Het voelt soms best lastig om voet bij stuk te houden en op je standpunt te blijven staan. Vooral als je druk voelt bij bepaalde gesprekspartners of wat je misschien als je tegenstanders ervaart. Misschien denk je wel als hij of zij wat zegt: Ja daar zit ook wel wat in. En voor je het weet waai je met alle winden mee. Waar jij voor staat, wat voor jou belangrijk is wordt niet zichtbaar als je niet bij je standpunt blijft. Jij wordt niet zichtbaar. Wie ben je eigenlijk? Waar sta jij voor? Het blijft voor je omgeving vaag als je je standpunt steeds aanpast aan wat anderen vinden.
Oefening: Wat wil jij?
Misschien is het voor jou zo'n gewoonte om je aan te passen dat je niet goed weet waar je zelf voor staat. Dan kan de volgende oefening je helpen. Vraag jezelf regelmatig maar minimaal drie keer per dag af: Wat voel ik eigenlijk? Wat voel ik waar in mijn lichaam? Wat wil ik nu? Waar heb ik nu behoefte aan? Wat is voor mij belangrijk en waarom is dat belangrijk voor mij?
Onbewuste beslissingen
Het bijzondere is dat je misschien denkt dat je je standpunt aanpast op rationele gronden. Omdat je denkt dat de ander misschien betere argumenten heeft. Toch is dat in de praktijk meestal anders. De meeste beslissingen neem je onbewust en niet op rationele gronden. De meeste beslissingen neem je gevoelsmatig. Je hebt ergens een goed of een minder goed gevoel bij. In feite doe je alles wat je doet om pijn te vermijden of plezier te krijgen. En op grond van dat goede of minder goede gevoel ga je argumenten zoeken om je gevoel te onderbouwen. Ik wil je uitnodigen om daar de komende tijd eens bij jezelf op te letten.
Angst voor een confrontatie
Want wat is dan de reden dat je je steeds aanpast? Wat is de reden dat je niet op je standpunt blijft staan? Is dat wel echt alleen maar omdat de ander betere troeven en argumenten heeft? Of ben je eerder bang om de confrontatie aan te gaan? Want als de ander niet vindt en voelt wat jij vindt en voelt, dan zul je je ruimte in moeten gaan nemen. Wanneer je daar een negatieve betekenis aan geeft omdat je bang bent om de confrontatie aan te gaan, dan is het voor jou gemakkelijker om je standpunt te wijzigen. Voor de korte termijn althans. In termen van pijn en plezier betekent het: Ik heb op de korte termijn minder pijn omdat ik de confrontatie niet aan hoef te gaan. Op de lange termijn ligt dat anders.
Jezelf verloochenen
Op de langere termijn verloochen je namelijk jezelf. Delen van jou, inclusief je lijf zullen vroeger of later in proteststand gaan. Je gaat dan een onbestemd gevoel van onvrede in jezelf ervaren en wordt mogelijk kritischer op jezelf. Of wat ook kan is dat je lichaam gaat protesteren door je een of meerdere klachten te bezorgen. Het is daarom ook beter om voor de win-win te gaan. En dat lukt als je uitzoekt wat de gezamenlijke behoeften zijn. Win-win betekent dat je niet de strijd aan gaat over wie gelijk heeft, maar dat je gaat onderzoeken wat de gevoelens en behoeften van de ander zijn en wat jouw gevoelens en behoeften zijn.
Win-win
In mijn ervaring is het vrijwel altijd mogelijk om voor de win-win te gaan en beider behoeften ingevuld te krijgen. Maar dat vraagt wel dat jij voor jezelf weet waarom iets al of niet belangrijk voor je is. Dat je weet welke behoefte aangesproken wordt en vervuld wil worden. En dat je dat ook bij de ander nagaat. Vaak slaan we die stap(pen) over. En beginnen we met de conclusie. En dat is het dan. Twee conclusies terwijl er maar ruimte is voor een. Een vleugje ongeduld kan daaraan ten grondslag liggen. Want de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de bovenstaande methode meestal iets meer tijd vraagt.
Doorvragen
Dat betekent een andere aanpak wanneer je merkt dat iemand anders een andere mening heeft dan jij. Het is dan verstandig om verder door te vragen naar welk gevoel de ander heeft. Welk gevoel speelt en welke behoefte wordt ingevuld door zijn of haar oplossing. Als je dat naast jouw gevoel en behoefte legt, dan is de kans groot dat je een gezamenlijke oplossing kunt vinden. Dat is alleen wel een proces wat soms tijd vraagt. Tijd die niet in iedere situatie gegeven is. Daarom kan het soms nodig zijn om te leren gewoon op je standpunt te blijven staan als iets in een bepaalde situatie voor jou belangrijk is. Gewoon op je standpunt blijven staan omdat het goed voor jou en je gezondheid is. Maar ook omdat het goed is voor je relaties. Goed voor je relaties omdat je veel zichtbaarder wordt. Anderen weten beter wat ze aan je hebben. Daarmee is op je standpunt blijven staan niet alleen goed voor jou, maar uiteindelijk ook voor de ander.
Letterlijk op je standpunt blijven staan
Ik wil je daarom ook uitnodigen om voor jezelf gewoon eens een poosje te oefenen met nieuw gedrag. Een simpele manier om goed op je standpunt te blijven staan is door gewoon je standpunt te blijven herhalen. Niet in argumenteren stappen, maar gewoon letterlijk of in iets aangepaste vorm blijven herhalen wat je standpunt is. Als je kinderen hebt, dan ken je dat wel, want op de een of andere manier weet je dat het bij hen ook zo werkt als ze iets willen wat jij niet wilt. Lees maar eens mee:
Voorbeeld:
Jij: Nee, ik ga niet mee naar die bijeenkomst.
Ander: Maar heb is wel een heel interessante bijeenkomst hoor. Daar zou jij ook wel wat aan kunnen hebben.
Jij: Ja dank je dat je zo met me meedenkt, maar ik ga toch niet mee naar toe.
Ander: Maar denk je niet dat als je niet meegaat, dat je daar dan later problemen mee krijgt in je werk?
Jij: Misschien wel, maar toch heb ik besloten dat ik niet mee ga naar die bijeenkomst.
Ander: Ik vind het wel jammer hoor dat je niet meegaat. Ik had me er zo op verheugd. Doe het dan voor mij?
Jij: Ik begrijp dat het voor jou een teleurstelling is dat ik niet mee ga, maar ik blijf op mijn standpunt.
Ander: Nou dat vind ik niet zo leuk van je hoor. Je kunt best wel wat voor mij over hebben.
Jij: Ik zei het al. Ik begrijp dat het voor jou een teleurstelling is, maar nogmaals: ik blijf bij mijn beslissing.
Enz….
Oefenen, oefenen, oefenen
Het is en blijft ook een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. En het maakt feitelijk niet uit wat voor situatie het is. Je blijft gewoon als een kapotte grammofoonplaat herhalen wat je boodschap is. En wanneer je dat kunt larderen met mededogen voor het gevoel van de ander, dan werkt het het sterkst.
Doe het gewoon maar…
Ik wil je van harte uitnodigen om de komende tijd een aantal momenten te kiezen en voor jezelf te besluiten om gewoon eens op je standpunt te blijven staan. Begin maar met iets gemakkelijks, waarbij geen hele grote belangen spelen. Doe het en stuur waar nodig bij. Misschien gaat het direct in een keer helemaal geweldig, misschien moet je nog wat oefenen. Kies iets waar het belang voor jezelf niet zo groot in is. Ik moet ineens denken aan een oefening die ik lang geleden kreeg in een training. We moesten een collectant aan de deur geen geld geven. Dat was destijds zo ver uit mijn comfortzone. Het zou gewoon niet in me opgekomen zijn om niks te geven. Dus toen ik dat deed, was dat best even spannend. Ik het het ook maar 1 keer gedaan. Gewoon om te ontdekken dat ik het kon. Dat was voor mij genoeg. Het was een reset voor mijn mind. Misschien dat het voorbeeld niet helemaal de lading dekt, maar het onderliggende mechanisme van iets anders doen dan je gewend bent is wel vergelijkbaar. Doe het en ervaar dat je keus hebt en nog meer keus krijgt. Jij zit aan het stuur en hebt de regie. Je hoeft je niet te voegen, gewoon omdat je het nu eenmaal zo geleerd hebt.
Doe maar gewoon alsof
Let er bij het herhalen van je standpunt op dat je woorden congruent zijn met je toon en je lichaamshouding. Dat je ervoor zorgt dat de taal van je lijf dezelfde is als je woorden. Je hoeft je er niet zeker bij te voelen, doe maar gewoon alsof, als je zeker voelen een brug te ver is. Speel maar gewoon toneel. Je zult gaan ervaren dat je naarmate je er meer mee oefent je je vanzelf zekerder gaat voelen. De eerste twee drie keer zijn het spannendst en daarna denk je: Waar heb ik me zo druk om gemaakt. Mensen accepteren het gewoon als ik op mijn standpunt blijf staan…
Kijk je tijger in de ogen!
Maar die eerste paar keer, zul je jouw tijger in de ogen moeten zien en uit je comfortzone komen en het gewoon doen. Ik weet dat je het kunt! En ik weet ook dat je wat te vieren hebt als je het hebt gedaan!
Lees meer over dit onderwerp in het artikel: Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven.
Wil je meer lezen over pijn en plezier?
E-book Zes basisbehoeften
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?