Zonder spiegelbeeld geen zelfbeeld
09 mei 2014 

Zonder spiegelbeeld geen zelfbeeld

Zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfwaardering zijn concepten die aan elkaar verbonden zijn. Je zelfbeeld, hoe je naar jezelf kijkt bepaalt je zelfvertrouwen en je zelfwaardering. Hoewel je in theorie ook een goed zelfvertrouwen kunt hebben zonder een goed zelfbeeld. Maar meestal hangen ze wel met elkaar samen. Hoe je zelfbeeld, je zelfwaardering en je zelfvertrouwen ook is het zijn alle drie concepten van je ego. Van de manier waarop je je denken is geconditioneerd.

Dubbel beeld

Je zelfbeeld wordt bepaald door je spiegelbeeld. Toen je net geboren was had je nog geen spiegelbeeld. Geen spiegelbeeld in de zin van dat je nog geen ego opgebouwd had met daarin de opeenstapeling van alle betekenissen die je ooit hebt gegeven aan wat je hebt ervaren in je leven. Dat spiegelbeeld bouw je in de loop van je leven op. Je relateert jezelf aan anderen buiten jezelf. En dat zelfbeeld heeft iets dubbels, want aan de ene kant kun je zonder dat zelfbeeld in onze huidige westerse wereld nauwelijks goed functioneren. Maar de keerzijde daarvan is dat je ‘weg’ raakt bij jezelf. Door jezelf te vergelijken met anderen, te spiegelen aan anderen maak je keuzes die zijn ingegeven mede door anderen. Het zijn niet meer 100% keuzes die je vanuit jezelf maakt. Je maakt ze wel zelf, maar ze zijn gebaseerd op keuzes van anderen. Keuzes die anderen ook weer gemaakt hebben omdat zij op hun beurt zich ook weer aanpassen aan anderen.

Onschuld verdwijnt

Je zou kunnen zeggen dat je met het opbouwen van je zelfbeeld, je onschuld kwijt raakt. Het kind in jou wordt steeds een beetje minder blij en vrij kind. In feite is onschuld je natuurlijke staat van zijn. En het is je zelfbeeld dat die onschuld als het ware overwoekerd. Kijken we naar een ander dan zien we de weerspiegeling van zijn of haar verdriet en geluk, van overwinningen en van verliezen. Het is haast onmogelijk om daar voorbij te kijken en te kijken vanuit onschuld.

Zuiverder kijken

Terug naar jezelf gaan betekent dat je alle betekenissen los moet laten en elke gebeurtenis opnieuw bekijkt alsof het de eerste keer is dat je iets dergelijks meemaakt. Je kijkt dan zuiverder. Je lens is dan niet vertroebeld door de betekenissen die je ego geeft aan wat het ervaart. Als je je onschuld kwijt bent geraakt, vertekent je ego het beeld dat je van de ander en de werkelijkheid hebt. Soms is dat beeld zo sterk vertekend dat mensen dingen doen die of zichzelf of anderen schaden. De spiegel waarin zij in hun leven hebben gekeken heeft hen een vertekend beeld van de werkelijkheid gegeven. Zij leven in een andere werkelijkheid die voor hen net zo waar voelt als die van jou en mij. Het verschil daarin kun je voor jezelf gemakkelijk begrijpen als je je realiseert hoe je andere mensen om je heen benoemt. Met een vriend ga je anders om dan met je vijand. Met de buurvrouw weer anders dan met een vreemde. Al die woorden zijn boordevol invullingen en interpretaties. Ook al benoem je de verschillen niet, ze kleuren jouw werkelijkheid en hoe jij die werkelijkheid ervaart. Je lens is in ieder geval gekleurd of verkleurd.

Wie ben je?

Terug naar jezelf, naar wie je in essentie bent betekent dat je je interpretaties en betekenissen los moet laten. Dat je de stof van je lens afpoetst en hem schoon houdt. Dat je kijkt naar de mensen en de dingen zoals ze zijn. Niet zoals jij wilt dat ze zijn. Als je leert kijken naar de werkelijkheid door die schone lens, dan ervaar je andere dingen in je werkelijkheid. De wereld is nieuw en jij bent nieuw. En de wereld is een spiegel van hoe jij jezelf ervaart.

Leven vanuit je hoofd 

Sommige mensen zijn echte hoofdmensen. De hele dag door staat hun innerlijke radio aan. Ze zijn soms geobsedeerd met etiketten en leven vanuit hun verstand. Het is ook gewoon hoe je hersens werken. Die zoeken de hele dag door naar vergelijkingen  en naar oude ervaringen. Je herkent het ook vast wel in jezelf: Als je zwanger bent zie je ineens allemaal zwangere vrouwen lopen en kinderen in kinderwagens. Eerder waren die je niet zo opgevallen, maar nu wel. Of als je net een nieuwe auto hebt gekocht zie je ineens allemaal dezelfde auto’s als die van jou rijden. Toeval? Nee, je hersens zoeken naar die informatie en ze deleten de rest.

Vinden waar je naar zoekt

Dat betekent ook dat als je meer aandacht geeft aan wat je niet wilt in je leven, je hersens ook meer van wat je niet wilt gaan vinden. En zo creëer je wat je niet wilt in je leven. Gewoon omdat de werkelijkheid om je heen een spiegel is van wie jij bent. En je grootste uitdaging is misschien wel om terug te gaan naar de toestand van onschuld.

Zegeltjes plakken

Zodra je geleerd hebt om etiketjes op iets of iemand te plakken kun je deze mensen en dingen niet meer zien zoals ze zijn. Je ziet dan alleen nog maar het etiket. Het is ook wat we doen als het gaat om mensen die anders zijn dan wij. Oh, dat is een ….. vul maar in. En we denken dan dat we precies weten wie die ander is en wat hij denkt, voelt en wie hij in essentie is. Als een Ajax supporter een Feyenoord supporter tegenkomt voelt hij onmiddellijk: dit is de vijand… zonder ook maar een moment stil te staan bij wie de ander in wezen is.

Hoe bewust ben je?

Mijn grootste uitnodiging aan jou is: Word je eens bewust van al die etiketjes die je ooit al hebt geplakt en nog steeds plakt. Kijk eens naar mensen en dingen zoals ze zijn. Neem eens even een moment om gewoon stil te staan bij de volgende begrippen: 

  • Warm 
  • Koud
  • Zuur
  • Zoet
  • Wolken
  • Zon

Voel wat je voelt

Kijk eens naar de bovenstaande begrippen en voel wat ze met je doen. Of je beelden of gevoel ervaart, word je bewust van het effect dat de woorden op je hebben. Ervaar dat het wel haast onmogelijk is om niets te ervaren bij de verschillende woorden. Word je maar bewust van de ervaring die woorden bij je oproepen.

Door welke bril kijk je?

Dat wat voor de een gewoon een berg is, is voor de ander een bron van schoonheid, kracht en grootsheid. Als jij de vormen, kleuren, licht en dergelijke waarneemt neemt je jezelf waar. Bij het woord warm voel je jezelf warm worden. In je buitenwereld bestaat geen warmte en kou. Het zijn alleen maar jouw waarnemingen van de werkelijkheid, met jouw betekenis erin. Als je de zon niet ziet, omdat je aandacht niet op haar is gericht, bestaat ze niet voor jou. Ze maakt dan geen onderdeel uit van jouw werkelijkheid.

Kijken vanuit onschuld

En als je leert kijken om vanuit onschuld wordt alles anders. Je wereld krijgt een andere kleur en komt tot leven. Kijk door de ogen van een kind en wees het leven. Ervaar de schoonheid, liefde en vrede die in ieder deeltje van de werkelijkheid schuilt en kom thuis bij jezelf.

En jij?

Kun jij nog kijken door de ogen van jouw innerlijk kind? Kun je de dingen nog zien zoals ze zijn en niet zoals jij of anderen willen dat ze zijn? Of ga je regelmatig gebukt onder de lasten van de etiketjes van je ego? Wat is jouw ervaring? Deel je met me?

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen