Ik hou van mezelf
Assertiviteit
Nelly deJong
Assertiviteit
06/07/2010
2 min
0

Assertiviteit: Ik hou van mezelf?!

06/07/2010
2 min
0

Een belangrijk onderdeel om je goed bij en in jezelf te voelen en gelukkig met jezelf te zijn schuilt in het accepteren dat je bent wie je bent. Je bent wie je bent met al je geweldige dingen, maar ook met al je mitsen en maren. Al die verschillende kanten van jezelf die samen dat ene grotere geheel vormen.

Acceptatie

Vaak is het makkelijker je goede kanten te zien en te accepteren, maar de mindere kanten is vaak een stuk lastiger. Op je boosheid, verlegenheid, verdriet en angst ben je vaak minder trots. Of je vindt dat je je niet zo mag of hoort te voelen, terwijl je dat wel zo voelt. Misschien deed je een keer minder slim of minder handig. Of misschien deed je het fantastisch. Daar had je misschien minder moeite mee.

Afkeuring

Veel in de ervaring van je minder goed voelen, draait om de afkeuring die je van en voor jezelf voelt. Het meestal negatieve oordeel dat je op jezelf hebt. De dingen waar je je misschien wel voor schaamt. Een belangrijk deel van de problemen die je in het hier en nu ervaart hebben te maken met het oordeel dat je op jezelf hebt. Wanneer je dat oordeel op jezelf los laat en jezelf accepteert zoals je bent zien de dingen er ineens anders uit. Dan ben je gewoon een heel mens met mooie dingen en met dingen die je misschien nog te leren hebt.

Leren van jezelf te houden

Jezelf accepteren en van jezelf houden doe je onder meer door het besluit te nemen van jezelf te gaan houden en jezelf te gaan accepteren. Je hoeft het nu nog niet zo te voelen, dat komt vanzelf wel, want energie heeft de neiging aandacht te volgen. Wanneer je besluit van jezelf te houden kun je werken aan het versterken van dat gevoel door een passende affirmatie te gebruiken, bv.


Zeg deze zin zo vaak je wilt tegen jezelf en wordt je maar eens bewust van de gedachten en het gevoel dat dit bij je oproept.

Hoe vaker hoe beter

Bij affirmaties is het net zo als de manier waarop je jezelf eerder hebt geconditioneerd: Hoe vaker je het tegen jezelf zegt, hoe sterker je het gaat geloven en hoe meer je er van overtuigd raakt. Dat is ook precies de manier waarop  je negatief over jezelf bent gaan denken.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

   
Reacties
Categorieën