Alles verandert altijd. Of je dat nu leuk vindt of niet. Niet blijft zoals het is. We staan daar vaak niet zo bij stil, maar het is het afgelopen jaar wel overduidelijk in onze realiteit aanwezig geweest. Verandering is een integraal onderdeel van die realiteit. Misschien wel goed om eens even echt bij stil te staan. Waarom?
In de weerstand schieten
Stil staan bij het gegeven dat alles altijd verandert helpt je om uit de eerste en vaak natuurlijke reactie van in de weerstand schieten te stappen. En het maakt in feite niet uit of je vorig jaar in eerste instantie blij was met een lockdown omdat het je de gelegenheid gaf weer wat op adem te komen. Of omdat je misschien wat meer introvert bent en het wel lekker vindt om vooral thuis in je eigen cocon te zitten. Of misschien heb je andere redenen (gehad) om oké te zijn met een lockdown. Maar wat ik in mijn dagelijkse werkpraktijk nu meemaak is dat vrijwel al mijn klanten wel een beetje ‘klaar zijn’ met die lockdown. En niet alleen klaar zijn, de meesten krijgen last van wat meer negatieve gedachten en gevoelens over hun werkelijkheid. Ook degenen die in eerste instantie wel blij waren met een lockdown en thuis werken. Meer over weerstand lees je in het artikel: Weerstand of acceptatie
Het gaat ons allemaal aan
Verder komen er steeds meer berichten in de media voorbij van jongeren die zich er zo naar bij voelen dat ze uit dit leven stappen. Wat natuurlijk verschrikkelijk is voor alle betrokkenen. En hoewel je dat wellicht niet zou denken, zijn we dat allemaal. Want op het niveau van de energie is alles met alles verbonden. Die negatieve gedachten en gevoelens ontstaan overigens vooral als gevolg van de programmering in je jeugd. Als gevolg van hoe je blauwdruk is. En daarmee bedoel ik het geheel van je eerste imprint. Je eerste programmering die in je onbewuste terecht is gekomen en waarmee je zo’n 95% van de dingen die je doet volkomen onbewust doet.
Alles verandert altijd
Want ook al is onze werkelijkheid vergeleken met een jaar geleden enorm veranderd het uitgangspunt dat alles altijd verandert is niet veranderd. Het is de constante factor in een werkelijkheid waarin alles altijd in beweging is. En het maakt niet uit hoe jij er al of niet bewust voor kiest daarmee om te gaan. Je zult er mee moeten dealen, want hoe jij er ook over denkt en voelt. Het gebeurt. Of je het nu leuk vindt of niet.
Zo binnen zo buiten en zo buiten zo binnen
Je kunt je wel afvragen hoe het komt dat de een meer last van de situatie heeft dan een ander? Is dat dan alleen die blauwdruk? Ik denk persoonlijk dat het niet zo zwart wit is. Dat er sprake is van een mechanisme dat twee kanten op werkt. En ik denk dan aan: Zo binnen zo buiten, maar ook: Zo buiten zo binnen. Het eerste deel van de uitspraak: Zo binnen zo buiten heb ik inmiddels vaak genoeg ervaren en vertelt in feite dat je met je gedachten, met je mindset creëert wat er in je werkelijkheid is. Maar dat is niet het hele verhaal. Want het is ook zo buiten zo binnen. En wat daarmee wordt bedoeld is dat we met zijn allen tezamen ook de werkelijkheid creëren. En daarmee creëren anderen mee in jouw werkelijkheid.
Je huis opruimen ruimt ook je geest op
Als je huis een rotzooi is, is het in je hoofd ook niet opgeruimd en andersom. Ook al houd je niet van opruimen een opgeruimd huis is wel een opgeruimd hoofd. Het is ook de reden dat ik mensen met bijvoorbeeld een burn-out vaak de huiswerkopdracht geef om hun zolder, garage of kasten op te gaan ruimen.
Leven vanuit objectverwijzing
Maar zo buiten zo binnen betekent ook dat een belangrijke sleutel om in die grotere werkelijkheid iets te (kunnen) veranderen het bewustzijn van het collectief, zeg maar van alle mensen vergroot zal moeten worden. Want zonder het bewustzijn dat je zelf je realiteit creëert en dat we gezamenlijk de grotere realiteit creëren is de kans vrij groot dat je leeft vanuit objectverwijzing. Objectverwijzing betekent dat je leeft vanuit het mechanisme zo buiten zo binnen. Je laat dan door de buitenwereld bepalen hoe jouw werkelijkheid eruitziet. Ik heb een heel groot deel van mijn leven zo geleefd. Of eigenlijk overleefd. Want hoewel ik me daarmee over het algemeen prima staande kon houden, was mijn leven vooral gebaseerd op meegaan met wat zijn aandiende en me daar zo goed mogelijk mee verhouden. Maar daarmee creëer je niet de mooiste en beste versie van jezelf.
Sta je aan de kant van de oorzaak of aan de kant van het gevolg?
En zonder het bewustzijn dat je zelf je eigen realiteit creëert kun en zul je daarin niet zo gemakkelijk iets kunnen veranderen. Dus stap je volkomen onbewust in wat ik slachtofferschap noem. Je zit dan als het ware op de achterbank van jouw levensbus en je laat anderen voor jou bepalen waar je heen gaat. Je zou het ook kunnen zien als: Sta je aan de kant van de oorzaak of sta je aan de kant van het gevolg. Zonder bewustzijn dat je zelf je realiteit kunt creëren sta je aan de kant van het gevolg. Je laat dan anderen jouw uitkomst en daarmee jouw werkelijkheid bepalen.
Wat doe je met wat jou overkomt?
Misschien is het handig om eens naar een voorbeeld te kijken om het een en ander wat verder te verduidelijken. Stel je hebt een horecaonderneming en je sluit als gevolg van de maatregelen je zaak. Dan kun je wachten totdat je externe toestemming krijgt om weer open te mogen, maar je kunt ook andere dingen doen. Let wel: De opties die ik hier noem zijn voorbeelden en geen adviezen. Ze dienen alleen maar om een en ander te verduidelijken. Je zou als horecaondernemer ook kunnen besluiten om in de tussenliggende periode afhaal en bezorg producten te gaan leveren. Een deel van de ondernemers heeft dat gedaan en voor zover ik weet draaien zij gouden tijden. Een andere optie is om je te verdiepen in iets anders of om voor jezelf na te gaan of je ook op andere manier geld kunt verdienen. Want hoe je het ook wendt of keert in een crisisachtige situatie als die van het afgelopen jaar zijn er ook altijd mensen die er veel beter van worden. En dat komt omdat zij die wetten beter begrijpen en gebruiken. Zij weten hoe er juist in tijden van crisis ook weer veel kansen voorbijkomen. En de feitelijke realiteit laat allang weer zien dat degenen die al dik in overvloed leven een nog grotere overvloed aan het creëren zijn. Oftewel de rijken worden nog weer rijker en de armere mensen nog armer. Als het om materiële welvaart en dergelijke gaat dan. Er zijn uiteraard andere vormen van overvloed.
Waar kies je voor?
Je kunt ook als horecaondernemer of andere ondernemer ervoor kiezen om gebruik te maken van de ‘regelingen’ die er zijn, maar die regelingen maken of houden je tegelijkertijd ook afhankelijk van het ‘systeem’ wat voor jou bepaald en/of wellicht straks voor jou gaat bepalen wat je wel en niet mag/kunt/moet. Een andere optie is onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om daar los van te komen. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar deze tijd is ook een soort van gouden tijd voor degenen die in blockchain en bitcoin geloven. Ik zou er zelf ook niet van gehoord hebben als een paar jaar terug niet een van mijn klanten mij daarover een vraag stelde. Waar ik uiteraard geen antwoord op kon geven want ik had ook nog nooit van bitcoin gehoord. Maar het is me inmiddels wel duidelijk dat er kansen zijn. En dit is er een van. Maar op allerlei terreinen zijn er altijd kansen en vernieuwingen. Mits je bereid bent mee te veranderen. Vast proberen te blijven houden aan wat was is in feite een vorm van stilstaan, achteruitgaan en uiteindelijk dood gaan. In de natuur is ook altijd alles in beweging. De vraag is alleen waar je voor kiest? Wacht je af en hoop je dat anderen jouw problemen gaan oplossen? Of kom je zelf met een lumineus idee waarmee jij de werkelijkheid voor anderen gaat bepalen? De keus is aan jou.
Er is altijd een reden om het niet te doen
En ja ik snap het als je nu meteen in de weerstand schiet. En dat je allerlei redenen kunt bedenken waarom dat in jouw geval niet zou kunnen. Alleen daarmee bewijs je je eigen en tegelijkertijd mijn ‘gelijk’. Waar het mij overigens niet om te doen is. Want alles waar je energie in steekt groeit en wordt jouw realiteit. Dus als jij denkt dat iets niet mogelijk is zul je er (onbewust) alles aan doen om dat ook waar te maken. Je hersens gaan dan ook op zoek naar informatie bij past bij die overtuiging. In die zin is het dus ook totaal niet relevant wat al of niet waar is. We maken allemaal waar wat we geloven en waar we van overtuigd zijn. Maar zolang je je dat weer niet bewust bent, zit je ‘vast’ in je programma, dat je vertelt dat wat ik nu zeg niet kan en niet klopt. En zolang je dat gelooft is dat waar en maak je het waar. Totdat je bereid bent verder te kijken en je bewustzijn te vergroten. Dan ga je ineens zien dat de werkelijkheid misschien wel anders in elkaar zit dan je dacht. Hoe zei Cruyff dat ook: Je gaat het zien als je het doorhebt of zoiets?
Wat nu waar voor je is, hoeft dat morgen niet meer te zijn
Ik heb dat gedurende mijn leven diverse keren mogen ervaren. Dat zaken waar ik vast van overtuigd was totaal niet bleken te kloppen. En ook daar zitten, net als aan alles, weer voordelen en nadelen aan. Voordeel omdat hoe groter je bewustzijn, des te meer keuze er ontstaat, maar ook nadelen, want het verschil in hoe ik mijn realiteit ervaar en hoe sommige anderen hem ervaren is soms ook groot. En dat maakt dat ik (en dat geldt voor anderen ook met een groter bewustzijn) een grotere verantwoordelijkheid heb in hoe ik communiceer over mijn werkelijkheid. Want degene met het grootste bewustzijn heeft ook de grootste verantwoordelijkheid.
Wat waar is voor jou is waar voor jou
Zo kun je een kind dat nog veel dingen niet weet of kent niet verwijten dat hij of zij ze niet weet of kent. Je zult dan als ouder of volwassene rekening moeten houden met het bewustzijnsniveau van het kind. Op een vergelijkbare manier zal iemand met een groter bewustzijn rekening moeten houden met iemand wiens bewustzijn nog niet zo ver is ontwikkeld. En dat vraagt soms nogal wat van je communicatie. Want als het bewustzijn nog niet zo ver is ontwikkeld, dan weet je op dat moment zeker dat wat jij over de werkelijkheid denkt te weten en te voelen waar is. En je zult over het algemeen meestal niet zo snel bereid zijn om de onderliggende overtuigingen (voor zover je je daar al bewust van bent) ter discussie te stellen.
Je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt
Want dat zou je hele wereld op zijn kop (kunnen) zetten. En dat willen we meestal niet. Waarom niet? Omdat we dan onze angst voor verandering in onszelf tegenkomen. Want het is nu eenmaal veiliger om te blijven zitten waar we zitten. Zelfs als wat we geloven en waar we van overtuigd zijn ons niet helpt. Zo zijn er nogal wat partners van narcisten die toch steeds maar weer teruggaan naar hun narcistische partner. Terwijl ze weten en voelen dat hij of zij niet ‘goed’ voor hen is. Maar om daaruit te stappen komen ze de angst in zichzelf tegen of ze het zonder partner wel kunnen redden. Of de angst dat ze wel goed genoeg zijn om iemand anders te vinden. Of de angst niet een goede moeder of vader te zijn door weg te gaan. Of… vul maar in. Als je in zo’n situatie zit blijf je vaak zitten omdat je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt.
Wonderen bestaan
Toch als je begrijpt hoe de wetten in het universum werken, dan weet je ook dat het universum wonderen kan laten verrichten. Dan gebeuren er soms dingen die je totaal niet kunt verklaren. En komen er onverwachtse wendingen en uitkomsten die je ‘verstand’ te boven gaan. Je wilt bijvoorbeeld graag aan zee gaan wonen, maar weet dat de kans om daar via de ‘normale’ weg een huis te vinden haast nihil is. Maar dan loop je ergens in de supermarkt tegen iemand aan die voor een aantal jaar naar het buitenland gaat en iemand zoekt om op zijn huis te passen. Dat soort dingen gebeuren. En het is soms ook met ons verstand niet te bevatten. Maar als je begrijpt dat op een hoger niveau, via de energie alles met elkaar verbonden is, dan weet je dat het wel kan. En ook dat je daar wel iets voor moet doen. Het ontstaat niet zomaar. En het ontstaat ook niet als je vast blijft zitten in je ‘oude verhaal’.
Objectverwijzing of zelfverwijzing
Ik gaf hierboven al aan dat als je leeft vanuit het mechanisme dat als je je werkelijkheid laat bepalen door de buitenwereld, dat objectverwijzing heet. De andere pool daarvan is zelfverwijzing. Als je vanuit zelfverwijzing leeft, dan ga je in een situatie die niet is zoals dat voor jou goed voelt, naar binnen. En je gaat in jezelf op zoek naar wat je nee is. Wat je weerstand is. En wat die weerstand jou over jezelf en jouw werkelijkheid vertelt. Vaak is weerstand een belangrijke boodschapper over oude pijn die je eerder in je leven hebt opgedaan. Pijn of angst die je nog niet helemaal hebt verwerkt. En de weerstand kan daar dan de boodschapper in zijn. Maar als je niet leeft in een staat van zelfverwijzing, dan zul je geneigd zijn naar buiten te wijzen en te vertellen dat het vooral de ‘schuld’ is van, in dit geval, de overheid. Of van dat virus… Of van… maar het zegt vooral niks over jou. Toch?
Wat is de boodschap voor jou?
Leef je daarentegen in een staat van zelfverwijzing, dan weet je dat je daar nog iets te doen hebt. Nog iets hebt op te lossen. Of misschien is de boodschap dat het universum je vertelt dat het tijd wordt om een stap te zetten en iets in je werkelijkheid te veranderen. Wat die boodschap is kan ik je niet vertellen. Dat antwoord zit in jou. Maar het is aan jou om jezelf daarin de juiste vragen te stellen. Als je jezelf vastzet in objectverwijzing, dan zul je (in mijn versie van de werkelijkheid :-) ) uiteindelijk alleen maar verder vast komen te zitten. En juist in dat vastzitten zit de boodschap om in beweging te komen. Om die stap te zetten. Om een verandering aan te brengen in hoe je tot nu toe bent omgegaan met wat er in jouw werkelijkheid is.
Vragen brengen je naar het antwoord
Je kunt jezelf in een dergelijke situatie een aantal van de volgende helpende vragen stellen: Wat heeft deze situatie mij te vertellen? Wat wil er in mijn werkelijkheid zijn waar ik me tegen verzet? Wat wil er geleerd of ervaren worden? Wat als dit de bedoeling is? Wat is hier geweldig aan? Wat is de winst van het verlies? Die laatste vraag stelde gisteravond een van de kleinkinderen in een andere vorm. Hij vroeg aan ons allemaal: Wat heeft het afgelopen jaar je gebracht wat er anders niet zou zijn geweest? Een hele mooie vraag die we allemaal op onze eigen manier hebben beantwoord en ook een mooie vraag om misschien eens in je eigen gezin te stellen.
You teach best what you most need to learn
Nu lijkt het misschien alsof ik het allemaal heel mooi kan vertellen en ik het in mijn eigen leven allemaal helemaal voor elkaar heb. Maar dat is niet zo. Net zoals het huis van de schilder vaak nog geschilderd moet worden geldt voor de meeste hulpverleners, coaches en dergelijke: You teach best what you most need to learn. Een mooiere variant van de beste stuurlui staan aan wal. Weten en begrijpen hoe je ‘verlicht kunt raken’ is niet hetzelfde als ‘verlicht zijn’. Ook ik loop mijn eigen proces en kom nog regelmatig mijn eigen weerstand in voorkomende situaties tegen. Het verschil met vroeger is wel, dat ik daar eerder en gemakkelijker uit kan stappen. Omdat ik me er meer en beter bewust van ben hoe ik dat kan doen. Maar het is geen garantie dat ik dat ook altijd doe. Waarom ik dit zeg? Omdat we met zijn allen in ons leven in een bepaald ontwikkelingsproces zitten. En dat proces gaat niet sneller dan dat het gaat. Gras groeit ook niet harder door eraan te trekken. En als we met elkaar met wat meer mededogen naar onszelf en de ander zouden kunnen kijken, naar hoe me met zijn allen in dat ontwikkelingsproces zitten, dan zou er een stuk meer innerlijke en uiterlijke vrede zijn. En dat zou in mijn versie van de werkelijkheid weer een hele mooie uitkomst kunnen zijn van wat je misschien als een minder mooi jaar zou kunnen zien.
Groei van het collectieve bewustzijn
Wanneer de winst van het verlies een enorme vergroting van het collectieve bewustzijn oplevert, dan is het het misschien wel waard om deze periode te doorleven. En wellicht kunnen we over een aantal jaar dan met zijn allen tevreden constateren in wat voor een bijzondere tijd we met elkaar leven en geleefd hebben. Een niet alledaagse tijd die ons collectief een soort van gedwongen heeft verder te kijken dan onze neus lang is.
Alles waar je je tegen verzet blijft
Helaas zijn er ook krachten die er geen belang bij hebben dat die innerlijke en daarmee ook de uiterlijke vrede ontstaat. En die ook hun best doen om ons als mensen verdeeld te houden. Dat kunnen en moeten we ook weer vooral niet willen bestrijden. Want daarmee maken we wat er is alleen maar groter. Maar het begrijpen van hoe onze werkelijkheid werkt en hoe we collectief creëren wat er is kan wel helpen om ervoor te zorgen dat het bewustzijn van ons als collectief wordt vergroot, waardoor er meer innerlijke en uiterlijke vrede kan ontstaan. En wij met zijn allen in staat zijn de tweedeling die wordt gecreëerd om te zetten in een of andere vorm van eenheid. Een eenheid die als collectief een mooiere en betere werkelijkheid kan gaan creëren. En dat is wat ik voor ogen houd. Dat is waar we in mijn versie van de werkelijkheid als collectief naar onderweg zijn. Om daar te komen is volgens mij de ‘les’ dat we veel meer moeten leren leven vanuit zelfverwijzing. Waarbij we de keuzes maken vanuit wie wij in essentie zijn. En niet kiezen voor wat anderen voor ons kiezen. Dat vraagt voor de meeste mensen een behoorlijke omslag. Maar ik kan je uit ervaring vertellen: Het is het absoluut waard om die reis te maken. Lees ook eens mijn artikel: Alles is energie en informatie
Wat is jouw versie van de werkelijkheid in en op deze tijd?
En doordat ik diverse keren in mijn leven zelf zo’n shift in bewustzijn heb moeten maken sta ik ook veel meer open voor andere versies van de werkelijkheid. En ik hoor het dan ook graag als jij een andere kijk hebt op de werkelijkheid die die kijk van mij weer wat breder, kleurrijker en mooier kan maken. Dus voel je vooral uitgenodigd om die met me te delen.
Loop je vast?
Mocht je nu als gevolg van al deze of andere veranderingen toch ergens in jouw eigen ontwikkelingsproces of ander proces vastlopen, dan nodig ik je van harte uit voor een coachtraject. Een loopbaantraject of iets anders kan natuurlijk ook. Ik spreek nog steeds live af. Ik heb een grote praktijkruimte van 75m2 en er staat een ionisator. Een ionisator doodt rond de 95% van alle virussen in de ruimte. Dus je kunt veilig langskomen .
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?