De belangrijkste vraag uit je leven
21 september 2020 
in Doelen

De belangrijkste vraag uit je leven

Het heeft mij vele jaren gekost om me te realiseren wat de belangrijkste vraag in mijn leven was. En misschien wel nog belangrijker… Wat het antwoord was. Ik denk dat met mij de meeste mensen zichzelf deze vraag niet stellen. Gewoon, omdat ze er niet op komen. En: Omdat hij niet aan hen gesteld wordt. Triest is dat eigenlijk toch? Dat de belangrijkste vraag niet aan je wordt gesteld? En ook belangrijk: Stel je hem zelf wel aan anderen? Stel je hem aan je kinderen bijvoorbeeld? Want ook voor hen geldt: Als de vraag niet gesteld wordt zullen ze ook hoogstwaarschijnlijk het antwoord niet vinden. En het vinden van het antwoord is voor veel mensen al ingewikkeld genoeg. Maar om welke vraag gaat het nu eigenlijk?

Het kompas voor je leven

De belangrijkste vraag in je leven is de vraag: Waartoe ben ik hier op aard? En dan niet in de filosofische zin van het woord: Waartoe zijn wij mensen hier op aard, maar: Wat is jouw levensdoel? Wat heb jij hier te doen? Wat brengt jou hier? Ik geloof, en ja ik weet het is een geloof en vormt daarmee mijn werkelijkheid, maar ik geloof heel sterk dat het leven een doel heeft met ons en dat wij een doel in ons leven hebben. En ik denk ook dat het ontdekken van dat levensdoel je heel veel houvast gaat geven in je leven. Ik heb dat zelf in ieder geval ook zo ervaren. Een doel in je leven hebben geeft je leven richting. Je hebt dan een vast kompas dat je on track houdt. Ongeacht de omstandigheden. En dat geeft weer een gevoel van veiligheid. En laat veiligheid nu de eerste misschien wel meest belangrijke basisbehoefte zijn!

Ik deed maar wat

Ik ben nu 61 jaar en ik weet pas zo’n kleine 20 jaar dat wat ik nu doe is wat ik hier te doen heb. Voor die tijd deed ik maar wat. Ik had vaak wel lol in wat ik deed, maar als je me had gevraagd of wat ik deed mijn levensdoel was, dan had ik je waarschijnlijk wat verdwaasd aangekeken en gezegd dat ik geen idee had. En ook dat ik daar niet mee bezig was. Ik verhield me met wat er voorbijkwam en dat kon ik goed. Het had ook overigens wel een naam: Wat ik deed was: Overleven… En in overleven was ik wel een uitblinker, kan ik je zeggen.

De regie nemen

Toen die belangrijke vraag uiteindelijk op een niet meer te missen manier voorbijkwam in mijn leven en elke cel in mijn lichaam wist: Hier moet ik iets mee, voelde dat eerst nogal ongemakkelijk… Want als ik antwoord zou geven op die vraag dan was het gevolg dat ik ook verantwoordelijk werd voor wat er in mijn leven zou zijn. En ik werd me pijnlijk bewust van mijn niet effectieve gedrag: Als er dingen voorbijkwamen die me niet zinden, dan kon ik altijd uitstekend aanwijzen wie daar verantwoordelijk voor was. En dat was ik niet! In het artikel Mijn schuld of jouw schuld en de verantwoordelijkheid ervoor ga ik dieper in op het thema verantwoordelijkheid.

Twee vrouwen die naar elkaar wijzen

Ik ben verantwoordelijk voor wat er in mijn leven is

Ai… Maar daar kwam ik niet verder mee. Me verhouden met wat er is, overleven dus, was op een bepaalde manier ook wel comfortabel. Hoewel ik het (uiteraard onbewust) dus kennelijk gemakkelijk vond om anderen verantwoordelijk te houden voor zaken die mij niet zinden, wil dat niet zeggen dat ik nergens verantwoordelijkheid voor nam. Integendeel. Ik had veel te veel verantwoordelijkheid op mijn bordje. Grenzen stellen? Wat was dat? Geen idee! Maar ik deed het in ieder geval zeker niet en waar ik het probeerde was het niet effectief! Ik voelde me daardoor vaak overbelast en schoof dat dan vooral weer in de schoenen van degenen die zo overvroegen… Tja, niet echt een functioneel patroon toch? Maar de verantwoordelijkheid nemen voor wat er in mijn leven was, was best confronterend. Heel erg confronterend zelfs.

Je levensdoel geeft je houvast

Toch nu ik weet wat ik hier in dit aardse tranendal te doen heb zijn heel veel dingen veel gemakkelijker geworden. Het geeft me een hele stevige vorm van houvast. Ook als alles omvalt zal ik dit wat ik nu doe, nog steeds doen. Weten wat je levensdoel is geeft je richting. Het geeft een innerlijk gevoel van zekerheid. Van drive en passie en van geluk. Ook als het voor het geld niet hoeft, doe ik dit nog. Ik kan het ook niet laten om te doen. Zelfs op verjaardagen en bij andere gelegenheden doe ik wat ik doe. En schade en schande heeft me daarin geleerd dat ik soms ook even aan de ander moet vragen of hij of zij er wel op zit te wachten dat ik confronterende vragen stel… Want ja niet iedereen wil wakker worden. Aan de andere kant is deze tijd geen tijd meer om te slapen. Er is een golf van ontwaken gaande in onze werkelijkheid. De afgelopen periode heeft nogal wat mensen ruw wakker geschud. En dat is mooi, maar voor veel mensen ook pijnlijk. En het maakt het antwoord op de vraag: Waartoe ben je hier op aard des te belangrijker.

Grenzen stellen

Gelukkig weet ik nu ook waar ik nee tegen zeggen moet. Want ik kan niet alles. Het gaat gewoon niet lukken om tegelijkertijd professor, privédetective en zangeres te worden. Dat was in ieder geval wat ik als kind wel wilde worden (afgezien van prinses natuurlijk, maar daar ben ik later wel op teruggekomen. Dat is nu zeker niet meer het leven dat ik graag zou willen. En toch… Nu ik doe wat ik doe en ik voel dat dit is wat ik te doen heb, kan ik als ik er anders naar kijk zien dat ik op een bepaalde manier alle drie die beroepen toch een zekere mate van invulling geef. Kijk maar mee:

Uiteindelijk ben ik alles geworden

Professor worden stond voor mij synoniem met de behoefte om kennis te vergaren en kennis te delen en daarin een autoriteit te worden. Privédetective worden stond gelijk aan het onderzoeken en uitpluizen van dingen. En zangeres stond symbool voor op het podium staan, aandacht krijgen en plezier maken. En ik zal je zeggen: Ik doe en heb dat nu allemaal in wat ik nu doe. Ik lees, luister en kijk heel veel over mijn vakgebied. Volg er nog steeds allerlei scholing in en schrijf en spreek regelmatig over mijn vak. De behoefte allerlei dingen te onderzoeken en uit te pluizen wordt ingevuld in de gesprekken die ik met mijn klanten heb. Ik geniet er geweldig van om het probleem onder het probleem op tafel te krijgen, zodat mijn klanten met hun volle bewustzijn een stap in hun persoonlijke ontwikkeling kunnen maken. En op een bepaalde manier stond ik op het podium als ik trainingen gaf. En ook daar genoot ik enorm van.

Alles komt precies op tijd

Soms is het zo dat je het antwoord op die belangrijkste vraag: Wat heb ik te doen in dit leven, pas later in je leven vindt. Ik had op mijn 17e na de  havo niet kunnen bedenken dat dit het was wat ik te doen had. Wil je het werk dat ik doe effectief kunnen doen dan helpt het om zelf de nodige levenservaring op te doen. Gelukkig heb ik aardig wat shit in mijn leven ervaren, wat ik nu als schatten in mijn rugzak heb. Daarom als je het antwoord nog niet hebt gevonden kan het ook zijn dat het je tijd nog niet is om het antwoord te vinden.

Vragen die je kunnen helpen

Als je het antwoord op de vraag Wat is mijn levensdoel? voor jezelf nog niet hebt gevonden kan het helpen om jezelf een of meerdere van de volgende vragen te stellen:

  • Wat wilde ik als kind worden?
  • Welke behoefte werd met wat ik als kind wilde worden ingevuld?
  • Op welke wijze geef ik die behoefte nu vorm?
  • Wanneer beginnen mijn ogen te glimmen?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wanneer vliegt voor mij de tijd voorbij?
  • Wat zou ik doen als ik voor geld nooit meer hoefde te werken?
  • Wat zou ik wensen als er nu een engel voorbijkwam en ik mocht kiezen wat ik wilde worden?

Loopbaancoaching

Kom je er met deze vragen nog niet helemaal uit, dan kun je ook nog mijn missiegenerator gebruiken om je een handje te helpen meer zicht te krijgen op wat belangrijke dingen voor jou zijn. En als je dan nog steeds voelt dat er iets mist: Meld je dan aan voor een loopbaantraject. Zoek een goede loopbaancoach bij jou in de buurt. Je mag mij natuurlijk ook altijd bellen of mailen om je daarmee verder te helpen! Zodat ook jij je leven creëert in plaats van net als ik een ster in overleven te worden.

Missiegenerator

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan voor Loopbaancoaching!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen