Wat is jouw basispakket aan ruimte?
22 mei 2018 

Wat is jouw basispakket aan ruimte?

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen grenzen. Dat betekent ook dat iedereen andere behoeften heeft. De een kan bijvoorbeeld toe met vijf uur slaap, de ander is na negen uur nog moe. Een heel belangrijke behoefte die iedereen in een andere mate nodig heeft is ruimte. Ruimte voor jezelf en ruimte voor de dingen die jij graag wilt doen. In de tijd die jij daarvoor nodig hebt en op het moment dat jij dat wilt. Als je in balans en en helemaal yin yang wilt blijven is het essentieel  deze behoefte aan ruimte concreet te maken en vast te stellen. Dat is je ‘basispakket aan ruimte’.

Werkende moeders

Vooral aan werkende moeders met kleine kinderen (maar voor de rest ook) wil ik zeggen: Regel deze behoefte aan ruimte. De periode waarin je kinderen klein zijn is vaak zo druk, dat je als je daar niet goed op let opgeslokt wordt door van alles wat altijd maar 'moet' van jezelf of je omgeving. Doe daarom deze oefening en bespreek hem met je partner of iemand anders die je kan helpen met de uitvoering ervan!

Onbalans

Als je niet op regelmatige basis oningevulde tijd voor jezelf hebt, dan is het verrekte lastig om je op de lange termijn lekker te blijven voelen. Je zenuwstelsel staat dan continu onder druk van allerlei zaken die moeten. Vroeger of later komt het in het geweer en protesteert. Je lichaam is een ingenieus systeem dat er voor zorgt wanneer er sprake is van onbalans dat je gedwongen wordt die balans weer op te zoeken als je bv. te weinig rust neemt. Je krijgt dan bv. rugklachten of je krijgt griep, zodat je gedwongen wordt om die rust te nemen. In die zin zijn ziekte en andere klachten een mechanisme van je lichaam om de balans weer te herstellen.

Basispakket aan ruimte

Je basispakket aan ruimte kan uit verschillende onderdelen bestaan:

  • Tijd voor jou alleen
  • Genoeg tijd om te werken
  • Tijd voor je kinderen
  • Tijd met je partner alleen
  • Tijd voor vrienden/vriendinnen en familie
  • Etc.

Bijtanken

Dit overzicht kun je aanvullen met wat voor jou relevant is en belangrijk is. Iedereen heeft zijn eigen wensenlijst en indien nodig kun je dingen weglaten of aanvullen. Het gaat om jouw basisbehoeften om goed te kunnen functioneren. Hoeveel tijd in een week heb jij nodig om alleen te zijn en echt bij te kunnen tanken? Alleen zijn is voor veel mensen een van de weinige manieren om echt goed bij te tanken. Hoeveel tijd heeft je relatie nodig om goed te lopen? Etc.

Ruimte en energie

Natuurlijk is iedere week weer anders. Toch zul je ontdekken als je deze oefening doet dat er een rode draad is waar je rekening mee hebt te houden. Jouw basispakket aan ruimte! Maak daarom voor jezelf concreet hoeveel uur je waarvoor nodig hebt om ruimte en energie te ervaren en lekker in balans te zijn. Hoe beter je weet wat je nodig hebt, des te gemakkelijker je dat voor elkaar zult krijgen.

Communiceer je behoefte aan ruimte

Heb je eenmaal voor jezelf vastgesteld wat jouw basispakket aan ruimte is, dan is de volgende stap die behoefte aan je directe omgeving kenbaar te maken. Zorg voor medewerking in je omgeving en begrens waar nodig. Meer lezen over grenzen? Lees dan het artikel: Grenzen stellen in relaties.

Mijn basispakket aan ruimte

Omschrijving

Uur per week nu

Uur per week gewenst

Tijd voor mezelf

 

 

Tijd voor …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende stap is in kaart brengen wat je nodig hebt om dit basispakket aan ruimte praktisch vorm te geven. Kun je hier alleen over beslissen of moet je met andere om de tafel om het te realiseren?

Hoe vertel ik het mijn man of wie dan ook maar?

In kaart brengen van wat je nodig hebt en wat jij wilt is de eerste stap naar een betere balans. De volgende stap is concrete afspraken maken met diegenen die hierin een bijdrage kunnen leveren. Misschien ben je van nature een 'gever' en vind je het lastig zelf iets te moeten vragen. Toch is dat voor de balans in je relaties een stuk gezonder. Als je in je relatie meer geeft dan ontvangt ontstaat er op termijn een schuld op de emotionele bankrekening. Soms loopt die schuld zo hoog op dat het tot een faillissement van de relatie leidt.

Neem je ruimte in

Beter is het om je ruimte in te nemen en rechtstreeks, duidelijk en zo expliciet mogelijk te vragen om wat je nodig hebt. Dus niet: Zou jij meer willen doen in het huishouden? Dat is te vaag. Bovendien kan de ander daar niet mee uit de voeten. Als jij bv. de woensdagavond voor jezelf wilt, vraag je bv. aan je man, moeder, vriendin, oppas, of….: Ik heb gemerkt dat ik moeite heb om goed voor mezelf te zorgen. Het is voor mij belangrijk meer tijd voor mezelf te hebben. Daarom wil ik graag de woensdagavond hiervoor vrij houden. Wil jij voortaan de woensdagavond voor de kinderen zorgen? Dat is een duidelijk en concreet verzoek waar de ander ja of nee tegen kan zeggen.

Altijd doorgaande verbetering

Er bestaat een kans dat je in de valkuil stapt dat volgende week alles ineens veel beter moet zijn. Zo werkt het alleen helaas vaak niet. De kans bestaat dan dat je je aandacht richt op wat je allemaal niet lukt. En vervolgens voel je je weer rot en ben je nog meer uit balans. Kijk eens of je er een proces van Altijd Doorgaande Verbetering (ADV) van kunt maken. Het lukt je vast wel om 1% te verbeteren. Als je iedere week 1% verbetert in je situatie, dan heb je over een jaar 50% verbeterd en over twee jaar 100%. Veel mensen overschatten wat ze in een maand kunnen bereiken en ze onderschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken. Kijk of je in kleine stapjes verbetering kunt aanbrengen. En beloon jezelf voor iedere verbetering die je in je situatie hebt aangebracht. Dat motiveert en stimuleert veel meer dan dat je jezelf naar beneden haalt omdat het je niet gelukt is om alles in een maand te veranderen.

Vind jij je ruimte innemen lastig?

Vind je het nog spannend en lastig om je ruimte in te nemen? Leer dan je zelfvertrouwen te vergroten om nog beter voor jezelf te leren zorgen. Lees hier meer over in het artikel Bewust bouwen aan Zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen