Gezond eten, (hoe) doe je dat?
Eerlijk gezegd was ik er vroeger zo één die van de saladegarnering op haar bord zei: "Dat eet ik niet, dat is veel te gezond." Broodjes mayonaise en iedere dag een patatje met, zo ongezond was mijn menu best wel een poos. Ook chocola en dan met name hagelslag, zo’n twee tot drie pakken in de week, was favoriet.
Eigen schuld, dikke bult
Achteraf beschouw ik het als een wonder dat ik er uiteindelijk redelijk zonder kleerscheuren ben afgekomen. Niet dat ik er niets van heb gemerkt, want er is bv. wel een knobbeltje uit mijn borst verwijderd, ik heb fibromyalgie (wede delen reuma) ontwikkeld en zo rond mijn veertigste zaten er poliepen in mijn darmen. Niet zo verwonderlijk als ik terugkijk, wetende wat ik nu weet. Natuurlijk wist ik toen ik jong was ook wel dat mijn menu niet echt zo gezond was, maar waarschijnlijk was het jeugdige overmoed die een voorschotje op de toekomst nam. Ik zie het bij mijn dochter in bepaald gedrag ook terug.
Gezond eten of gezond ademen?
Maar inmiddels heb ik me, juist ook door die fibromyalgie en allerlei andere vage klachten al weer wat jaartjes verdiept in gezondheid en gezond eten. En wat voor mij misschien wel de grootste eye-opener in dat proces was, was de ontdekking dat eten een minder belangrijke rol heeft in gezondheid dan ademen (zuurstof) en water.
Zuurstof als brandstof om gezond te blijven
Ik leerde dat mijn lichaam is opgebouwd uit ongeveer 75 triljoen cellen en dat die cellen zuurstof als belangrijkste brandstof gebruiken. Die cellen werken allemaal hard om ervoor te zorgen dat ik vitaal en levend blijf. En ik leerde dat die behoefte aan zoetigheid en aan ander ongezond eten alleen maar ontstond doordat ik mijn lichaam niet de brandstof gaf die het nodig heeft. Namelijk die zuurstof.
Verstoorde relatie met eten
Als jong kind had ik trouwens al een verstoorde relatie met eten. Ik was als kind nogal mager en kan me nog herinneren dat ik toen ik een jaar of tien was met mijn moeder naar de kinderarts moest omdat ze vonden dat ik te mager was. Ik moest dikker worden. Maar ik vond toen maar weinig dingen lekker. Ja hagelslag dus…
Groter groeien
Toen ik later op mezelf woonde en zelf kon bepalen wat er op het menu stond, zijn er vele gerechten die ik lekker vond bij gekomen. Maar ze waren niet allemaal zo gezond. In plaats van 58 kilo liep ik uit en woog ik op een gegeven moment 83 kilo. En de strijd met de kilo’s ontstond. Aankomen, afvallen, aankomen, etc. Je kent het vast wel. Eten was ook een soort troost en gewoonte geworden. En het is ook gewoon lekker. En als ik moe was, ging ik ook eten. Niet dat ik er meestal veel energie van kreeg… Wat vervolgens weer een reden was om door te eten.
Gebrek aan energie als signaal van ongezond leven
Toch was dat op zich niet hetgeen me motiveerde om meer te weten te komen over eten. Wat me daarin motiveerde was toch meer het gebrek aan gezondheid en energie. En daar valt heel veel over te zeggen. Ik zal een aantal basisprincipes met je delen.
Een goede, diepe buikademhaling voor een goede gezondheid
Het allerbelangrijkste wat je moet weten, is dat goede voeding dus geen eten is, maar zuurstof. Een goede diepe buikademhaling is een basisvoorwaarde voor een gezond leven. De meeste mensen eten te veel om hun emotionele staat te veranderen. Ze zijn gestrest, gefrustreerd of ze hebben gewoon heel veel aan hun hoofd en gaan volkomen onbewust eten. De reden waarom ze zo gestrest zijn, is dat ze bijna stoppen met ademhalen.
Adem inhouden
Is je dat wel eens opgevallen? Als mensen gespannen zijn, gaan ze hun adem inhouden. En wat gebeurt er als je je adem inhoudt? Juist, dan word je nog meer gespannen. De essentie hiervan is dat als je eet het voedsel naar je maag gaat; al het bloed gaat naar je maag, je lichaam wordt trager, je begint anders te ademen en je ontspant je. Ga dus goed ademen en vergeet het voedsel in dat soort situaties, tenzij je echt honger hebt. Bovendien geeft een goede ademhaling je energie. Je hebt vast wel eens de ervaring gehad dat je honger had. Vervolgens gebeurde er iets waar je opgetogen van raakte en je honger werd minder. Hoe dat kan? Dat komt doordat je veel meer zuurstof in je systeem krijgt.
Meer zuurstof in je systeem krijgen voor een betere gezondheid
Om te voorkomen dat ik een te technisch verhaal ga houden over base en alkaline huishouding waarbij je afhaakt, vertel ik je vooral welk voedsel ervoor zorgt dat je meer zuurstof in je systeem krijgt en welk voedsel en welke leefgewoontes zuurstof onttrekken aan je systeem. Een belangrijke basisvraag die je jezelf zou kunnen stellen als je gezond wilt worden is: Brengt dit voedsel mij energie en reinigt het mijn systeem of verstopt dit voedsel mijn systeem.
Verstoppen of reinigen en voeden?
Alle voedingsmiddelen die je systeem verstoppen moet je zoveel mogelijk vermijden. Zij nemen de energie bij je weg, waardoor je weer meer gaat eten omdat je de misleidende gedachte hebt dat je daar energie van krijgt. Zorg dat je zoveel mogelijk voedsel tot je neemt dat je systeem reinigt en voedt.
Waterrijk voedsel voor een betere opname
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 procent uit water. Om die reden is het voor het lichaam het gemakkelijkst om voedsel met een hoog waterrijk gehalte te verteren en om er voedingsstoffen uit te halen. De belangrijkste voedingsmiddelen met een hoog waterrijk gehalte zijn groente en fruit. Dat zou daarom ook de belangrijkste basis van je voedingspatroon moeten zijn. En het liefst zo rauw mogelijk. Maar er wordt nog maar weinig waterrijk voedsel gegeten, terwijl water nu juist de meest essentiële en zinvolle component is. Als je een watermeloen neemt, dan weet je wel wat het grootste bestanddeel is. Ook broccoli, selderie, groenten en fruit zitten vol met levend water. Water dat door de plant gefilterd is en gevuld met voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Zonder zuurstof en water ga je heel snel dood
Je kunt tot wel 50% glucose, 50% vet, 50% van al je eiwitten kwijtraken en nog overleven. Maar als je meer dan 20% van je water kwijtraakt, dan ga je dood.
Waterrijk voedsel
Het mag duidelijk zijn dat vlees veel minder waterrijk is dan een watermeloen. De essentie is dat je bewust met je eten moet omgaan. En nu denk je misschien: ”Ik mag mijn vlees en aardappels niet meer?” Jawel, tuurlijk mag dat wel. Maar ga er verstandig mee om. Herken hoe je lichaam in elkaar zit en werkt en respecteer dat. Neem de aardappels liever met een salade. Een salade kan je lichaam altijd verteren. Die helpt je systeem te reinigen, omdat het waterrijk voedsel is en je maar één soort geconcentreerd voedsel eet. Geconcentreerd voedsel is eten, dat minder waterrijk is. Overduidelijk is dat een watermeloen meer water bevat dan een biefstuk. En als je je biefstuk eet, eet er dan ook groenten of een salade bij. Maar neem aardappels en vlees niet in dezelfde maaltijd, want dat kan je lichaam minder goed verteren.
Gifstoffen
Er zijn giftige toevoegingen, die je gebruikt in je dagelijks leven en die je mogelijk niet ziet als gifstoffen. Dat is ook de reden waarom je die dingen regelmatig tot je neemt. Dingen die je letterlijk afbreken. Het is belangrijk om die gifstoffen zo veel mogelijk te vermijden. Het eerste gif is regelmatig terugkerend in het nieuws: Vet en olie. Wees je bewust van de verstoppende en vernietigende werking van te veel vet en olie. Ze verstoppen je systeem, waardoor je lichaam de voedingsstoffen die het zo hard nodig heeft niet meer op de juiste plekken kan krijgen. Het is oorzaak nummer één van allerlei ziektes, zoals hartaanvallen en hersenbloedingen omdat ze je bloedvaten verstoppen. En verstopte aderen betekent te weinig zuurstof in je lichaam. Vet zorgt ervoor dat je bloed gaat klonteren. Dus wees er zuinig mee.
Vlees
Jarenlang zijn we geïndoctrineerd met de mededeling dat vlees een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon is. Gelukkig is dat tij aan het keren en krijgen de vegetariërs de wind mee. Verteren van vlees brengt een aantal risico’s met zich mee. Vlees wordt steeds vaker aangewezen als mede oorzaak voor allerlei ziektes. Vlees bevat urinezuur. Een gemiddeld stukje vlees bevat 14 kristallen urinezuur en je lichaam kan ongeveer 8 kristallen per dag verwerken. Teveel urinezuur kan jicht en blaasgruis veroorzaken. En wat te denken van gekke koeienziekte, varkenspest, vogelgriep, salmonellavergiftiging… Wil jij dat soort voedsel in je lichaam hebben? Als je denkt dat je (nog) niet zonder vlees kunt, stap dan op zijn minst over op de biologische variant en verminder de hoeveelheid drastisch.
Dierlijke producten
Melk zit boordevol groeihormonen die er voor zorgen dat het kalfje in een tijd van twee jaar groeit van 45 kilo naar 500 kilo. Met die snelheid zou een mensenbaby van 8 pond twee jaar later 45 kilo wegen. Dat groeihormoon heeft een mens echt niet nodig. Ten tweede veroorzaken dierlijke producten allerlei allergische reacties. Stop maar eens twee weken met melk drinken en dierlijke producten eten en let eens op het effect op je allergieën. Vertrouw niet op de wetenschap maar op je eigen lichaam en ervaar het verschil. Ten derde kunnen dierlijke producten je hele systeem verstoppen. Het belangrijkste eiwit in koemelk is caseïne. Onverteerde en gedeeltelijk verteerde caseïne veroorzaken problemen in je bloedsomloop en in de afscheidingssysteem, in het bijzonder je lever. Ten vierde kan een teveel aan calcium nierstenen veroorzaken. Je lichaam breekt 80% van de hoeveelheid calcium in je eten af in een poging om de concentratie ervan in je bloed laag te houden. Als je bezorgd bent om je calcium inname, zorg dan voor voldoende groene groenten, rauwe noten en sesamzaad.
Zuurproducten
Suiker Geraffineerde suiker is een geconcentreerde gifstof. Onderzoek heeft consistent aangetoond dat veranderingen in de hoeveelheid suiker die iemand neemt, radicale veranderingen in iemands stemming en gedrag teweegbrengen.
Azijn Azijn is het resultaat van een degeneratieproces (rotting). Het stopt de vertering van koolhydraten. Olie en azijn als een saladedressing lijkt misschien wel licht, maar de azijn stopt de vertering van de gebakken aardappels die je er misschien wel bij eet.
Zout Zout onttrekt vocht aan je systeem. Je moet extra water gebruiken, waardoor er minder zuurstof naar je cellen gaat en jij als resultaat daarvan minder energie hebt.
Koffie en cafeïne Je hebt vast wel een idee wat deze stoffen in je systeem doen.
Altijd doorgaande verbetering
Moet je nu je hele voedingspatroon in één keer omgooien? Als je dat kunt, is dat uiteraard het beste. Houd je maar eens tien dagen aan bovenstaande leefregels en ervaar hoe je je daarna voelt. Als dat een te grote stap voor je is, dan kun je altijd nog kiezen voor het principe van Altijd Doorgaande Verbetering, ADV. Kies een ding wat je voor jezelf en je gezondheid kunt doen en begin daarmee. Maak er een nieuwe gewoonte van en kies dan een volgende stap die je kunt zetten in het proces van gezonder, energieker en indien nodig slanker worden.
Als je al problemen ervaart
En misschien wel juist als je oververmoeid en overspannen bent, of als je in een burn-out zit of ertegen aan, dan is het absoluut ontzettend belangrijk hiermee aan de slag te gaan. Deze leefregels bepalen mee hoe je fysiologie, hoe je lichamelijke gesteldheid is. Als jij troep in je lijf stopt, moet je niet verbaasd zijn dat je lichaam vroeger of later gaat protesteren. Ik weet het uit eigen ervaring.
Oude koek of nieuw en interessant?
Ik ben wel heel benieuwd of deze informatie nieuw voor je is/was of dat je dat allang weet. En als je het als wist, leef je er dan ook naar? Laat het me weten! En zoals altijd: Iedere nieuwsbrief verloot ik een boek onder degenen die reageren op mijn artikelen! Dus laat je reactie nu hieronder achter!
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?
Website-reacties op dit artikel
Sjoukje westra op maandag 18 juni 2012 om 15:45
Was mij al in grote lijnen bekend maar kan er maar niet genoeg over lezen. Mensen gaan vaak (en dan nog niet altijd, een pil is gemakkelijker) pas veranderen van leefstijl als ze ziek worden. Zonde van je tijd, een langer en gelukkiger en energieker leven leeft zo veel gemakkelijker dan futloos en ziek door het leven te gaan. Het is niet moeilijk maar het kost eerst even tijd om de nieuwe, gezondere leefstijl je eigen te maken.
Heb je al gezondheidsklachten?
Met een pil van de dokter doe je aan symptoombestrijding maar die pil lost vaak het probleem niet op. Je krijgt er vaak nog een paar problemen bij met de jaren.
Begin vandaag (nee, niet morgen..) nog met je nieuwe, gezonde ik! Begin maar met het weggooien van al die suikerhoudende e-nummers die je in de (koel)kast hebt staan zoals frisdrank b.v..
De symptomen duren ongeveer 1 tot 2 weken en dan voel je je al veel beter. Succes
Sandra Buith op zondag 24 juni 2012 om 10:03
Het is mooi dat steeds meer mensen bewust worden van datgene wat ze eten en daar keuzes inmaken. Aan de opmars van biologische producten in supermarkten is dat duidelijk te merken. Vreemd dat wij in Nederland biologisch eten 'speciaal' vinden en in het in andere landen vanzelfsprekend is. Mijn ervaring is dat het aanpassen van je eetpatroon en de keuze van producten die je in huis haalt een proces is dat je langzaam opbouwt en uitbreid. Wij zijn nu op het punt gekomen dat we praktisch niet meer in de supermarkt komen, maar alles bij de natuurvoedingswinkel kopen. Tot aan de vloerzeep en shampoo toe. Het kost wel meer, maar elke keuze heeft consequenties.
Als je de vijf vuistregels voor ‘echt voedsel’ volgens Michael Pollan hanteert verandert er al een hoop:
1. Koop niets wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen.
2. Mijd voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die onbekend zijn, niet zijn uit te spreken, meer dan vijf in getal zijn of die fructoserijke maïsstroop bevatten.
3. Mijd voedingsproducten die goed voor de gezondheid beweren te zijn.
4. Winkel niet in het midden van de supermarkt, maar in de periferie, waar de verse producten staan.
5. Blijf liever helemaal weg uit de supermarkt en ga naar een boerenmarkt.
Veel gehoord bezwaar is, ja maar dat lusten de kinderen niet. Onzin! Ook met dadelstroop gezoete speculaaskoekjes zijn zeer smakelijk. Onze kinderen lusten nu zelfs alleen de biologische kaas en ontwikkelen smaak!