Mindfulness: Verhalen maken
21 februari 2011 

Mindfulness: Verhalen maken

Herken jij de stem van je ego? Of misschien wel meerdere stemmen? Wanneer je in een emotie schiet, kun je er vrijwel zeker van zijn dat je ego aan het woord is. Je ego doet de hele dag door niets anders dan verhalen maken. Sommige verhalen zijn klein en andere verhalen heel groot met alle bijbehorende emoties.  

Passie

Je ego kun je een beetje vergelijken met je denken. Als je denkt is het eigenlijk nooit goed zoals het is. Je bent bezig in gedachten te bedenken hoe dingen anders zouden moeten zijn dan ze zijn. Dat kan op een constructieve manier als je bijvoorbeeld iets wilt creëren of scheppen en je misschien wel met je passie bezig bent.

Veroordelen

Maar het gebeurt ook veel op een negatieve manier, als je jezelf aan het veroordelen bent om hoe je situatie nu is en je tegen jezelf zegt dat het anders zou moeten zijn als het is. Je hebt misschien iets vervelends meegemaakt en je bent met jezelf in gesprek over wat je allemaal wel niet anders had moeten doen of zeggen.

Vergelijken en betekenis geven

Ego gaat ook over doen en niet over zijn. Je ego vergelijkt en veroordeelt en geeft betekenis aan alles wat voorbij komt. Het gaat dan over je verleden of je toekomst die niet is geweest of nog niet is zoals het zou moeten zijn Je hebt daar een oordeel op, want het is of was nog niet goed. Je kunt je denken ook op een constructieve manier inzetten, wat gepromoot wordt in het positieve denken.

Meer zijn

En je kunt natuurlijk ook gewoon eens uit je denken stappen en wat meer zijn. Zijn wil zeggen dat je met je aandacht in het hier en nu bent. Met je aandacht in het hier en nu zijn betekent dat je de werkelijkheid zoals die zich voordoet accepteert, zonder te veroordelen. Veel mensen laten een groot deel van hun leven voorbijgaan, terwijl ze hun aandacht op een klein stukje verleden of toekomst richten. En daar word je meestal niet gelukkig van.

Minder problemen

Met je aandacht in het hier en nu zul je ervaren dat er veel minder problemen zijn en kun je veel meer plezier uit je ervaringen halen. Zelfs als je nu geneigd bent te zeggen dat jouw probleem er altijd is in bijvoorbeeld chronische pijn, dan kan dat voor jou zo lijken. Toch zijn er altijd plaatsen in of buiten je lichaam waar je de pijn niet ervaart. Als je misschien naar een heel spannende film kijkt ben je met je aandacht niet of minder gericht op de pijn en is de beleving van de pijn ook anders. Of je richt je aandacht op dat deel van je lichaam dat misschien wel gezond is. Het is het verhaal van je ego dat je probleem er altijd en overal is, hetgeen vrijwel nooit klopt.

Bodyscan en ademhaling

Hoe doe je dat dat, dat zijn? vragen klanten wel eens. De twee gemakkelijkste en snelste manieren die ik dan voorleg zijn de zogenaamde bodyscan en het richten van je aandacht op je ademhaling. Dat laatste kan op allerlei verschillende manieren. Van beide vormen kun je bij het volgende artikel: Hoe kun je mediteren? geleide meditaties vinden die je kunnen helpen om te ervaren hoe dat werkt.

Geduld en oefening

Veel mensen vinden het lastig om wat minder aandacht aan hun ego te schenken. De stemmetjes in hun hoofd ervaren ze als te sterk, zeggen ze dan tegen mij. Toch is het niet anders dan met zovele andere vaardigheden in je leven die je ook hebt aangeleerd. Lopen, fietsen en autorijden gingen bij de meeste mensen ook niet in een keer geweldig. Het kan daarom nodig zijn dat je een beetje geduld zult moeten betrachten en veel oefenen. Het resultaat is een feestje van weldadige ontspanning, rust en veel meer plezier kan ik je beloven.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen