Zelfwaardering verhogen. Tips

Hoeveel ben je waard?

Deze vraag komt heel vaak in vele vormen terug in allerlei verschillende ervaringen in je leven. En ik kom hem ook tegen in de verschillende vormen van begeleiding. Hoeveel ben je b.v. waard als het aankomt op de salarisonderhandelingen of voor jou belangrijke voorwaarden voor je nieuwe baan? Of: Hoeveel ben je waard als het gaat om je gezondheid? En: Hoeveel ben je waard als het gaat om je gevoel voor eigenwaarde en grenzen trekken? Ook op een andere manier kom ik hem regelmatig tegen als (meestal vrouwen) langs zijn geweest voor een kennismakingsgesprek. Soms vinden ze de investering die ze moeten doen om hun problemen op te lossen te groot. Want dat geld onttrekken ze aan hun gezin. En zijn ze dat wel waard?

Kip of ei?

En dan zit je in een kip en ei verhaal. Of in een vicieuze cirkel waar het lastig is uit te stappen. Want om het 'probleem' van je eigenwaarde op te lossen is er wel een investering in jezelf nodig. Maar als je door een gebrek aan eigenwaarde niet bereid bent  om in jezelf te investeren, dan zit je wel vast. Ik heb ontdekt in mijn versie van de werkelijkheid dat iedere investering in jezelf altijd de beste investering is. Wat je ook doet of wilt gaan doen om jezelf beter te leren kennen en een betere versie van jezelf te worden. Of liever nog: Om weer te worden wie je altijd al was: De onvervalste versie van jezelf. Degene die je lang geleden was. Voor je conditionering in je jeugd door je ouders en andere opvoeders. Want dat is het probleem onder het probleem. Je bent niet wie je werkelijk bent, maar degene die je geworden bent door alle ervaringen en de betekenissen die je (volledig onbewust) aan die ervaringen hebt gegeven. Tezamen vormen ze je blauwdruk en die maakt dat je onbewust doet wat je doet.

Eigenwaarde is de basis

We staan we er vaak niet zo bij stil, maar ons gevoel voor eigenwaarde is een belangrijke basis voor veel zaken. Als jij jezelf niet veel waard vindt, zal het je zwaar vallen om je prijs te bepalen. Als je bijvoorbeeld ondernemer bent en je meer vraagt dan je jezelf waard vindt, dan ga je op de een of andere manier jezelf onbewust ondermijnen. We hebben allemaal een soort ingebouwde thermostaat van hoeveel we waard zijn. En als je meer gaat verdienen dan waar je thermostaat op staat afgesteld, ga je jezelf onbewust ondermijnen. Je geeft je geld dan bv. weg, of je investeert in te risicovolle zaken, waardoor je weer uitkomt op een bedrag wat past bij wat je jezelf waard vindt. Andersom werkt dat overigens ook: Als je minder geld verdient of krijgt dan je jezelf waard vindt, dan kom je in actie om weer terug op dat bedrag te komen.

Zelfwaardering en zelfvertrouwen gaan hand in hand

Maar je zelfvertrouwen bepaalt ook in combinatie met je zelfwaardering of je ja zegt op de vraag van je werkgever om over te werken terwijl je die avond juist een avondje lekker niks had gepland. Je maakt dan je werkgever belangrijker dan jezelf door je afspraak met jezelf niet serieus te nemen. Ik zie dat ook vooral vaak gebeuren bij moeders en kinderen. Nogal wat moeders maken hun eigen behoeften ondergeschikt aan die van hun kinderen. Gaan ze bv. de stad in om kleren voor zichzelf te kopen, komen ze thuis met wat voor de kinderen en niet voor zichzelf. Op zich is dat wat het is. En zolang je je helemaal goed bij voelt: Dikke prima. Maar wat wel nog een overweging is, is of je je kind(eren) mee wilt geven dat zij zich ondergeschikt moeten maken aan hun kinderen. Want als je dat niet ziet zitten moet je je wel realiseren dat dat wel het voorbeeld is dat je ze geeft. En daarmee ook hoe zij, net als jij door jouw opvoeders, jouw patronen over gaan nemen en hun blauwdruk bepalen. En je later moet constateren dat Stef Bos helemaal gelijk had met zijn: Papa, ik lijk steeds meer op jou... Meer over bouwen aan zelfvertrouwen lees je in het artikel: Bewust bouwen aan zelfvertrouwen

Niet de moeite waard

Als je jezelf niet de moeite waard vindt, dan kun je vaak in een assertiviteitstraining wel leren hoe je reageren moet in bepaalde situaties, maar als je jezelf niet voldoende de moeite waard vindt is het maar zeer de vraag of je het geleerde ook in de praktijk gaat brengen. Mijn ervaring is dat de meeste deelnemers aan mijn assertiviteitstrainingen prima weten wat ze zouden moeten doen. Alleen ze doen niet wat ze zouden moeten doen, omdat er van die ondermijnende overtuigingen onder zitten. Van die gedachten dat de ander beter, mooier, slimmer, aardiger, etc. is dan zij. En daarom doen ze niet wat ze zouden moeten doen. Het is dan ook cruciaal om je die onderliggende ondermijnende gedachten en patronen bewust te worden om dat gedrag te veranderen.

Wel weten wat je moet doen, maar het niet doen

Veel van mijn klanten geven ook aan dat ze wel weten wat ze zouden moeten doen, alleen doen ze het niet. Daarmee wil ik niet zeggen dat het aanleren van vaardigheden onzin zou zijn, het is alleen vaak niet voldoende voorwaarde om het denken ook in doen om te zetten. In mijn ervaring zijn veel van de situaties die mensen als een 'probleem' ervaren te herleiden naar deze onderliggende gedachtepatronen en overtuigingen.

Onbewuste reactiepatronen

Als je dan ook echt iets wilt doen aan je onderliggende patronen kun je met behulp van onderstaande tips een heel eind komen. Maar soms is het wel nodig hulp in te schakelen. Omdat de patronen soms zo lang in je blauwdruk liggen opgeslagen en ze zo vaak en zo lang herhaald zijn, dat het handig is om ze met behulp van daarvoor geëigende manieren uit je systeem te halen. Je herkent ook vast wel dat je lichaam soms in bepaalde situaties als heeft gereageerd voordat je er een bewuste gedachte over had. Dat mechanisme is voor de meeste mensen best lastig om zelf op te lossen. Uiteraard niet onmogelijk, maar vraagt wel een behoorlijke investering in tijd, energie en moeite om je dit eigen te maken. Daarnaast kan je blinde vlek ook een reden zijn om iemand in te schakelen. Want wat je van jezelf niet ziet, kun je ook niet veranderen. We hebben als het om onszelf gaat nu eenmaal de neiging om in onze eigen bekende patronen te blijven hangen. Een buitenstaander ziet het meestal veel sneller dan dat wij dat van onszelf zien. Niettemin zijn er zeker wel dingen die je kunt doen om je zelfwaardering te verhogen.

Je zelfwaardering verhogen

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om je zelfwaardering te verhogen. De meeste ervan zijn best makkelijk. Maar wat het lastig kan maken is dat die onderliggende patronen die in je lichaam opgeslagen liggen je als een soort verslaving terug trekken naar je oude gedrag. Je kunt bijvoorbeeld vandaag nog besluiten om affirmaties te gaan gebruiken. En dat doe je een poosje en ineens ben je het een dag vergeten. En dan weer een dag. En plotseling is het weer uit je systeem. Dat is je lichaam samen met je denken, dat je via je oude patronen terug op de plaats houdt. Het daarom nodig dat je 'groter' dan je lichaam en je denken wordt. Dat je dat mechanisme doorbreekt. Wat kun je concreet zoal doen:

1. Gebruik affirmaties

Om je zelfwaardering te verhogen moet je om te beginnen stoppen met voor jezelf te herhalen dat je niet de moeite waard bent. Zodra je jezelf betrapt op een dergelijke gedachte zeg je: Stop: Ik ben wie ik ben en ik ben de moeite waard. Of: Ik ben wie ik ben en ik doe er toe. Hoe vaker je dit soort zinnetjes voor jezelf herhaalt hoe beter en sneller het werkt. Je hebt jezelf jarenlang verteld dat het anders was, dus het vraagt wat tijd, moeite en aandacht om dit om te buigen. Meer lezen over affirmaties?

2. Zet je negatieve gedachten om in versterkende gedachten

Een andere manier om je zelfwaardering te verhogen is je bewust te worden van het volgende: Door middel van je gedachten creëer je je realiteit. Want een van de basiswetten in ons universum is dat alles waar je energie in steekt heeft de neiging groter te worden. Dat betekent dat je negatieve gedachten een negatieve realiteit opleveren. Daar word je uiteraard niet gelukkig van. Dus zet een wachter bij je negatieve gedachten en zet ze om in het tegenovergestelde. Betekent dat dat positief denken alles in een keer oplost? Nee. Maar al deze tips zijn hulpmiddelen die je daar wel bij helpen. Lees meer hierover in het artikel: De kracht van je gedachten

3. Fake it till you make it

Dit is wellicht een voor jou vreemde tip om je zelfvertrouwen te verhogen: Doe alsof je vol zelfvertrouwen bent. Je hoeft je nog niet zo te voelen om wel dat resultaat te bereiken. Energie heeft zoals ik net aangaf, de neiging aandacht te volgen. Dus als je je vol zelfvertrouwen gedraagt, zal je gevoel uiteindelijk volgen. Dus recht je schouders en sta rechtop. Dat alleen al verandert je gevoel. In het artikel Recept om je goed te voelen, lees je meer over hoe je je innerlijke staat kunt veranderen en wat de invloed van je lichaam daarop is.

Recept om je goed te voelen

4. Tover een (glim)lach op je gezicht

Een nagenoeg instant manier om je zelfwaardering te verhogen is: Lach, glimlach, maar trek in ieder geval je mondhoeken omhoog. Je hoeft je niet blij te voelen om dat te doen. Toch als je je schouders naar achteren trekt en rechtop gaat zitten of staan en je mondhoeken om hoog trekt, ga je je anders en steviger voelen. Alleen al die glimlach doet iets in je lijf, waardoor je je anders gaat voelen. Dus gun jezelf de hele dag jouw eigen lach. Ik nodig je van harte uit eens de proef op de som te nemen en te voelen wat er in je gebeurt als je dit doet.

5. Neem een wilsbesluit dat jij er toe doet

Om je zelfwaardering blijvend te verhogen zul je ook een wilsbesluit moeten nemen: Kies ervoor en besluit bewust dat jij vanaf nu jezelf de moeite waard gaat vinden. Niemand anders kan dat voor jou doen. Daarmee zeg ik niet dat het besluit nemen direct betekent dat alles verandert. Maar het betekent wel dat jij jezelf gaat corrigeren op het moment dat je eerder jezelf volkomen automatisch ondermijnde en naar beneden haalde. Misschien zul je nog enkele of vele keren vallen. Maar dat is oké. Als je iedere keer maar opnieuw opstaat met de gedachte: De volgende keer ga ik.... Het volhouden daarvan maakt dat je uiteindelijk je patroon definitief doorbreekt. En het gebeurt regelmatig dat juist op het moment dat je denkt: Ik leer het nooit en je volkomen mismoedig raakt, je de volgende keer je besluit dat je jezelf de moeite waard vindt op tijd in je bewustzijn krijgt en je anders kunt reageren. Die moedeloosheid is in mijn ervaring de aankondiging dat de verandering eraan komt. Dus gun jezelf dat proces en houd vol!

6. Zorg goed voor jezelf

Je zelfwaardering verhogen gaat niet zonder goed voor jezelf te zorgen. Als je van jezelf vindt dat je er niet zo leuk uitziet, maak dan eens een afspraak voor een kleur- en kledingstijl advies. Ga naar de kapper en laat je een nieuwe coupe aanmeten. Als je van jezelf vindt dat je er goed uitziet, straal je dat ook meer uit. Net zoals je met jouw gedachten je uiterlijke werkelijkheid creëert, zo hebben je uiterlijke omstandigheden ook weer invloed op hoe je je voelt. Lees ook eens het artikel: Zorg voor jezelf, met tips hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.

Vrouw die blij kijkt
7. Waardering en complimenten

Laat je zelfwaardering verhogen door complimenten in ontvangst te nemen. En geef zoveel mogelijk complimenten en waardering aan anderen en neem de complimenten en waardering die aan jou is gericht dankbaar in ontvangst. Complimenten en positieve aandacht voor een ander maakt de ander blij, waardoor je dat ook weer terug  ontvangt. Het kan soms wel nodig zijn je dat meer en beter bewust te worden. Want nogal wat mensen met een lage zelfwaardering hebben de neiging complimenten niet in ontvangst te nemen, maar weg te wuiven. Misschien herken je het wel: Iemand zegt dat je een leuke outfit aan hebt. En in plaats van dank je wel te zeggen, zeg je: Oh, dat was maar een uitverkoopje... Niet doen! Door complimenten te geven en te ontvangen zet je de universele wet van geven en ontvangen in werking. Door complimenten te weigeren onderbreek je die stroom van (positieve) energie en zorg je niet goed voor jezelf. Meer lezen over complimenten en waardering?



8. Accepteer dat er is wat er is 

Hoe dubbel het wellicht ook klinkt, om je zelfwaardering te verhogen zul je moeten accepteren dat je vandaag bent wie je bent en dat je morgen iemand anders kunt zijn dan vandaag. Een grote verstoorder voor je geluk en hoe je jezelf voelt is weerstand bieden aan dat wat het leven je brengt. Daarmee zeg ik niet dat je overal blij mee moet zijn. Je mag best de behoefte hebben er iets aan te doen. En uiteraard ook in actie komen om er iets aan te doen. Maar weerstand bieden aan wat zich aandient, levert alleen maar energieverlies op. Het helpt je niets, want het wordt er niet anders van. Sterker nog: Als je veel energie in de weerstand steekt, zul je meer van dit soort ervaringen uitnodigen in je leven. Het is in feite het verschil tussen pijn en lijden. Waarbij pijn ons leven onvermijdelijk is. Maar het is ons verzet, ons nee tegen de pijn die het lijden veroorzaakt. In het artikel Weerstand en Acceptatie lees je meer over dit mechanisme en wat je er aan kunt doen.

Vrouw die met haar hoofd tegen de glazen muur loopt

9. Begin met het einde voor ogen

Iedere verandering, dus ook het verhogen van je zelfvertrouwen begint door het einde voor ogen te hebben. Vraag je maar eens af wat voor stoel een timmerman gaat maken zonder dat hij beeld en geluid heeft van wat voor stoel hij maken wil? Zorg daarom dat je beeld, geluid en gevoel hebt bij wie je (wel) wilt zijn. Vermijd zoveel mogelijk beeld, geluid en gevoel van wie je niet wilt zijn. Sta met het beeld van wie je wilt zijn op en ga er mee slapen. Stel je voor hoe je werkelijkheid eruit ziet als hij is zoals jij graag wilt dat hij is. Het tijdstip van vlak voor en na het slapen gaan is van belang omdat dat het moment is waarop je hersenstaat het makkelijkst te beïnvloeden is, om dit soort veranderingen in je onbewuste te krijgen. 

10. Het hele leven is één groot experiment

Verheug je op alles wat er komen gaat en stel je open voor alle mogelijkheden en de keuzes die je hebt. Uiteindelijk is heel ons leven een groot experiment. Vele van die experimenten mislukken en een aantal slagen. Het feit dat een experiment mislukt, betekent niet dat jij daarmee mislukt bent. Dus leer trouw te zijn aan wie jij bent en wie jij wilt zijn. En kom je er voor jezelf even niet uit? Schroom dan niet om hulp in te schakelen!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen