Communicatiestijlen: De dominante gedragstijl
28 november 2009 

Communicatiestijlen: De dominante gedragstijl

Binnen de DISC gedragsanalyses staat het vurige rood voor de extraverte denkers en de dominante gedragstijl. Ben je een extraverte denker dan ben je meestal actief, onafhankelijk en ambitieus. Je neemt als vanzelf de leiding op je, organiseert de dingen en zorgt dat het loopt. Je houdt van snel resultaat, van uitdagingen en pakt problemen direct aan. Als vurige rode wil je graag een sterke en invloedrijke positie met veel ruimte voor regelvrijheid. Je hebt een hekel aan controle, tenzij je die zelf uitvoert. Je weet wat je wilt, bent liever eigen baas en daagt jezelf graag uit.

Zelfvertrouwen en initiatief

Je straalt meestal zelfvertrouwen uit en neemt het initiatief. Jij zorgt ervoor dat de benodigde informatie boven tafel komt. Je bent een meestal krachtig persoon die anderen confronteert met wat ze doen. Je neemt makkelijk en snel besluiten gruwt ervan als anderen macht over je hebben. Je wilt liefst alles graag zelf bepalen.

Veeleisend

Je zult in zijn algemeenheid anderen op hun resultaten beoordelen. Soms ben je veeleisend en heb  je niet in de gaten dat anderen zich aan jouw gedrag irriteren. Je hebt de neiging door te drammen en kritisch over andere mensen te zijn. Jouw werk gaat voor de sociale contacten. Door je hoge tempo ben je vaak ongeduldig. Punctueel als je ook bent is voor jou als vurige rode een afspraak een afspraak.

Leiderschap

Je houdt van een uitdaging en raakt verveeld als het tempo te laag ligt. Je hebt behoefte aan persoonlijk succes. Deze behoefte kan jouw vermogen om met anderen samen te werken beperken. Doelgericht als je bent werk je stap voor stap naar wat je voor ogen hebt toe. Jouw leiderschap en autoriteit wordt gemakkelijk geaccepteerd omdat je de inspanningen van allen helpt omzetten in concrete resultaten.

Kenmerken:

Avontuurlijk, competitief, moedig, beslist, direct, innovatief, vasthoudend, problemen oplossen, resultaat gericht en een zelfstarter.

Hoe kan ik het beste met jou omgaan?

Gratis E-book Communicatiestijlen

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Communicatiestijlen

DISC Communicatiestijlen

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwen, balans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen