Doe mij maar onbewust
De meeste dingen die we doen, doen we op de automatische piloot. We doen ze onbewust omdat we ergens in ons leven geleerd hebben dat wat we op dat moment doen voor ons werkt. Hoewel je het op sommige momenten misschien niet zo voelt heeft ook je onbewuste het beste met je voor. En als je effectiever wilt zijn in je leven, dan kun je maar beter meer zicht krijgen op wat jouw onbewuste voor jou doet. Hoe beter je je onbewuste snapt, des te groter je kans op geluk en succes. Want pas als je je iets bewust bent, kun je het gaan veranderen. Wat doet je onbewuste eigenlijk?
Onbewust onthouden
Je onbewuste zorgt onder meer voor het opslaan van herinneringen. Misschien had je dat al in beeld, misschien niet. Maar je onbewuste bepaalt aan de hand van bepaalde aangeleerde scripts, wat je bewust gaat onthouden en wat naar je onbewuste verdwijnt. En wat je ‘vergeet’. Je kunt nu eenmaal niet alles onthouden, in ieder geval niet bewust. Je bewuste geest, je denken, is gewoon niet in staat altijd alles en te allen tijde te onthouden. Daarvoor is de capaciteit van je bewuste geest gewoon te klein.
Gedachten of gevoel?
Wat was er eerder? De gedachte of het gevoel? Vaak zeggen mensen me dat hun gevoel er eerder was dan de gedachte. En op een bepaalde manier klopt dat wel. Want het gevoel en vooral als er sprake is van een emotie (die toestand waarin jij niet meer het gevoel hebt, maar het gevoel jou heeft) is vaak het eerste dat je je gewaar, je bewust wordt in jezelf. Toch ontstaat gevoel als een ketting van reacties op eerdere ervaringen. Je hersens werken associatief en bij elke nieuwe ervaring die je in je leven meemaakt, scannen je hersen razendsnel al die ervaringen af om na te gaan of er eerdere ervaringen zijn die lijken op wat je in je hier en nu meemaakt. Als ze iets hebben gevonden, loop je als vanzelf dat oude script weer. Je krijgt weer hetzelfde gevoel als dat je toen had en je doet min of meer als vanzelf wat je toen deed.
Scripts herhalen
Dat herhalen van die scripts doet je onbewuste niet zomaar. De achterliggende gedachte is dat er als er sprake is van een negatieve emotie er iets in je is, dat nog opgelost wil worden. Je onbewuste weet dat de niet opgeloste negatieve emoties je fysieke, mentale en emotionele welzijn in de weg staan. Dat betekent dus dat als er rond een bepaald thema of gebeurtenis emoties worden of zijn opgeslagen, je onbewuste je wil laten weten dat je die emoties nog hebt op te lossen. Ze doet dat omdat die negatieve emoties hinderlijk en lastig zijn.
Bewust worden
Daarom is het ook belangrijk en handig dat je je negatieve onbewuste patronen van emoties zo goed mogelijk bewust wordt. Want door je er bewust van te worden zet je de eerste stap in het proces van ze op te lossen. Vaak willen mensen als ze dit horen ook direct weten wat ze dan vervolgens kunnen doen om die emoties op te lossen. We zijn daar vaak wat ongeduldig in.Want als we een keer weten dat het zo werkt, dan gaan sommige mensen direct op zoek naar die ene knop die alles in een keer oplost. Maar helaas werkt dat zo niet.
Geen knop
Emoties verwerken is een proces en geen knop. Er is wel een knop die de emoties kan activeren, maar voor zover ik weet is er geen knop om ze op te lossen. Uiteraard zijn er wel allerlei methoden en technieken die daarin behulpzaam kunnen zijn, maar dat zijn instant oplossingen. Het belangrijkste wat ik je daarin mee wil geven is: Wees je bewust dat het gevoel of de emotie gevoeld wil worden. Als je last hebt of hebt gehad van bepaalde gevoelens dan is de kans groot dat je je daar vervelend bij voelde en je onbewust besloot dat je dat niet wilde. Je wilde het gevoel niet voelen.
Probleem of uitdaging
En daar ligt nou net het probleem, of misschien beter: je uitdaging. Want wat er dan gebeurt is dat je nee zegt tegen het gevoel. En nee zeggen betekent weerstand in het gevoel steken. En weerstand is nogal een sterke en sterk negatieve energie. Die negatieve energie die je in de situatie steekt zorgt er voor dat ze alleen maar groter wordt. Want alles waar je energie in steekt heeft de neiging te gaan groeien. Dus het belangrijkste wat ik je daarin mee kan geven is: Verzet je niet. Voel wat gevoeld wil worden! En vraag maar gewoon aan jezelf: Wat is de boodschap? Wat wil geleefd en gevoeld worden? Voel daarna gewoon wat je voelt en de kans is aanwezig dat je de bizarre ervaring zult hebben dat het gevoel verdwijnt… Gewoon door je ja in te brengen, in plaats van je nee.
Wat is jouw verzet?
Waar verzet jij je nog tegen? Welke boodschap keert steeds opnieuw terug in jouw leven? Wie of wat ben je ook die je niet wilt zijn en andersom? Deel het. Geef het ruimte en laat het daarna los. Je zult zien: Het lucht enorm op...
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?