Grenzen en balans: Jengelende kinderen
03 september 2012 

Grenzen en balans: Jengelende kinderen

Soms heb je van die dagen dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken. Van die dagen waarop je kinderen volkomen in de dwarsstand gaan. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat mijn destijds driejarige en al zindelijke dochter ook zo’n bui had.

Geen land mee te bezeilen

Ik had zin in een dagje lekker shoppen, maar zij niet. Niets was goed of het deugde niet. En ze had nergens zin in. Om dat kracht bij te zetten plaste ze twee keer in haar broek. Luiers had ik niet meer bij me. En ook geen schone kleren. Maar na de tweede keer, droeg zij weer een luier. En kwam er stoom uit mijn oren. Geen land mee te bezeilen… Mijn handen jeukten… En ik had haar graag even afgestaan. Maar goed, dat was niet aan de orde.

Ontspannen omgaan met jengelende kinderen

Als ik toen geweten had, wat ik nu weet, had ik het heel anders gedaan. Hoe kun je op een ontspannen manier met je jengelende kinderen omgaan? Een tegenwoordig veel gebruikte manier is de televisie en de dvd. Maar televisie is niet een stimulerende en opvoedkundig geweldige manier. Kinderen willen het wel vaak, maar er ontstaat een bijeffect dat je ze indirect beloont voor ‘slecht’ gedrag. "Als ik maar lang genoeg zeur, mag ik wel televisie kijken." Niet handig dus!

Het kan anders

De volgende strategie heb ik van Bert van Dijk zijn oma ‘geleend’. Om te beginnen leg je een lijst aan met allerlei activiteiten waar jouw kinderen blij van worden en die ze alleen of samen met jou kunnen doen. Kleien, tekenen, kleuren, schilderen, spelletjes, knippen, plakken, etc. Jij weet zelf het best waar je kind blij van wordt.

Van te voren bedenken

Door die lijst van te voren te maken voorkom je dat je, op het moment dat je stront chagrijnig bent van hun gejengel, dat nog moet bedenken en door je irritatie vastloopt in het bedenken ervan. Je moet dan natuurlijk ook de benodigdheden in huis hebben. Willen verven, maar geen verf in huis hebben, werkt natuurlijk niet. Dus wees goed voorbereid! Doe dat het liefst zonder dat je kinderen ervan weten.

De MKZ box

En stop alles in een grote doos of kist. De MKZ-box. MKZ staat voor mopperen, klagen en zeuren. Die box mogen je kinderen niet zelf kunnen vinden. Dus je zult ‘m ergens moeten verstoppen waar ze niet bij kunnen. Want het is niet de bedoeling dat ze daar normaal gesproken mee kunnen spelen. De enige die bepaalt of ze met wat er in die doos zit mogen spelen ben jij. Wees daar heel consequent in, want anders werkt het niet meer. En je kunt er ook een reisvariant van maken, voor het geval je een keer op visite of op vakantie gaat.

Als het zover is dat je kind begint te jengelen....

Als je kind dan begint te zeuren, dan vraag je het op een rustige en vriendelijke toon wat er met hem of haar aan de hand is. Zak daarbij door je knieën en kijk je kind in de ogen. Vervolgens herhaal je wat je kind je vertelt. "Dus je zeurt omdat je…." En dan zeg je: "Dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik begrijp je." Vervolgens zeg je tegen je kind ,dat het mag blijven zeuren, maar alleen, terwijl hij of zij ….. (een mooie tekening voor papa maakt, een dobbelsteen van klei, of wat je samen ook maar kunt verzinnen).

Doen waar je zelf zin in hebt

En jij doet waar je zelf zin in hebt. Want van je kind zul je weinig last meer hebben. En als jij een andere strategie hebt die ook goed werkt, dan laat je hem hieronder achter, zodat we allemaal een beetje beter met onze jengelende kinderen om kunnen gaan en allemaal een beetje gelukkiger worden. Doe je mee? 

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Linda op maandag 3 september 2012 om 11:19
Tamara, wat een goed idee! Boodschappen doen is niet altijd even prettig met onze zoon, maar soms kan het niet anders. Het idee van een MKZ doos is inspirerend (misschien ook wel voor papa's en mama's!), wij hebben de ZAP-variant (zintuiglijke activering) met allerlei bewegende en 'frummel' dingen erin. Zoonlief is eigenlijk altijd een engeltje, maar raakt soms gefrustreerd op de dagen dat hij snel van slag is en niet erg flexibel. Dan is het wel eens zeuren, klagen en vooral gillen. Er zit altijd wel een reden achter het gedrag (hoe futiel ook, in onze ogen) en goed dat je hier ook aandacht aan besteedt Nelly. Erkennen dat je kind een MKZ moment heeft en dat dat ook mag is een belangrijke stap. Tenslotte verwacht ik zelf ook een béétje begrip als ik een drukke dag/stress/PMS heb...

Tamara op maandag 3 september 2012 om 10:45
Wat voor mij bij bv het boodschappen doen goed helpt is om met zijn drieën een boodschappenlijst te maken. We gaan de folders door met wat we moeten hebben en per kind knip ik drie dingen uit. (ze zijn nog maar twee dus er moet niet al te veel opstaan anders is het niet leuk meer). Als we dan boodschappen gaan doen hebben we allemaal ons eigen lijstje. de kinderen vinden het geweldig dat ze op die manier met de boodschappen mogen helpen. Doormiddel van het uitknippen en opplakken van de plaatjes hebben we ook nog eens dikke voorpret. Ik heb nu bijna geen jengelende kinderen meer in de winkel omdat ze te druk zijn met het opzoeken van hun boodschapjes.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen