Mindfulness: Ik ben wie ik ben
17 augustus 2015 

Mindfulness: Ik ben wie ik ben

Als jij voorbij je hart in je ziel kijkt, accepteer jij jezelf dan helemaal en onvoorwaardelijk? Ben jij wie je wilt zijn? Sta je iedere morgen vrolijk fluitend op omdat je weer blij met jezelf wakker bent geworden? Of sleep je jezelf uit bed, moe van de nacht die je niet de energie heeft gebracht die je wilde. En soms een beetje somber omdat er weer een dag voor je ligt? Is het beeld dat je van jezelf hebt een beeld dat je ondersteunt of een beeld dat je ondermijnt? Ben jij blij met je jezelf? Zorg je goed voor jezelf? Hou je van jezelf?

Ik hou van mezelf

Houden van jezelf klinkt voor veel mensen wat vaag… Maar het is wel precies dat, wat nodig is voor een gelukkig leven met jezelf. Blij zijn met jezelf en met wie jij bent is een heel belangrijke sleutel of je succesvol en gelukkig zult zijn. Maar wanneer hou je van jezelf? En hoe komt het dat zoveel mensen het lastig vinden om volmondig toe te geven dat ze veel van zichzelf houden?

Wel oké

Op zijn best is het vaak dat ze zichzelf wel oké vinden…. Ach ja, ik mag er wel zijn. Of zoals ze dat hier in Friesland zeggen: Het koe minder... Maar ondertussen geven ze zichzelf wel steeds op de kop: Je hebt er niet genoeg aan gedaan. Of: Dat had wel beter gekund. Of: Waarom heb je dit nu niet eerder of anders gedaan? En uiteindelijk komen alle varianten toch neer op: Ik ben niet goed genoeg of niet de moeite waard.

Er is wat er is

Een van mijn favoriete uitspraken is sinds een jaar of tig: Ik ben wie ik ben en er is wat er is. Het is een stevige en positieve bevestiging of zo je wilt affirmatie, dat ik goed ben zoals ik ben. Het maakt ook dat ik accepteer wat zich voordoet in mijn leven. Het maakt dat ik een ja breng in situaties waarin ik vroeger in de weerstand schoot. Ik heb heel vaak en heel lang een nee in veel dingen die zich voordeden in mijn leven gebracht. Ik leefde vooral wat ik niet wilde. Het maakt het universum namelijk niks uit wat je wilt. Maar alles wat je niet wilt, krijg je ook. Tenminste... Als je daar veel energie in steekt. En dat deed ik wel.

Weerstand

Ik heb het vast veel mensen moeilijk gemaakt met mijn weerstand vroeger. Overigens bedoel ik met de uitspraak: Ik ben wie ik ben en er er is wat er is niet dat je niets hoeft te doen om je leven beter te maken. Maar weerstand levert alleen maar meer weerstand op. En moeheid en stress en gedoe. En daar heb ik dus genoeg van gecreëerd in mijn leven :-(

Met de stroom meezwemmen

Daarom kies ik er tegenwoordig voor om met de stroom mee te zwemmen in plaats van ertegenin. Dat werkt inmiddels voor mij vele malen beter dan het alternatief: Ik deug alleen als ik alles goed doe en anderen mij aardig vinden. Dus als er weer eens iemand geïrriteerd tegen je reageert, vraag jezelf dan eens af, wat dat met je doet. In wat voor modus of: Wat voor script uit je verleden stap je dan?

Niet de moeite waard

Wat voor gesprek voer je dan met jezelf? Vind jij jezelf ineens ook niet meer de moeite waard als anderen je niet aardig vinden? Zeg je dan: Zie je wel, ik deug toch nergens voor en ja hoor…. Je voelt je weer eens net als toen… Als dat kleine kind van een jaar of vijf, dat van zijn vader of moeder (of wie dan ook maar) op zijn kop kreeg. Lekker dan…

Niet zo blij met mezelf

Daar gaat je ego (je denkent) weer met je aan de haal. Ken je dat? Het zijn juist die momenten die je het liefst lekker over zou willen slaan. Die momenten waarop je ff niet zo blij bent met wie je bent en wat er is… Ik heb er vele gehad in mijn leven. Van die momenten dan… Gelukkig zijn ze in frequentie en intensiteit met de jaren flink afgenomen.

Beste helft

Met de leeftijd namen ze recht evenredig af. Of daar een oorzakelijk verband tussen is, durf ik je niet te zeggen. Maar ik ben er heel blij mee. Sinds ik de vijftig gepasseerd ben, zit ik in de beste helft van mijn leven. Ik vind het leven en mezelf inmiddels echt leuk. Ik geniet. Elke dag en met volle teugen! En jij?

Accepteer jij jezelf?

Accepteer jij jezelf inmiddels voor de volle 100%? Breng jij een JA in je leven? Of denk je als je bv. ’s morgens vroeg in de spiegel kijkt: Die kreukels en die deuken en putjes had ik liever niet? Of zou je het  liefst van de aardbodem verdwijnen als je collega, vriendin of wie dan ook maar weer eens een gezellige opmerking over je maakt? Wat brengt jou van de kook? Laat het me weten. Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen