Non verbale communicatie
Communicatie
Nelly deJong
Communicatie
01/20/2010
1 min
0

Communicatie: Non verbale communicatie

01/20/2010
1 min
0

Wat je niet met woorden zegt….

Uit allerlei onderzoek blijkt steeds opnieuw dat wát je zegt in de communicatie volkomen ondergeschikt is aan hóe je het zegt. Wat bedoel je daar nu mee, vraag je je misschien af?

Drie elementen

Communicatie bestaat globaal uit drie elementen: De boodschap zelf (verbaal), de stem, de intonatie, projectie en resonantie (vocaal) en wat je ziet: gezicht, lichaam, bewegingen en gebaren (visueel).

Incongruent

Als de inhoud van de boodschap niet klopt (incongruent is) met wat je laat zien, dan telt het visuele deel van de boodschap (wat je ziet) het zwaarst. Een paar voorbeelden:

  • Met een vrolijk gezicht slecht nieuws brengen
  • Goed nieuws brengen terwijl je er uitziet alsof je je ongemakkelijk voelt
  • Aarzelend een stellige uitspraak doen

In al deze voorbeelden geloof je eerder hoe het wordt gezegd dan wát er wordt gezegd. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7% van de boodschap verbaal is, 38% wordt bepaald door de toon waarop iets wordt gezegd en 55% door de houding.

Zonder woorden

Als je bv. naar een stomme film kijkt kun je ervaren hoeveel je zonder woorden kunt overbrengen. Of kijk maar eens naar een televisieprogramma zonder het geluid daarbij. Waarschijnlijk ben je best in staat om te beoordelen hoe de mensen zich voelen en hoe mensen (in een groep) met elkaar omgaan. Je kunt zien wat de machtsverhouding is, wat de status en of ze elkaar aardig vinden of niet. Ook of ze het met elkaar eens zijn of niet. Lichaamstaal lezen doe je de hele dag door in vrijwel iedere situatie.

Ook een betere communicatie?

Wil je ook leren je communicatie te verbeteren? Meld je dan nu aan voor Coaching.

Reacties
Categorieën