Wie is er de baas?
Zowel op mijn werk als privé kom ik het geregeld tegen. Een (meestal onbewuste) ‘strijd’ om de ruimte. De een past zich aan, maar voelt zich daar niet fijn bij. Een gevoel dat op de lange termijn gaat knagen. Een keuze voor de lieve vrede, maar tegen jezelf. En een keuze die zorgt voor energieverlies. Een keuze die zorgt voor frustratie, die je vervolgens op de ander gaat ‘projecteren’. Waarom ziet hij of zij nou niet…. Allemaal heel logische gedachtepatronen en gedragspatronen. Maar effectief zijn ze niet. Want de ander heeft er geen idee van dat jij je hebt aangepast en kan je er derhalve ook niet om waarderen. En jij hebt jezelf kleiner gemaakt dan nodig.
Niet goed voor je gezondheid
Als je volhardt in een dergelijk patroon, dat ik maar al te goed ken omdat ik het jarenlang zelf ook heb gedaan, dan voel je je langzamerhand steeds ongelukkiger worden. Zeker als het speelt in voor jou belangrijke relaties. Mijn moeder heeft het me haar hele leven voorgedaan. Het was daarom ook geen wonder dat ik het ook ging doen. Het is natuurlijk best een beetje tricky om te zeggen dat ze mede daarom kanker kreeg, maar in mijn overtuiging heeft dat niet goed voor zichzelf zorgen haar gezondheid in ieder geval niet beter gemaakt. En mijn eigen gezondheid had er destijds ook zwaar onder te lijden.
Maar goed ook!
Achteraf misschien ook maar goed. Want het zijn wel ook die wake up calls geweest die mede hebben gezorgd dat ik mezelf bij kop en kont pakte en op onderzoek uit ging om te kijken hoe het anders kon. Mijn energieniveau sinds ik beter voor mezelf zorg hoger dan ooit. En het feit dat ik nu goed voor mezelf zorg, betekent niet dat ik geen rekening houdt met een ander. En ook niet dat ik nooit meer iets doe ten koste van mezelf of mijn eigen behoeften. Maar er is wel een veel betere balans tussen die behoeften. Tussen mijn behoeften en die van een ander.
Wat wil ik dan?
Als jij ook de neiging hebt om in de valkuil te stappen van structureel beter voor een ander zorgen dan voor jezelf, dan heb ik wat tips voor je. De eerste stap die je hebt te zetten is eerst eens in kaart te brengen wat JIJ nodig hebt om je goed te voelen. Als je zelf niet weet wat je nodig hebt kun je ook niet goed voor jezelf zorgen en kan een ander daar al helemaal niks in betekenen. Dus word je vooral bewust van: WAT WIL IK?
Hoe kan ik krijgen wat ik wil?
De tweede stap is dat je gaat zoeken naar manieren om die behoeften ook daadwerkelijk ingevuld te krijgen. Op welke manier kun en moet jij beter voor jezelf gaan zorgen, wil je meer balans in je leven ervaren? Op welke manier ga jij beter voor jezelf zorgen? Oftewel naast weten wat je wilt, een doel dus, heb je een goede strategie nodig. Als je het nog lastig vindt om te vragen, omdat je nu eenmaal gewend bent om te geven, zul je jouw eigen ideeën over geven en ontvangen misschien eens onder de loep moeten nemen.
Wat is de reden dat ik zelf geef?
Vraag jezelf maar eens af wat het jou brengt om te geven? Dikke kans dat je er een goed gevoel van krijgt. Door jouw behoeften niet door anderen in te laten vullen ontneem je hen de gelegenheid op dat goeie gevoel. Wil je dat? Of misschien moet je jezelf meer ‘waarde’ toekennen. Misschien vind je jezelf niet belangrijk genoeg om aan te geven. De sleutel tot verandering en verbetering van jouw situatie ligt bij jezelf. Als jij jezelf niet belangrijk vindt, waarom zou een ander jou dan wel belangrijk moeten vinden? Wat je geeft is wat je ontvangt. Wees je daarom bewust van wat je denkt over jezelf.
Ben je uit op een faillissement?
Daarbij speelt nog iets anders… Je zou elke relatie kunnen vergelijken met een bankrekening. In een vergelijking met bovenstaande situatie stort jij steeds geld op de rekening en de ander neemt continu op. Het ligt voor de hand om dat je je op een gegeven moment hiervan bewust wordt. Soms laat je de schuld zo hoog oplopen, dat je niet anders meer kunt dan een faillissement aanvragen. Als je nog op tijd bent, laat het dan ook niet zover komen. Het is niet zo, dat het terecht is dat degene die steeds opneemt daar alleen verantwoordelijk voor is. Degene die stort laat het ook zover komen.
Duidelijk en expliciet vragen!
Neem daarom daar waar nodig is jouw ruimte in. Vraag heel duidelijk en expliciet om wat jij nodig hebt. Dus niet: Zou jij meer willen doen in het huishouden? Dat is echt veel te vaag. Bovendien kan de ander daar niet mee uit de voeten. Als jij bv. de woensdagavond graag voor jezelf wilt, vraag je bv. aan je man, moeder, vriendin, oppas, of... 'Ik heb gemerkt dat ik moeite heb om goed voor mezelf te zorgen. Het is voor mij belangrijk meer tijd voor mezelf te hebben. Daarom wil ik graag de woensdagavond hiervoor vrij houden. Wil jij voortaan woensdagavond voor de/mijn kinderen zorgen? Dat is een duidelijk en concreet verzoek waar de ander ja of nee tegen kan zeggen.
Stap niet in de valkuil!
De kans is vrij groot dat je een bepaalde weerstand voelt om heel duidelijk te zijn naar de ander. Dat je blijft hangen in niet productieve vragen als: Waarom ziet hij dat nou zelf niet? Of: Ik doe dat toch ook voor hem? Waarom kan hij nou niet gewoon eens een keertje rekening met mij houden? Allemaal voorbeelden van compleet nutteloze vragen die voorbijgaan aan het feit dat je jezelf en hoe het voor jou werkt als uitgangspunt neemt. De ander denkt nu eenmaal niet zoals jij. Daarom is de situatie ook zoals hij is. De ander is duidelijk naar jou toe, maar jij niet naar de ander... Stap uit die valkuil vandaan en sluit aan bij wat de ander nodig heeft om jouw boodschap te kunnen ontvangen. WEES DUIDELIJK! Zo duidelijk, dat je er misschien zelf van zou schrikken. Dan heb je ongeveer dat wat de ander nodig heeft om jou te begrijpen...
De stappen die je daarin volgen kunt zijn:
- Benoem de feiten van de situatie.
- Benoem je gevoel
- Geef je behoefte aan
- Doe een concreet verzoek waar de ander ja of nee op kan zeggen
Altijd doorgaande verbetering
Wees je daarbij bewust dat de weg van Altijd Doorgaande Verbetering doorgaans tot betere en duurzame resultaten leidt dan snelle en korte termijn resultaten. Dus blijf rustig aan bouwen aan verbetering en verwacht niet meteen dat de ander in een keer door heeft waar het jou om gaat. Blijf op een rustige manier jouw behoeften bespreekbaar maken en geef niet eerder op dan dat je hebt waar je je goed bij voelt.
Hoe doe jij dat?
Er zijn natuurlijk vele wegen die naar Rome leiden. Heb jij een andere, wellicht betere manier om je ruimte in te nemen? Dan wil ik je van harte uitnodigen dat met mij, met ons te delen. Want een en een is drie!
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?