Communicatietechnieken: Kijken met je hersens
28 oktober 2010 

Communicatietechnieken: Kijken met je hersens

Je denkt snel, weet waar je heen wilt en treedt daadkrachtig op. Het lukt je alleen soms niet op iedereen mee te krijgen. Integendeel, soms is het resultaat vooral weerstand. En je hebt geen idee waar dat van komt. Je denkt dat je aan een half woord genoeg hebt, maar is dat ook zo? Het zou zomaar kunnen zijn dat jouw waarneming niet zo strookt met die van anderen en dat je een andere betekenis geeft aan wat er is en gebeurt.

Ogen bedriegen

Kijken doe je met je ogen, denk je misschien. Toch is dat maar de halve waarheid. Kijken doe je vooral ook met je hersens. Meestal zijn we geneigd datgene dat we waarnemen volledig voor waar aannemen. Ik heb het toch met mijn eigen ogen gezien, zeg je dan. En toch, ook je ogen bedriegen je. Want uiteindelijk neem je niet met je ogen, maar met je hersens waar.

Verdwenen zoutpotje

Misschien herken je wel dat je het zoutpotje zocht en keek en keek en het niet zag, terwijl je zeker wist dat het er moest staan. En vervolgens zegt een huisgenoot tegen je: Zie je het niet dan, het staat vlak voor je neus. Het stond er gewoon en toch zag je het niet totdat een ander je erop attent maakt. Echte harde feiten bestaan er maar weinig. Veel vaker worden de feiten door ons geïnterpreteerd.

Feiten of interpretaties

Onderstaand vind je een paar voorbeelden van hersenspinsels. En onder de volgende link: Waarnemen en concluderen en Feiten en meningen kun je jouw waarnemingsvermogen testen.

Verdwijnende stip

Als je langer naar de blauwe stip kijkt, zul je merken dat hij langzamerhand vervaagt.


Twee vrouwen

Welke van de twee vrouwen zie je? De jonge vrouw en/of de oude vrouw?

Draaiende cirkels

Als je naar onderstaand plaatje kijkt, lijkt het alsof de cirkels draaien.

Ook een betere communicatie?

Wil je ook leren je communicatie te verbeteren? Meld je dan nu aan voor Coaching.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen