Assertieve grondrechten: Mijn eigen leven
15 februari 2009 

Assertieve grondrechten: Mijn eigen leven

Voor veel rechten bestaan er allerlei actiegroepen. Zoals voor mensenrechten, consumentenrechten, rechten voor de vrouw, rechten van dieren. In al die verschillende situaties worden van de verschillende groepen mensen of dieren vastgesteld wat hun grondrechten zijn. Ook jij hebt net als ik basale rechten. De kans is groot dat je jezelf nooit hebt gerealiseerd dat er basale rechten zijn die ook voor jou gelden. Het kan je dan helpen je hier meer bewust van te worden, zodat je beter voor jezelf leert zorgen. Hieronder vind je wat jouw rechten als individu zijn.

Naast rechten ook plichten

Onderstaande assertieve grondrechten geven je niet het recht egoïstisch te zijn; Want naast rechten heb je ook plichten en verantwoordelijkheid en heb je bovendien de rechten van anderen te respecteren. Kortom: we hebben allemaal dezelfde rechten. Soms ervaar je dat er in de uitoefening van je rechten beperkingen zijn als gevolg van weerstand van bv. vrienden of familie. Zij beïnvloeden met hun verlangens en behoeften weer jouw gedrag. Het is dus niet zo dat je altijd zwart-wit op je strepen kunt gaan staan. Op je werk heb je je soms bijvoorbeeld gewoon te houden aan wat in je arbeidscontract is vastgelegd. Je zult voor jezelf na moeten gaan tot hoever je bereid bent te gaan in het uitoefenen van je rechten. Hoe zwaarder iets voor je weegt des te meer zul je bereid zijn om voor je rechten op te komen. En als iets echt belangrijk voor je is, kun je jezelf de vraag stellen: Ben ik in het extreme geval bereid het conflict aan te gaan? 

Mijn assertieve recht als individu

  1. Ik heb het recht om zelf te oordelen over mijn gedrag, gedachten en gevoel. Voor de consequenties ben ik zelf verantwoordelijk.
  2. Ik heb het recht geen excuses of verklaring voor mijn gedrag te geven.
  3. Ik heb het recht zelf te bepalen of ik een oplossing wil zoeken voor andermans problemen.
  4. Ik heb het recht van mening te veranderen.
  5. Ik heb het recht fouten te maken en er zelf verantwoordelijkheid voor te dragen.
  6. Ik heb het recht om te zeggen: "Ik weet het niet".
  7. Het is niet nodig dat anderen mij aardig vinden om mij met hen te verstaan.
  8. Ik heb het recht onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen.
  9. Ik heb het recht om te zeggen: "Ik begrijp het niet."
  10. Ik heb het recht om te zeggen: "Dat kan me niet schelen."

Ontleend aan: Als ik nee zeg, voel ik me schuldig van M. Smith 

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen