Loopbaanbegeleiding: Doel en actie
27 december 2010 

Loopbaanbegeleiding: Doel en actie

Hoe bewust leef jij?

Leef je bewust of leef je je leven voor een groot deel (zoals ik dat ook vele jaren heb gedaan) volkomen onbewust. Kies je bewust voor wat jij wilt of laat je je door je conditionering van huis uit leiden. Als dat laatste het geval is dan is het resultaat dat vooral je omgeving of de situatie bepaalt hoe je je voelt. En waarschijnlijk heb je van huis uit ook meegekregen dat je goed je best moest doen op school en vooral een goede baan moest zien te bemachtigen. Misschien hoorde een gezin en kinderen er ook nog wel bij, maar dan...

Geluk blijft uit

Dan 'heb' je alles en voel je je nog niet gelukkig. Je hebt netjes voldaan aan het maatschappelijk ideaal, maar het bijbehorende geluk wat je verwachtte blijft vaak uit. Misschien heb je inmiddels geen echte doelen meer of durf je je wens of ideaal niet te leven. Misschien leef je vanuit angst en denk je dat het voor jou toch niet is weggelegd. Toch hoeft dat niet. Het kan ook anders.

Levensdoel

Misschien weet jij ook diep van binnen wel wat je levensdoel is. Als ik je vraag wat je zou gaan doen als je de staatsloterij zou winnen, wat komt er dan in je op (na dat huis, die auto en die reizen en misschien een boot)? Welk beeld van wat je dan zou gaan doen komt er in je op? Maar wat misschien wel belangrijker is: Wat weerhoud je om daar nu al mee aan de slag te gaan?

Geconditioneerde angst

Herken je dat er allemaal (geconditioneerde) bezwaren en angsten waarom het allemaal niet zou (kunnen) lukken, bij je naar boven komen? En daarmee zet je jezelf klem. Want angst is niet echt een plezierige basis om vanuit te bouwen. Vooral niet als er veel energie op die angst zit. Het resultaat is dat je niet in beweging komt. Toch kun je die aangeleerde angsten ook weer afleren. Net als ik en zovele anderen die het juk van hun opvoeding en conditionering van zich af hebben gelegd, kun jij dat ook.

Doelloos

Hoe is het om doelloos te leven? Niet te weten waar je naartoe onderweg bent in je bestaan?

“Kunt u me a.u.b. vertellen welke kant ik van hieruit op moet?
“Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar je naar toe wilt,” zei de kat.
“Het maakt me niet zoveel uit”, ging Alice verder.
”Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat,” zei de kat.
“Zolang ik maar ergens komt,” voegde Alice er als een verklaring aan toe.
“Oh, dat zal zeker gebeuren,” zei de kat, “als je maar lang genoeg loopt”.

Van wens naar doel

Als je het plezieriger vindt om meer sturing aan je leven te geven. Als je liever de kapitein op je eigen schip wilt zijn. Als je zelf wilt bepalen welke koers jouw schip vaart, dan kun je maar beter je wens omzetten in een concreet doel. Iets waar je volgende week, maand of jaar wilt zijn. Hoe concreter hoe beter.

Hoe wel: nodig is:

1.       Weet wat je werkelijk wilt.
2.       Zorg dat je in actie komt door te besluiten in actie te komen.
3.       Doen, doen, doen!!!
4.       Merk op wat het resultaat van je actie is.
5.       Kijk of wat je doet werkt en zo niet, verander dan je aanpak en doe iets anders.

Rolmodellen

Wil je energie besparen en je resultaat versnellen gebruik dan rolmodellen (mensen die al hebben wat jij wilt).
1.       Vind iemand die heeft wat jij wilt
2.       Ga na wat die persoon daarvoor doet
3.       Doe hetzelfde en je zult dezelfde resultaten hebben

Het is beter te handelen en misschien fouten te maken, dan niet te handelen. Door fouten te maken kun je veel leren.

Genieten van de reis

Het tegenstrijdige van het stellen van doelen is, dat het leven niet om het doel draait. Het leven draait uiteindelijk om de reis. En daar kun je maar beter van genieten. Dus stel vooral doelen. Leef er je passie in uit en geniet ervan. Maar wees niet teleurgesteld als je je doel uiteindelijk niet bereikt omdat er iets beters op je pad is gekomen. Houd daarom je doel voor ogen, maar laat het resultaat los.

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?


Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? 

Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!


Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen