Loopbaanbegeleiding: Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken werkt! Je weet wat je wilt, maar hoe scoor je die (droom)baan? Misschien weet je het, misschien ook niet. Maar veel vacatures komen nooit in de krant of andere media terecht. Zo'n zeventig procent van de vacatures wordt namelijk via via ingevuld. Daarom is netwerken een veel effectievere manier om aan werk te komen. Of het nu om offline of online netwerken gaat. Dus goed om je te realiseren dat er een andere en veel grotere vijver is om in te vissen.

Netwerken

We netwerken allemaal. En toch vinden we het als het om het vinden van werk gaat ineens heel spannend. De eerste reactie die ik vaak in gesprekken hierover ervaar is weerstand. Toch… Stel je maar eens voor: Als jij een andere baan vindt, wie weet dan als eerste dat er een vacature vrij komt? Juist, jij. Daarna je baas. Dan zijn vrouw en jouw collega’s en ga zo maar door. En aangezien veel andere mensen het net als jij spannend vinden om te netwerken, doen ze het niet. Dus als jij wel durft te netwerken, vis je in een aanzienlijk grotere vijver en maak je beduidend meer kans op die leuke job.Tip: vraag echt nooit om een baan, maar vraag om advies! Vraag of de ander je kan vertellen wat je kunt doen om uit te komen in de richting waar jij naar toe wilt. Ook belangrijk: Maak de ander veel complimenten! Zelfs al zou het overdreven lijken, dan nog vinden we dat leuk! Je geeft de ander een goed gevoel door hem of haar te vertellen dat hij of zij vast veel weet over het werk en wat er in het werkveld speelt.

Netwerk in kaart brengen

Als we in een loopbaantraject een keer duidelijk hebben aan welke criteria de nieuwe baan van betrokkene moet voldoen, vraag ik de kandidaat om zijn of haar netwerk in kaart te brengen. Dan blijkt al dat betrokkenen netwerken lastig vinden. Voor een deel heeft dat te maken met de betekenis die ze geven aan netwerken. Ze maken het vaak veel te ingewikkeld en te zwaar. En voor een ander deel heeft dat te maken met het feit de meeste mensen geen idee hebben hoe ze het moeten doen.

Je onwennig voelen op een netwerkgelegenheid

En misschien voel je je zelf op een receptie of andere gelegenheid ook wel wat onwennig. Dat is vrij normaal en komt veel voor. Ik had het vroeger zelf ook wel. Inmiddels heb ik me er wat meer in verdiept en voel ik me er prima bij. Ik maak tegenwoordig vrij gemakkelijk contact.

Mindset ten aanzien van netwerken

Wat me daar goed bij heeft geholpen is dat ik mezelf een andere mindset rond netwerken heb aangeleerd. Daardoor vind ik het steeds leuker. En omdat ik het steeds leuker ga vinden, wordt het ook steeds gemakkelijker. Wat me daarbij heeft geholpen zijn in ieder geval een aantal simpele voorbeelden van openingszinnetjes. En of het nu netwerken voor een andere baan is, of gewoon omdat je je min of meer weer verplicht voelt om naar de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie te gaan... Het helpt je als je weer waar je het over kunt hebben. Als die lastige 'kop' er eerst maar af is en je in contact bent. Realiseer je goed dat de kans heel groot is dat de ander het net zo lastig vindt als jij om dat contact te leggen. 

Het is het meest handig om  in het begin zo veel mogelijk open vragen te stellen, zoals:

  • Wat was voor jou aanleiding om hier naar toe te gaan?
  • Wie ken jij allemaal uit deze organisatie en waarvan?
  • Hoe goed ken je de andere deelnemers?
  • Waar heb jij het meest plezier in, waar het om je werk gaat?
  • Door wie ben jij uitgenodigd?
  • Hoe ben jij op de hoogte gekomen van deze bijeenkomst?
  • Weet jij wat deze organisatie doet?
  • Waar kom je vandaan?
  • Wat voor werk doe jij?
  • Woon je hier in de buurt?
  • Wat heb je voor andere interesses, behalve je werk?
  • Wat is er bijzonder aan jouw organisatie?
  • Waarin is jouw organisatie uniek of anders dan anderen?
  • Wat is jouw favoriete sport?
  • Hoe vind jij het om bij dit soort gelegenheden andere mensen te ontmoeten?
  • Wat vind jij over de meest recente technologische ontwikkelingen in onze bedrijfstak?

Na het eerste contact gaat het netwerken meestal vanzelf

De meeste vragen zijn ontleend aan het boek Let’s connect van Jan Vermeiren.  Heb je eenmaal een binnenkomer, dan vlot het gesprek daarna meestal wel vanzelf. Als je het nog steeds lastig vindt om iemand aan te spreken, ga dan op zoek naar iemand anders die ook alleen is. Dikke kans dat die het ook lastig vindt om contact te leggen.

Contact opvolgen

Nu komt het bij netwerken niet alleen aan op het leggen van een eerste contact maar vooral ook op hoe je dat eerste contact opvolgt. Belangrijk is het om dat gesprek te gebruiken om meer over de ander te weten te komen. Netwerken is twee richting verkeer. Het gaat niet alleen om jou en wat jij nodig hebt. Jij hebt ook kennis en ervaring die mogelijk voor de ander interessant is.

Wat kun jij voor de ander betekenen?

Hoe lastig misschien ook als je eenmaal in contact bent is het ook belangrijk om niet alleen met die persoon in contact te blijven, maar juist ook nog met andere mensen. Rond daarom ook je gesprek bijtijds af en ga op zoek naar een nieuw contactpersoon, zodat je zoveel mogelijk mensen leert kennen die iets voor je zouden kunnen betekenen en jij voor hen. Wat daarna belangrijk is, is dat je dat contact opvolgt zoals ze dat in de acquisitie noemen. Stuur de ander een mailtje of een kaartje en bedank ze voor het leuke gesprek. Als je de komende tijd iets opvalt dat voor de ander interessant zou kunnen zijn, breng hem of haar daar dan van op de hoogte. Realiseer je dat het vaak zo is, dat doordat jij op zoek bent ergens naar jij de ander beter en langer onthoudt dan de ander jou. Het is daarom ook een misvatting te denken dat een gesprek ervoor gaat zorgen dat de ander jou onthoudt en aan jou zal denken over een half jaar als datgene waar jij naar op zoek bent voorbij komt. De kans is heel groot dat je allang weer uit zijn of haar systeem bent... Tenzij... Tenzij je er iets aan doet om dat contact te onderhouden. En daarom is het zo belangrijk dat je de ander beter leert kennen. Zodat je als er iets belangwekkends voorbij komt je dat contact op die manier ook kunt onderhouden en versterken.

En jij?

Doe jij wat je leuk vindt? Of ben je ook toe aan een stap in je loopbaan? Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Het kan anders...

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?