Assertiviteit: Onzeker zijn, zeker weten!

Ik weet het zeker… Ik ben onzeker. Als je onzeker bent dan denk je meestal onzekere gedachtes als: Ik ben niet goed genoeg. Ik ben niet belangrijk. Ik kan het niet. Ik ben lelijk. Ik ben dom. Ik ben klein. Ik durf niet. Wat zullen ze wel niet van me denken. Herken je ze? Die ondermijnende gedachtes? Als je vaak of regelmatig terugkerend dergelijke gedachten hebt, dan voed je je onzekerheid.

Onzeker zijn is onzeker voelen

Als je vaak onzeker makende gedachtes denkt, dan zul je je zonder twijfel regelmatig ook onzeker voelen. En dat komt omdat wat je denkt bepaalt hoe je je voelt. Het lastige daarin is alleen vaak dat je je waarschijnlijk niet zo bewust bent van je gedachtes. Ik voel me gewoon onzeker, denk je. Toch als je herkent dat je regelmatig bovenstaande gedachtes denkt, dan is het handig om daar eens wat langer bij stil te staan en je je bewust te worden van het feit dat je dergelijke onzeker makende gedachtes denkt.  Als je denkt ik ben niet goed genoeg, dan volgt je gevoel daarin volautomatisch en onmiddellijk voel je je niet goed genoeg en je voelt je onzeker.

Onzeker voelen is onzeker doen

En als je je onzeker voelt dan is de kans zeer groot dat je je ook onzeker gaat gedragen. Als je denkt dat je niet goed genoeg bent en je voelt je niet goed genoeg, dan zul je niet zo gauw je ruimte innemen in bepaalde situaties. Wie krijgt bij jouw thuis bijvoorbeeld dat laatste koekje? Ben jij dat? Of zegt je volautomatisch en onbewust: Neem jij maar. Of als je op je werk in een vergadering zit en er zijn andere mensen aan het woord die het allemaal lijken te weten, laat je dan van je horen? Of denk je: Zij zullen er wel meer verstand van hebben dan ik. Zelfs als je het zeker weet, laat je je nog afschrikken door de schijnbare zekerheid waarmee de ander zijn of haar boodschap brengt.

Onbewust onzeker

Dit soort onbewuste gedachtepatronen zorgen er voor dat je doet wat je doet. En die onbewuste gedachtepatronen hebben op enig moment in je leven ervoor gezorgd dat je in je hersens onzekerheid hebt gekoppeld aan een bepaalde gebeurtenis, situatie of personen. Daarom kan het ook zo waardevol zijn om wanneer je je in een bepaalde situatie onzeker voelt, om bij jezelf eens na te gaan wat het heel precies is wat je onzeker maakt. Wat precies raakt je? Wat triggert je? Wat precies in die situatie maakt dat je de gedachte krijgt: Ik ben niet goed genoeg? En vervolgens: Waar doet die situatie of persoon mij aan denken? Wanneer had ik voor de eerste keer in mijn leven dit gevoel? Misschien dat er niet direct een antwoord komt, maar er is door het stellen van die vraag, wel een zaadje gepland. Vroeger of later volgt het antwoord. Denk niet te snel dat je het niet weet. Want het antwoord ligt ergens in je onbewuste opgeslagen. En dat antwoord komt als de tijd daar rijp voor is. Misschien in een droom, misschien weet je het ineens als je ’s morgens vroeg wakker wordt of misschien schiet het je ineens te binnen als je ergens een associatie op hebt.

Onzeker toen is onzeker in het hier en nu

En wanneer je je bewust wordt van het feit dat er ergens in je hersenen een koppeling zit tussen die situatie en je onzekerheid in het hier en nu, dan heb je een heel belangrijke stap gezet in het doorbreken van je onbewuste patroon van onzekerheid. Misschien helpt het je als ik het met een voorbeeld toelicht.

Anneke is onzeker

Anneke werd door haar juf Joke op de lagere school nogal neerbuigend behandeld. Zo heeft Anneke het in ieder geval ervaren. Anneke is al een paar keer vastgelopen in haar werk. Op de een of andere manier komt ze steeds in werksituaties terecht waarin ze problemen ervaart met vrouwelijke leidinggevenden. Ze voelt zich bij die stellig pratende en super zeker lijkende vrouwen steeds onzeker. Zo voelde ze zich ook bij juf Joke. Het gevoel dat ze in het hier en nu heeft bij haar leidinggevende is hetzelfde gevoel als ze bij juf Joke had. Ze voelt zich tegenover haar leidinggevende weer 7 en weet niet hoe ze moet reageren tegen de juf. Ze voelt zich klein en onzeker. En haar onzekerheid wordt veroorzaakt door het kleine meisje in haar, wat nog een situatie op te lossen heeft. Haar innerlijk kind, zoals dat vaak wordt genoemd, wil graag gezien, gehoord en erkend worden. Maar in de praktijk duwt Anneke dit kind in zichzelf het liefst weg. Anneke wil dat onzekere stuk in zichzelf niet. Ze schaamt zich er een beetje voor en steekt veel energie en moeite in het onderdrukken van haar gevoel. En omdat Anneke het gevoel onderdrukt verliest ze haar energie en bovendien lukt het haar uiteindelijk niet om dat gevoel blijvend te onderdrukken. De manier waarop het gevoel naar boven komt wordt steeds vervelender en uiteindelijk komt ze in conflict met haar leidinggevende. Anneke raakt haar baan kwijt en heeft het oude patroon versterkt.

Onzekerheid overwinnen

Een eerste echte verandering in het doorbreken van dergelijke patronen is je bewust te worden van wat je denkt en voelt. Een tweede stap is het gevoel er gewoon laten zijn in plaats van het te onderdrukken. En als je dat kind in jezelf kunt omarmen en de liefde en erkenning kunt geven waar het naar verlangt, dan heb je belangrijke stappen gezet in het oplossen en doorbreken van dit soort onzeker makende patronen.

Wat dacht ik voor ik me onzeker voelde?

Dus vraag jezelf de eerstvolgende keer als je je onzeker voelt eens af: Wat dacht ik voordat ik me onzeker voelde? En doe het zelf onderzoek zoals beschreven onder het kopje….

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Peter op dinsdag 29 januari 2013 om 10:28
Mijn onzekerheid straalt uit naar onzekere houding door voorbeelden als ik heb geen werk dus hebben ze ook een negatief beeld over mij

Margriet op donderdag 16 augustus 2012 om 21:49
Ik werd laatst een keer wakker en ineens kwam het binnen. Ik wist ineens waar een bepaald gevoel vandaan kwam. Exact hetzelfde gevoel wat ik bij mijn vader ervaar. Ik schrok ervan. Hoe ik sommige situatie gewoon niet meer weet (ik kan me weinig herinneren van mijn kind zijn). En dan ineens komt zo'n gevoel boven. Doordat ik een vervelende werksituatie onder de loep heb genomen en eens niet heb weggedrukt gebeurde dit. Op het moment van er bij stil te staan kwam er niet gelijk iets naar boven. Een paar maanden later. Ik weet nu dat veel dingen tijd nodig heeft. Mooi om te ervaren.
Sta stil bij je gevoel.