's je steunen en waarderen is de werkdruk vrijwel altijd gemakkelijker te dragen. Een ander aspect dat bijdraagt aan het beter kunnen hanteren van de werkdruk is de mate van regelvrijheid. Als je zelf de vrijheid hebt om je tijd in te delen voel je je meestal meer 'in control'. Dat gevoel van in 'control' zijn zorgt ervoor dat je de druk anders beleeft dan wanneer je geen zeggenschap hebt. Ook als je werk alleen maar saai en eentonig is of juist alleen maar ingewikkeld werk doet draagt bij aan het ervaren van werkdruk. Afwisseling van taken helpt. Vooral afwisseling van eenvoudigere en ingewikkelder taken. 

Timemanagement of assertiviteit?

Veel bazen denken dat een cursusje timemanagement of een effectiviteit training dé oplossing is voor werkdruk beleving. Mijn ervaring is dat een assertiviteitstraining meer op zijn plek is. Veel mensen, vooral vrouwen in met name de zorg, onderwijs en bij overheidsinstanties en daaraan gerelateerde organisaties vinden het moeilijk om hun grenzen te voelen en vervolgens ook daadwerkelijk te stellen. Het effect van timemanagement in situaties waarin de werkdruk te hoog is, is dat je door nog effectiever te gaan werken, je werkdruk alleen maar verder stijgt. Want je leert dan hoe je meer voor elkaar krijgt in minder tijd. Op zich niks mee uiteraard. En het kan zeker voor een bepaalde categorie mensen een zinvolle training zijn. Maar het is niet de oplossing voor een te hoge werkdruk. Die wordt er niet minder van.

Overzicht krijgen

Waar de cursus timemanagement of effectiviteit training wel bij helpt is het verkrijgen van overzicht, wat het makkelijker kan maken om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Maar wanneer de werkdruk structureel te hoog is, zal dat op de lange termijn geen oplossing blijken.

Tips voor het hanteren van werkdruk:

  • Voel goed wat je lichaam je vertelt over wat voor jou haalbaar is. Iedereen heeft andere grenzen, kwaliteiten en een ander tempo. Jij bent de enige deskundige over jouw lichaam en leven. Laat je daarom ook niet van de wijs brengen door collega's die het werk fluitend doen. 
  • Ben je een hoogsensitief persoon (HSP) dan is het stellen van je grenzen nog belangrijker. Realiseer je ook dat jouw grenzen misschien eerder zijn bereikt als die van een ander. Accepteer het en zorg goed voor jezelf!
  • Vermijd de valkuil te denken dat als je minder gaat werken je probleem zich vanzelf oplost. Als je de neiging hebt niet naar je lichaam en je grenzen te luisteren, dan lost dat patroon zich daardoor niet op. Sterker nog, je zou wel eens het tegendeel kunnen bereiken. Je werkt parttime, maar blijft meestal dezelfde hoeveelheid werk doen, maar dan in minder tijd. Bovendien ben je in verhouding meer tijd kwijt aan werkoverleg en andere indirecte zaken, waardoor je minder tijd over houdt voor je 'echte' werk.
  • Zorg voor onverdeelde aandacht. Hoe meer focus je op bepaalde taken hebt des te makkelijker is het om de klus te klaren. Iedere keer dat je je laat afleiden, heb je weer tijd nodig om in het onderwerp te komen. Kijk of je tijd kunt 'blokken' voor belangrijke taken.
  • Word je vaak gestoord tijdens je werk? Overleg dan of je een spreekuur kunt instellen. Bijvoorbeeld bellen en face tot face contacten alleen 's morgens tot 11.00 uur en op afspraak.
  • Weersta de neiging om te veel te gaan bankhangen. Het geeft je meestal geen energie. Zorg goed voor jezelf door te gaan sporten of ga aan de slag met je hobby.
  • Grote klussen hak je het best in kleinere klussen. Als je een klus geklaard hebt, beloon je jezelf en vier je je succes.
  • Neem regelmatig even een time-out. Even een moment om adem te halen. Een korte drie minuten meditatie bijvoorbeeld of een ademhalingsoefening. Een wandelingetje maken of wat oefeningetjes doen achter je bureau kan ook helpen.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen