Wat te doen met een betweter? Tips
Betweters.... Je hebt ze overal wel. Van die mensen die denken dat ze alles beter weten… En eerlijk is eerlijk. Ik denk dat er vroeger (en misschien nu nog wel) ook wel mensen waren die mij een betweter vonden… Zeker in mijn jongere jaren was ik er vrij zeker van dat ik heel veel wist. En ook beter wist :-) Naarmate de tijd verstreek werd ik toch nog ietsje wijzer en kwam ik erachter dat mijn ‘eigen wijsheid’ en mijn waarheid voor anderen niet waar hoefde te zijn.
Onzekerheid verbergen
Mijn kennis was vooral een manier om mijn onzekerheid te verbergen en om te laten zien hoe goed ik wel niet was. Ik had dat nodig omdat ik mezelf niet zo geweldig vond. Er lag nogal een bewijs en prestatiedrang aan ten grondslag. En weet je… Ik denk dat ik zeker niet de enige was en ben. Ben je zelf ook niet zo zeker en heb jij de neiging om in ander ‘masker ‘gedrag te stappen, bijvoorbeeld in dat van de ‘zielenpoot’ dan kun je je misschien wat overbluft voelen door de betweter. Maar weet dat het in feite net als jouw houding niet meer is dan dat. Een houding. Een houding die wordt ingegeven door de onzekere stem van je ego. Niettemin kunnen ze errug lastig zijn, die betweters. Daarom deel ik hier een paar tips met je zodat je de volgende keer een beetje beter beslagen ten ijs kun komen als je er een tegen komt.
Luisteren is moeilijk voor betweters
Betweters kunnen beter zenden dan luisteren. Luisteren is moeilijk voor betweters. Of betweters weten echt veel van waar ze het over hebben of ze doen alsof. Maar betweters gebruiken in ieder geval en vaak ook onbewust stelligheid om hun onwetendheid te maskeren. Want wat zou je wel niet van de betweter kunnen denken als hij het niet weet? Dan zou je zijn zwakke plek, zijn onzekerheid ‘zien’. En dat wil de betweter niet. Niet dat de betweter zelf zich die houding bewust is hoor. Dat is niet zo, daar hebben ze dan weer teveel een bord voor hun hoofd voor.
Stroop is beter dan azijn
Wat werkt is in ieder geval om met de betweter mee te praten. Lijmen en slijmen is een goede manier om hun onzekere ego te strelen en hen gerust te stellen. Complimenteer de betweter met zijn ideeën en zijn inzicht. Luister met alle geduld dat je in je hebt en vul vervolgens zijn ideeën aan met die van jou.
Blijf uit de strijd
Spreek een betweter niet tegen, daar kunnen ze slecht tegen. Betweters zullen keihard de strijd met je aangaan. En meestal zijn ze aardig gebekt en de kans is dan vrij groot dat je het onderspit delft. Mocht je zelf ook aardig van de tongriem gesneden zijn en de strijd kunnen winnen, dan is de kans groot dat je betweterige gesprekspartner van onderwerp verandert of het gesprek net weer een andere wending geeft of andere feiten aandraagt. Laat hem maar liever in zijn strijd om zijn gelijk. Je hoeft daar niet in mee te gaan. Het is zijn eigen gevecht met zijn eigen onzekerheid.
Hoe zit hij erin?
Doe daarom ook maar liever geen stellige tegenuitspraken. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je het haasje bent en je betweterige gesprekspartner jou gaat gebruiken om zijn kennis te etaleren en jou eens even haarfijn uit te leggen hoe jij ernaast zit. Stel liever vragen en check eerst hoe de ander erover denkt. Onderzoek hoe je betweterige gesprekspartner erin zit voordat je besluit stelling in te nemen.
Wat is je ja?
Ook al ben je het met de meeste dingen van de betweter niet eens, kijk toch maar of je punten van overeenstemming kunt vinden. Waar zijn jullie het samen wel over eens? Complimenteer hem om zijn heldere inzicht. Betweters genieten geweldig als ze geprezen worden. Door hen te geven wat ze nodig hebben: erkenning dat ze goed en belangrijk zijn zullen ze eerder geneigd zijn om ook te luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Ze kunnen een deel van hun masker laten zakken.
Houd je rug recht
Het feit dat je uit een discussie blijft betekent echter niet dat je jezelf kleiner maakt of moet laten maken dan de betweter. Positioneer jezelf stevig en houd je rug kaarsrecht. Zorg dat je uitstekend bent voorbereid en dat je goed weet wat je wilt duidelijk maken. Zorg ook voor een uitstekende onderbouwing van je verhaal.
Wat doet de rest?
In een groep met andere mensen is het belangrijk dat je ook in de gaten houdt hoe anderen op de betweter reageren. Kijk goed hoe ze op hem reageren. Heb je de indruk dat ze goed naar hem luisteren? Zijn ze het met hem eens? Wat vertellen hun gezichten? Als je de indruk krijgt dat hij ze in hun zak heeft, dan is het belangrijk om terdege rekening met hem te houden. Luisteren ze daarentegen niet of nauwelijks dan heeft hij waarschijnlijk niet zoveel in de melk te brokkelen en kun je hem gemakkelijk negeren.
Stel grenzen
Stel duidelijke grenzen bij de betweter. Geef hem alleen het woord daar waar hij duidelijk zijn expertise heeft. En negeer hem als het gaat om andere onderwerpen.
Tegen of samen?
Een bondje sluiten met de betweter is in veel gevallen functioneler dan hem te bestrijden. Als je tegemoetkomt aan zijn verlangen naar erkenning zal hij je hoogstwaarschijnlijk met plezier helpen. Hem bevechten kost je veel meer energie en levert meestal weinig goeds op. Dus als je hem niet de baas kunt of bent, werk dan maar liever met hem samen.
En jij?
Wat is jouw ervaring met de betweter? En wat is jouw strategie daarin? Wat heeft die strategie jou opgeleverd? Deel het en laat ons wijzer worden van elkaar!
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?
Website-reacties op dit artikel
Randy op woensdag 11 december 2013 om 10:50
Ik was effe te snel met mijn hand. Wat het mij opgeleverd heeft is, dat ik niet meer opzie tegen samenzijn met één van die twee zussen. Met de twee anderen is nog steeds meestal lastiger, omdat ze eigenlijk alles wel aangrijpen om er bovenop te springen, maar ik wil het contact met hun niet kwijt :).
Randy op woensdag 11 december 2013 om 10:38
Ben het weer helemaal eens met Nelly. Ik heb twee van zulke zussen en een vader en het allang opgegeven om een gesprek met hun te voeren over iets, waarover we van mening verschillen. Zodra er zo'n onderwerp aangesneden wordt, check ik voorzichtig, subtiel, of de mening al gewijzigd is of enigszins, om te weten of erop verdergaan een leuk gesprek kan opleveren. Zo niet, ga ik zelf al op iets anders over. Zij vinden mij de betweter, maar ik ga die strijd dus niet meer aan. :)
Zodra het welles nietes wordt ook.