Oefening in mindful zijn
De hele dag door staat onze innerlijke radio aan. Tienduizenden gedachten per dag komen er voorbij. En van die tienduizenden gedachten is bij de meeste mensen meer dan de helft negatief geladen. Gedachten die angst oproepen. Gedachten van zorgen, gedachten die stress oproepen, gedachten die de hele tijd door je aandacht trekken en die je weg houden van een meer gelukkige staat van zijn.
Niet waar
Je hoeft je gedachten natuurlijk niet te geloven. Ze zijn ook heel vaak gewoon niet waar. Maar je hebt ze soms zo vaak gedacht dat ze soms steeds overtuigender lijken. Je zou ze haast zomaar wel gaan geloven. En zelfs als je gedachten wel ‘waar’ lijken, dan nog is het maar de vraag of je ze geloven moet. Als bepaalde gedachten je niet dienen, dan kun je soms beter toch iets anders gaan geloven. Ook als het in het begin nog niet waar lijkt.
Hocus Pocus
Want net zoals je iets wat je niet dient op een bepaald moment bent gaan geloven, zo kun je ook leren om gedachten die wel helpend zijn in je bewustzijn toe te laten, waardoor ze naarmate je ze vaker denkt voor waar aan gaat nemen. Dat klinkt misschien een beetje als hocus pocus. En zo lijkt het misschien ook wel.
Sinterklaas bestaat
Maar er was een tijd dat je zeker wist dat Sinterklaas bestond. Je was er heilig van overtuigd en je wist zeker dat je cadeautjes ging krijgen. Of… Dat hoopte je in elk geval. Tot het moment kwam dat je erachter kwam dat Sinterklaas een verzinsel van je ouders was. En je misschien zwaar teleurgesteld was omdat ze je belazerd hadden. Of misschien had je het zelf net als ik al eerder door. Ik was vijf toen ik al in de gaten had dat het niet klopte. De ene droeg een bril, de ander niet. En de kleur van de mantel en mijter was ook steeds anders. Ze leken gewoon niet op elkaar. En ik kreeg ook niet waar ik om vroeg. Ik vond Sinterklaas maar stom. Maar ik was toen ik nog jonger was, wel bang voor zwarte piet en om mee in de zak te moeten naar Spanje… Ik was blij dat hij niet bestond.
Wat je gelooft bepaalt je werkelijkheid
Maar goed. Het maakt wel duidelijk dat wat je gelooft dat waar is uiteindelijk ook je werkelijkheid bepaalt. En soms geloof je dingen die je niet helpen. Hoe kom je daar nu vanaf?
Mindfulness oefening
Er zijn een aantal technieken binnen de mindfulness, een aantal meditaties die je kunnen helpen je aandacht te verleggen. Weg van datgene dat je niet dient in de richting van meer neutrale gedachten. Ze technieken, meditaties helpen je om die innerlijke radio, dat eenrichtingsverkeer, die kakofonie aan stemmen stil(ler) te krijgen. Ik deel er hier een met je. En binnenkort volgen er meer. Deze oefeningen, deze meditaties zorgen ervoor dat je denken het gewoon te druk krijgt om nog door te kunnen gaan met zijn gebruikelijke gebabbel.
De oefeningen doe je liefst eerst steeds een minuut of vijf. Heb je ze eenmaal onder de knie, doe ze dan gewoon net zo lang als voor jou goed voelt.
Ga in ieder geval bij iedere oefening, bij iedere meditatie zo gemakkelijk mogelijk zitten. Leg je handen op je schoot en zet je voeten plat op de grond. Recht je rug, alsof er een denkbeeldig touwtje aan de kruin van je hoofd zit waarmee je rechtop wordt gehouden.
Ademhaling tellen
Het enige dat je hoeft te doen is je ademhaling te tellen. Het aantal ademhalingen. Je zegt dan in gedachten tegen jezelf: Ik adem in…. Één. Ik adem uit… één. Ik adem in… twee. Ik adem uit… twee. Ik adem in… drie. Ik adem uit… drie. Enzovoorts. Houd je aandacht goed bij het tellen. Aan je ademhaling hoef je verder niets te veranderen. Laat je adem maar gewoon ademen. Als je kunt: Neem wel waar wat er in je lichaam gebeurt. Word je gewaar hoe het met je gaat. Hoe voel je je tijdens deze oefening, tijdens deze meditatie? En waar voel je dat of waar voel je wat in je lichaam?
Steeds weer opnieuw beginnen
Zodra je merkt dat je afgeleid raakt en toch weer aan iets anders denkt dan aan het tellen van je ademhaling en hoe je je voelt, breng dan rustig je aandacht weer terug naar het tellen en naar het waarnemen van je fysieke sensaties. Ben je kwijt waar je gebleven was met tellen? Begin dan heel mild, zonder jezelf te veroordelen opnieuw.
Waarnemen van je fysieke sensaties
Het tellen en waarnemen van je fysieke sensaties is waar het in deze meditatie, in deze oefening om gaat. De kans is heel groot dat er toch allerlei andere gedachten langs komen. Gedachten van: Oh ik moet nog een afspraak maken met de garage voor de auto. Of: Ik heb honger. Of: Wat een onzin oefening. Of: Ik kan dit niet. Enzovoorts. Wat de inhoud ook is. Schenk er geen aandacht aan. Zodra je je bewust wordt dat je dit soort gedachten hebt, breng je heel mild, heel mindful je aandacht weer terug naar het tellen van je ademhaling. Het is heel normaal dat dit gebeurt. Denk niet direct dat je dan dus niet kunt mediteren. Want dat is niet waar het om gaat. En bovendien heeft iedereen dit in meer of mindere mate. Je krijgt de radio niet uit. Maar je kunt er door steeds opnieuw je aandacht terug te verleggen naar je ademhaling en tellen en voel wel voor zorgen dat het aantal gedachten afneemt en de intensiteit van de gedachten ook minder wordt. En net als met alles dat nieuw is: Oefening baart kunst.
Je kunt deze mindfulness oefening overal doen
Het voordeel van dit soort simpele ademmeditaties is dat je ze altijd en overal kunt doen. Je hebt er niets speciaals voor nodig. Alleen het besluit om het te doen en je aandacht daarop te richten.
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.
Geleide meditaties - visualisaties
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?