Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?!
25 augustus 2011 

Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?!

Wanneer ben je toe aan een andere baan?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden: Als je structureel geen plezier meer hebt in je werk, dan wordt het tijd te veranderen. Iedereen heeft andere redenen om te willen veranderen: De één heeft irritante collega’s of valt in slaap boven het bureau, de ander heeft het gevoel stil te staan en wilt verder groeien.

Het doet er niet zo veel toe waarom je genoeg hebt van je huidige baan, hoewel je daar wel van kunt leren. Als je weet wat je niet leuk vindt, weet je automatisch ook wat je wél leuk vindt. Dat is namelijk het tegenovergestelde. Maar het feit dat je er genoeg van hebt, zegt voldoende. Tijd voor ander werk.

Wat houd je tegen?

Hier stuiten we direct op de meest voorkomende oorzaak waarom mensen niet doen wat ze willen: de praktische bezwaren. Praktische bezwaren zijn alle redenen die je kunt bedenken waarom je niet van werk kunt veranderen. 

Laten we eens dieper ingaan op die praktische bezwaren. Stel dat je denkt aan een carrièreswitch. Je wilt gewoon iets heel anders gaan doen en hebt besloten dat je (vul je ideale functie in) wilt worden. Het idee zelf geeft je veel energie, want je hebt dat altijd al willen doen. Vrijwel onmiddellijk schieten de volgende gedachten door je hoofd:

Beperkende gedachten

“Hoe krijg ik dat voor elkaar? Ben ik niet veel te oud om nog te veranderen? Wat als ik niet word aangenomen? Waarom zou iemand eigenlijk mij aannemen? Er zijn ook helemaal geen banen op dat gebied, alles zit vol. En er zijn veel betere kandidaten dan mij. Had ik maar jaren geleden de overstap gemaakt. Nu is het te laat. Ik kan beter blijven zitten waar ik zit. Dan heb ik in ieder geval zekerheid.”

Ik kan nog een paar alinea’s met dit soort gedachten opschrijven, maar je begrijpt wel waar het naar toe gaat: Als je dit denkt, komt je nooit in beweging!

Wat is de essentie van deze bezwaren?

Hoe kun je ooit gemotiveerd van start gaan als je deze gedachten hebt? Dat lukt je niet. Je praat jezelf de put in en het resultaat is dat je zo bang wordt te veranderen dat je liever blijft waar je zit. Je zult wel gek zijn om je zekerheid op te geven! Kun je dat inzien? 

Uiteindelijk zijn al deze bezwaren een vorm van angst. Angst voor onzekerheid, angst voor het onbekende, angst voor mislukking. Al onze excuses – om niet te doen wat we willen – zijn samen te vatten in datzelfde woord: angst. Iedereen heeft zulke angsten. Toch zijn er mensen die zich er niet door laten tegenhouden. Hoe doen ze dat?

Hoe kun je de “beren op de weg” verslaan?

Zorg voor focus!

Het is belangrijk om je aandacht te richten op wat je werkelijk wilt. Dat geeft veel meer energie. Als je droom sterk genoeg is, zul je de praktische bezwaren vanzelf overwinnen. Richt je aandacht dus op wat je wilt, niet waar je bang voor bent. Houd je niet bezig met het probleem, maar met de oplossing.

Stel goede vragen

Negatieve vragen gaan uit van beperkingen en problemen. Goede, positieve vragen gaan uit van mogelijkheden en oplossingen. Bijvoorbeeld: “Hoe graag wil ik veranderen? Ben ik bereid de stappen te nemen die ik moet nemen? Wat zou de eerste stap zijn? Ken ik mensen die deze stap al hebben genomen? Wat kan ik van hen leren? Hoe zou het zijn als dit me zou lukken? Hoe goed zou ik me voelen?”

Ga van jezelf uit

Uitgaan van je eigen talenten, kansen en mogelijkheden is de basis van elk succes. Houd je niet bezig met wat je niet kunt, maar sta stil bij wat je wél kunt. Wat gaat jou van nature goed af? Wat zijn je talenten? Welke uitdagingen heb je al opgelost? Hoe meer je je bewust ben van je vaardigheden, kennis en ervaring, hoe groter je zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de motor die je in beweging zet.

Kom in beweging

Neem de eerste stap. Dan voel je de positieve uitwerking van die beweging. De tweede stap wordt dan vanzelf duidelijk. Laat je niet tegenhouden door de praktische bezwaren. Waar een wil is, is een weg. Richt je aandacht op wat je wilt en stel jezelf goede vragen. Dan kunnen er wonderen gebeuren!

Wil je van baan veranderen, maar weet je niet hoe?

Meld je dan nu aan voor Loopbaancoaching. In een individueel traject gaan we aan de slag met je twijfels en deze omzetten in kracht. Ontdek je passies en talenten, bepaal precies wat je wensen zijn ten aanzien van het type werk, collega’s, salaris, reisafstand, balans tussen werk en privé en maak de overstap naar je droombaan! 

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen