Ik wil assertiever worden. Hoe doe ik dat?
29 mei 2012 

Ik wil assertiever worden. Hoe doe ik dat?

Assertiever worden kun je heel basaal gesproken op twee manieren doen. Je kunt namelijk van binnen naar buiten assertiever worden en je kunt van buiten naar binnen assertiever worden. Wat bedoel ik daarmee? 

Van buiten naar binnen assertiever worden

Veel assertiviteitstrainingen zijn gericht op het veranderen van je gedrag. Door je gedrag in de buitenwereld aan te passen, lees je assertiever te gaan gedragen, zul je meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor je dat assertievere gedrag verder versterkt. Meestal is dat een langduriger proces van uit je comfortzone komen, vallen, opstaan en stapje voor stapje vooruitgang boeken. 

Van binnen naar buiten assertiever worden

Er is ook een andere weg. Je kunt  assertiever worden door je denken te veranderen. Je denken bepaalt namelijk hoe je je voelt. En hoe je je voelt bepaalt weer hoe je je gaat gedragen en hoe je je gedraagt bepaalt uiteindelijk je resultaten. Door op het niveau van je gedachten in te steken wordt je van binnen naar buiten assertiever. Die tweede weg is meestal sneller en kan gemakkelijker. Niet dat je er niets voor hoeft te doen, zo simpel is het nu ook weer niet. Het kost je wel tijd, moeite en energie, maar het levert je ook gemakkelijker en sneller een assertiever leven op. Door te leren positiever te denken en door je bewust te worden van wat je onbewust denkt en doet en door daar andere keuzes in te maken bouw je aan een steeds assertievere versie van jezelf.

Snelweg naar een assertiever bestaan

En dan is er ook nog de combinatie van beiden en dat is in mijn ogen de beste en snelste route naar een assertiever bestaan. Als je zowel leert om anders te gaan denken en je past je gedrag aan, dan bouw je het snelst aan je zelfvertrouwen en aan een assertiever leven. Als je meer wilt lezen over hoe je dat kunt doen, download dan nu mijn gratis e-book.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen