Hoe word ik assertiever? Tips
17 september 2012 

Hoe word ik assertiever? Tips

Assertiever worden werkt in mijn ervaring het best van binnen naar buiten. Daar bedoel ik mee, dat ik je allerlei tips en trucs kan geven om meer voor jezelf op te komen. Maar de praktijk wijst uit dat je zelf wel weet wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen; je doet het alleen in de praktijk vaak niet. Als ik je dan nog meer 'kunstjes' ga leren, is het resultaat dat je alleen nog maar onzekerder wordt. Want je hebt er dan nog meer dingen bij, die je zou moeten doen, maar niet doet, omdat je je er niet zeker genoeg over voelt. 

Redenen om niet goed voor jezelf te zorgen

En daar zit meteen de bottleneck. Je doet niet wat je weet dat je zou moeten doen om goed voor jezelf te zorgen omdat er allerlei redenen, patronen en programma's voor in je hoofd zitten. Uiteindelijk komen die redenen, patronen en programma's meestal op hetzelfde neer in een of andere vorm. Waar het om draait, is dat je jezelf niet goed genoeg of niet belangrijk genoeg vindt of je vindt dat je iets niet kunt, wat uiteindelijk weer neerkomt op de onderliggende gedachte: Ik ben niet goed genoeg. Want als je iets niet kunt dan ben je volgens jouw eigen normen niet goed genoeg.

Van buiten naar binnen kan ook

Daarom werkt het gewoon bij veel mensen minder goed om ze te vertellen hoe ze in bepaalde spannende situaties anders kunnen reageren. Om toch een beetje verwarring te stichten, wil ik er wel bij nuanceren. Want het kán wel. Als je consequent uit je comfortzone komt en goed voor jezelf gaat opkomen, dan zullen je succeservaringen in de buitenwereld er ook voor gaan zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Dat is echter vaak een lange en moeizame route. Het kan ook anders.

Bouw aan je zelfvertrouwen

Bouwen aan je zelfvertrouwen is de route van binnen naar buiten. Als je bouwt aan je zelfvertrouwen, en je jezelf echt de moeite waard gaat vinden, dan vind je min of meer automatisch wel de weg in lastige situaties in de buitenwereld. Die lossen dan als het ware voor een groot deel vanzelf op. Ze lossen op omdat je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor hoe jij jouw leven vorm geeft. Je ziet jezelf niet meer als slachtoffer, waardoor je je vanzelf anders gaat gedragen. En waardoor je andere resultaten creëert, waardoor je weer verder bouwt aan je zelfvertrouwen.

Negatief denken

Om te kunnen bouwen aan je zelfvertrouwen is het belangrijk dat je je bewust wordt van je negatieve gedachten en van jouw patroon van overtuigingen. Pas als je je bewust bent van het feit dat je negatief over jezelf (en anderen) denkt, kun je er iets aan doen. Dan komt het erop aan de verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in jouw leven is. Je zult moeten accepteren dat je leven nu is, zoals het nu is. Geef je verzet op en begin opnieuw. Als je je weerstand tegen wat er is, laat varen en vanuit acceptatie gaat bouwen aan waar je naar toe wilt, dan maak je ook de weg vrij om de positieve dingen naar je toe te laten komen.

Maak gebruik van affirmaties

Affirmaties zijn korte positieve versterkende statements die je tegen jezelf zegt en die ervoor zorgen dat ze, als je ze maar vaak genoeg met veel emotie herhaalt, ook jouw waarheid worden. Ja maar, zul je nu net als de meeste mensen zeggen…. Ik geloof helemaal niet wat ik zeg, dus dan werkt het toch niet. En dat is een misvatting. Het werkt wel. Maar je zult door je weerstand ertegen heen moeten. Juist als je het niet gelooft en het met veel overtuiging tien keer hardop zegt, zul je  merken dat er een emotie vrij komt. Misschien moet je ook wel huilen…. Juist als dat gebeurt, kun je er zeker van zijn dat die affirmatie voor jou zal werken. Mits je hem voldoende (tien minuten per dag) herhaalt en voldoende lang (minstens een jaar of twee jaar) herhaalt.

Binnen een paar weken verschil

Het duurt niet zolang voordat je merkt dat het werkt. Sommige mensen merken dat al binnen een week, anderen hebben er wat langer voor nodig. De reden waarom je het zolang moet volhouden is omdat je hersenen het oude patroon nog in zich hebben. En dat komt er in tijden van stress weer uit. Dus het risico is dat je ermee stopt omdat het goed gaat en vervolgens gebeurt er iets spannends of vervelends en plop, je zit weer in je oude patroon. Mensen die te zwaar zijn en wel eens een dieet hebben geprobeerd zullen dat mechanisme vast herkennen. En ook al geloof je het nu misschien nog niet, doe dan maar net alsof je in een toneelstuk zit. Je hoeft het eerst nog niet te geloven. Dat komt later wel. Wat wel helpt en werkt is als je er zoveel mogelijk emotie en energie in steekt. Hoe meer emotie en energie hoe gemakkelijker je hersenen het zullen oppakken.

Wat kun je nog meer doen?

Visualiseren

Wat ook goed werkt is het gebruik maken van visualisaties. Zie jezelf in gedachten als een zelfverzekerd persoon. Iemand die alles aankan en die blij is met zichzelf. Je kunt daarbij ook gebruik maken van geleide visualisaties. 

Ontspanningsoefeningen

Maak gebruik van ontspanningsoefeningen als het een keertje spannend wordt. Als je jezelf kunt kalmeren door het doen van ademhalingsoefeningen en je je emoties reguleren kunt, dan worden veel situaties al een stuk minder spannend.

Houd een dagboek bij

Schrijf de situaties die niet gaan zoals jij wil dat ze gaan op in een dagboekje. En schrijf vervolgens op hoe je een volgende keer zou kunnen reageren. Dit is een vorm van droogzwemmen. Door je steeds af te vragen hoe je het een volgende keer anders kunt doen, oefen je in gedachten als het ware voor als die situatie zich opnieuw voor zal doen. Doe dat wel met de blik op de toekomst gericht en stap niet in de valkuil van zelfverwijt. Het gaat er niet om dat je het anders had moeten doen, want als je het op dat moment anders had kunnen doen, dan had je dat wel gedaan. Dus kijk wat je leren kunt van de voor jou vervelende situatie en zie heel levendig voor je hoe je dat een volgende keer anders gaat doen.

Meer tips...

Misschien heb je zelf ook tips. Wat heeft jou geholpen in het zelfverzekerder worden? Deel jouw tips hier en laat anderen meeprofiteren met jouw levenslessen... Bovendien kun je er ook nog een boek mee winnen!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Peter op dinsdag 29 januari 2013 om 09:50
met deze tips zou ik wel wat kunnen

Linda op dinsdag 25 september 2012 om 22:36
Oh hoe herkenbaar. Ik weet nog dat ik het heel gek vond als zestienjarige dat mijn Amerikaanse vriendin zo onbeschaamd vol van zichzelf kon zijn. Dat dóe je toch niet?!? Echt Hollands: bescheiden blijven en niet je kop boven het maaiveld uitsteken. Gelukkig heb ik dat nu afgeleerd en durf ik trots op mezelf te zijn (vol van jezelf zijn is een negatieve interpretatie weet ik nu).

Affirmaties helpen daar bij: ik doe ze iedere dag. Mijn zusje had haar inzicht al veel eerder vergaard: die stond als kind al voor de spiegel tegen zichzelf te zeggen: "Jij bent ECHT geweldig. Je bent FANTASTISCH! Iedereen is DOL op je!" Vond ik toen ook zo raar, maar nu doe ik hetzelfde (iets genuanceerder weliswaar).

Dat het niet alleen maar een 'trucje' is bleek wel toen zoonlief op een dag verzuchtte: "Oh mama papa, ik ben ZO trots op mezelf!". Dit zijn levenslessen die we hem graag meegeven!

Sjoukje op dinsdag 18 september 2012 om 22:00
Je moet uit je comfortzone komen als je verder wilt in je leven.
Werkt bij mij goed. Doe het gewoon en begin met kleine dingen. Je zal zien dat het je lukt en dat smaakt naar meer.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen