Communicatie: Het lukt me toch niet

Taal is voor mensen waanzinnig belangrijk, omdat je via taal geconditioneerd bent. Voor zover wetenschappers tot nu toe hebben kunnen nagaan, is er geen enkele andere diersoort die gebruik maakt van taal. Maar niet alleen taal is belangrijk, ook waar je je energie insteekt en je aandacht op richt zijn heel bepalende factoren voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Het voelt echt heel anders als je zegt: "Het lukt me toch niet", in plaats van: "Het is nog moeilijk voor me". En toch ben je misschien vaak geneigd om voor het eerste te kiezen. Meestal ben je je daar ook niet zo bewust van. Het is vaak je gewone manier van denken en wat de consequenties ervan zijn, realiseer je je meestal niet.

Ontkenning 

Weet je, je zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden. Dat betekent dat het je niet gaat lukken om ergens niet aan te denken. Als ik je vraag om niet aan je werk te denken of niet aan je kinderen of niet aan je vorige vakantie of niet aan je vriendin, zul je merken dat je er juist aan denkt. Je kunt niet niet ergens aan denken, zonder er eerst aan gedacht te hebben.

Aandacht richten

Als je geen strijd meer in je relatie wilt, dan zul je je aandacht moeten richten op meer harmonie. Als je bang bent om te vallen, dan zul je je aandacht moeten richten op in balans blijven. Herken je dit in jezelf? Herken je het regelmatig en misschien zelfs frequent dat je vooral tegen jezelf en anderen zegt, wat je niet wilt? Als ik maar niet zak voor mijn rij-examen. Als ik maar niet vergeet om mijn sleutels mee te nemen. Als ik maar niet te laat kom voor die afspraak….

Angst

Het zijn allemaal veel voorkomende gedachten en vooral als je er veel energie insteekt in de vorm van angst, dan maak je de kans dat je je angst waar gaat maken steeds groter. Want angst is een heel sterke energie die ervoor zorgt dat je precies dat creëert, waar je bang voor bent.

Bang voor conflicten

Stel je bent bang voor conflicten. Je wilt geen conflicten en doet je best om ze te vermijden. Nu is er een nieuwe collega op je werk en die lokt je steeds uit. Jij doet je best om uit de strijd te blijven en je mijdt de confrontatie. Maar je voelt wel de spanning die dat met zich meebrengt. En iedere keer dat je weer de confrontatie vermijdt, je ruimte niet inneemt en geen grenzen stelt, stapelt de spanning zich verder op. Tot je op een keer zoveel spanning hebt opgestapeld dat alles er in één keer uitkomt.

Conflict gecreëerd

En dan heb je precies dat grote conflict gecreëerd waar je zo bang voor was. Als je direct in het begin had gezegd waar je last van had en hoe je het graag anders wilde, was de kans veel groter geweest dat het niet tot een conflict hoefde te komen. Dus alles wat je niet wilt en waar je wel je aandacht op richt en energie in steekt, wordt groter en uiteindelijk je realiteit.

Bewust van de consequenties

Mag ik dan nooit zeggen wat ik niet wil? Ja natuurlijk, het mag altijd wel, maar het is wel belangrijk dat je je realiseert wat de consequenties voor jezelf (en anderen) zijn. Je maakt het voor jezelf en de ander veel sterker en beter als je in ieder geval eindigt met wat je wel wilt. Als je last van het lawaai van je puberkind hebt, vraag je of het wat rustiger kan, in plaats van te vragen of hij niet zoveel lawaai wil maken.

Dit wordt een leuke dag

Als je een vervelende ervaring hebt gehad is de kans groot dat je in de modus schiet van: Nu is mijn hele dag verpest, terwijl je met net zoveel recht kunt zeggen: Deze ervaring is voorbij. De rest van de dag wordt een leuke dag. Ook in je relatie is het belangrijk dat je alle twee kijkt naar wat je wel wilt. Vaak blijven paren hangen in allerlei verwijten over en weer over wat ze niet leuk vinden en wat ze niet willen. En dat is weinig constructief. Veel beter is om te kijken naar hoe je het wel wilt en daar samen afspraken over maken. En elkaar waarderen op wat er wel goed gaat.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?