Stress, goed of fout?
Als je erg in de stress zit, dan wil je er graag vanaf. Maar als je helemaal geen stress ervaart, dan krijg je uiteindelijk toch weer stress omdat een van de basisbehoeften van mensen nu eenmaal variatie is. En variatie betekent per definitie uit je comfortzone gaan en stress ervaren. Stress is daarmee op zichzelf niet goed of fout. Het is een bepaalde sensatie in je lichaam die aangeeft dat je jezelf aan het stretchen bent. Aan het oprekken als het ware.
Positieve stress
De positieve stress, de variatie is de stress die je voelt en ervaart als je je opgetogen en opgewonden voelt. Ik noem het ook wel eens achtbaan spannend. Als je ervan houdt is het leuk spannend. Je hart gaat sneller kloppen en je hormonen gieren door je lijf, maar er is geen sprake van echte angst. Je krijgt het als je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek gaat of als je je eerste afspraakje hebt met een potentiële partner… Er zijn allerlei manieren waarop je deze positieve stress kunt ervaren. En welke vorm het ook heeft, het zorgt er in ieder geval voor dat je wel weer weet dat je leeft.
Acute stress
Daartegenover staat een andere vorm van stress. Schrik bijvoorbeeld zorgt voor een acute vorm van stress. De acute vorm van stress vraagt meestal om een directe reactie en is zeker niet altijd leuk. Je lichaam schiet in de vechten of vluchten stand. En nadien herstel je jezelf snel. Ook deze vorm van stress zorgt meestal niet voor grote problemen, omdat de aanleiding voor de stress meestal vrij snel verdwijnt en je jezelf weer kunt herstellen van de situatie. Als de situatie voorbij is, ben je het meestal ook weer snel vergeten en voel je je weer goed en gelukkig.
Langdurige chronische stress
Waar het ‘mis’ gaat is als stress chronisch wordt. Als er steeds opnieuw uitlokkende stressfactoren zijn en je tussendoor te weinig hersteltijd ervaart. Dan betaalt je lichaam vroeg of later de tol voor het niet herstellen. Vooral als je het idee hebt nergens meer heen te kunnen om geen stress te ervaren. In mijn werk op Personeelszaken constateerde ik vaak dat wanneer er zowel problemen op het werk als thuis waren, dat mensen ‘omvielen’. Er was dan gewoon geen plek meer waar er geen stress was. Dat is ook de situatie waarin je echt op moet gaan letten, want doorgaan zonder veranderingen aan te brengen en zonder hulp te zoeken eindigt niet zelden in burn-out. Dat komt ook gewoon omdat ons lichaam er niet op is gebouwd om langdurig stress te ervaren. Van oudsher moesten we voorbereid zijn om een tijger in de ogen te kijken, maar die tijger was er niet de hele dag.
Meer positieve stress inbouwen
Als je kijkt naar de verschillende vormen van stress is het voor de broodnodige balans goed om meer positieve stress in je leven te creëren. Maar ook weer niet teveel, want ook positieve stress kan teveel worden. Daarom is het belangrijk als je goed voor jezelf wilt zorgen dat je meer dingen doet waar je je goed bij voelt, waar je gelukkig van wordt en waar je je uitgelaten bij voelt. En vermijd zoveel mogelijk dingen waar je je energie van weg voelt lekken. Waar je stress bij ervaart.
Wat voelt goed?
Om erachter te komen wat goed voor je voelt en wat niet kun je beginnen met alleen maar te denken aan het doen van een bepaalde activiteit. Als je daar een goed gevoel van krijgt, dan weet je dat het je waarschijnlijk gaat ondersteunen. Krijg je er bij de gedachte al stress van, dan weet je dat je daar een uitdaging hebt. Als je kunt is het dan handig zoveel mogelijk activiteiten die stress oproepen te beëindigen. Dat kan natuurlijk niet altijd en zonder meer.
Ik wil geen moeder meer zijn....
Als je bijvoorbeeld zes jaar terug een keus hebt gemaakt wel moeder te willen worden en je hebt nu twee kinderen, dan is het lastiger om te zeggen: Ik stap eruit en ben nu geen moeder meer. Maar je kunt dan wel voor jezelf nagaan hoe je meer tijd zonder kinderen kunt doorbrengen. Om jezelf weer op te laden en bij te tanken. Belangrijk daarin is ook dat je denkt in termen van mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. Er zijn altijd mogelijkheden, als je bereid bent te kijken. Een goede vraag om aan jezelf te stellen op zo’n moment is: Wat kan ik nu doen om mezelf beter te voelen? Of: Hoe kan ik nu goed voor mezelf zorgen? Wat heb ik nu nodig?
Verslaafd aan de kick
Zoals al eerder genoemd: ook goede stress kan tegen je werken. Sommige mensen raken verslaafd aan de kick en zijn verworden tot een soort adrenaline junks. Als je naast de kicks ook nog andere stress ervaart dan loop je best een reëel risico op chronische stress. Daarom is het blijft het ook belangrijk jezelf op dagelijkse basis de vraag te stellen: Hoe gaat het nu met mij? Het liefst zelfs meerdere keren op een dag. Zodat je tijdig kunt bijsturen en andere keuzes kunt maken.
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.
Geleide meditaties - visualisaties
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?