Nee zeggen, wel doen!

Drie letters die een geweldige impact hebben op hoe je leven er uit ziet als je ze te weinig gebruikt en hoe je leven er uit ziet als je ze wel gebruikt. Zeg jij nee als je nee voelt? Of begin je te hakkelen en te stamelen en zeg je misschien of eigenlijk? Verzin je misschien een excuus? Of leg je de verantwoordelijkheid voor je nee buiten jezelf? Misschien doe je wel alsof je niks hebt gehoord? Of je zegt ja en je doet nee.

Ik weet niet...

Herken je deze: Je collega vraagt of je mee gaat naar de late film van die avond en jij reageert met: Uuuhm, nou ja, ik weet niet, ik zou eigenlijk.. Hoe laat begint die film? Ik geloof eigenlijk dat ik misschien niet kan.

Ik heb het zo druk...

Of je collega vraagt om je hulp terwijl je het zelf ook veel te druk hebt: ja, ik zou wel willen, maar eigenlijk heb ik het zo druk. Ik weet niet of ik genoeg tijd heb om dat te doen. Ik weet ook niet of het past.

Nee? No way!

Het woord nee gebruiken? No way. De weigering is vaag en onduidelijk en het effect ervan op de ontvanger is meestal vervelender dan een gewoon rechtstreeks nee. Door de vage reactie weet de ontvanger niet waar hij of zij aan toe is. En je bezorgt hem of haar ook nog een rotgevoel omdat het door je vage reactie lijkt alsof er iets onterechts is gevraagd.

Nee zeggen, een afwijzing?

Vind je nee zeggen lastig omdat je het idee hebt de ander als persoon af te wijzen als je nee zegt? Door wanneer het nodig is te weinig nee te zeggen doe je jezelf en de ander tekort. Je zegt Nee tegen jezelf. Je gaat over je eigen grenzen heen waardoor je je systeem en je lichaam overbelast. Als je dat maar lang genoeg en vaak genoeg doet gaat je lichaam als vanzelf saboteren. Het gaat voor jou nee zeggen, waardoor je ziek wordt en je als het maar lang genoeg duurt als vanzelf in een burn-out terecht komt.

Positief Nee zeggen met de sandwichmethode

Nee zeggen doe je het best zo concreet en zo duidelijk mogelijk. Er is ook een manier om het op een positieve manier te doen. Namelijk door gebruik te maken van de sandwichmethode. Om nee te kunnen zeggen moet je om te beginnen je nee bewust zijn.

Bewust zijn van je nee

Als je je niet bewust bent van je nee, kun je ook geen nee zeggen. Wanneer dat zo is, heb je al ja gezegd voordat je er erg in hebt. En baal je achteraf van jezelf dat je ja hebt gezegd. Soms ga je dan achteraf nog smoezen verzinnen waarom het alsnog niet kan.

Naar je lichaam luisteren

Om dat te kunnen doorbreken moet je je beter bewust zijn van wat je lichaam je te zeggen heeft. Soms betekent dat dat je eerst even de tijd moet nemen om jezelf af te vragen wat het verzoek met je doet. Als je van jezelf weet dat je te snel de neiging hebt om ja te zeggen, dan zou je kunnen overwegen om voortaan standaard op verzoeken te antwoorden met de mededeling dat je er even over na wilt denken en dat je er …. Op terug komt. Als je je nee niet voelt zul je het ook niet kunnen (gaan) zeggen.

Ik durf geen nee te zeggen

Vaak ook voel je je nee wel, maar durf je geen nee te zeggen. Of je weet niet goed hoe je dat moet doen. Ook in die situatie kan het handig zijn om tijd te vragen. Zeg dan maar gewoon: Ik ga er even over nadenken. Ik kom er straks over … tijd op terug. Zo creëer je voor jezelf de mogelijkheid om een weloverwogen beslissing te nemen.

Je Nee positief overbrengen

Is je nee echt een nee, dan is het de vraag hoe je dat zo positief mogelijk aan de ander kunt overbrengen. Nee levert vaak blokkerende energie door de manier waarop het wordt gecommuniceerd. Vaak komt het nee er of heel aarzelend of juist heel bot uit. En dat hoeft niet, want het kan ook anders. Je kunt daar de sandwichmethode voor gebruiken.

Een Nee tussen twee ja's

De sandwichmethode laat je je nee verpakken in twee ja’s. Dat doe je door om te beginnen aan te geven wat voor jou belangrijk is. Door te vertellen wat voor jou belangrijk is geef je je eerste ja weg. Je vertelt wat jouw ja is. Min of meer vanzelfsprekend volgt daar je nee uit. Die nee volgt logischerwijs uit je eerste ja.

Positief alternatief voor je nee

Dat klinkt misschien wat cryptisch maar je zult het zometeen aan de hand van een voorbeeld wel gaan begrijpen. Na je nee sluit je af met een positief alternatief dat op de een of andere manier deel tegemoet komt aan de wens of het verzoek van de ander.

Zo zeg je nee:

Als je bijvoorbeeld gevraagd wordt mee te gaan naar de late film van die avond kun je zeggen: De late film begint altijd zo laat op de avond en ik heb mijn slaap hard nodig. Daarom blijf ik liever thuis en ga ik bijtijds naar bed. We kunnen wel eventueel een andere keer naar een vroegere voorstelling gaan.

Of als je collega om hulp vraagt: Ik vind het belangrijk om mijn eigen werk zorgvuldig te doen en op tijd af te hebben, dat lukt met niet als ik jouw met deze klus help. Ik kan wel eventueel Marjan voor je vragen of zij je helpen wil.

Een duidelijk Nee

Op deze manier is je nee een duidelijk nee en kan je nee ook beter ontvangen worden. Nee zeggen is een te belangrijke vaardigheid om niet te gebruiken. Via de sandwichmethode kun je makkelijker nee zeggen waardoor je en goed voor jezelf zorgt en goed voor de ander.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Anneke Postma op maandag 22 april 2013 om 16:35
Nee zeggen is het aangeven van je eigen grenzen. Vaak is het voor jezelf moeilijker om je grenzen aan te geven, dan voor de ander om een "nee" te ontvangen.
Oefen eens om nee te zeggen tegen je spiegelbeeld, je partner, je schoonmoeder en kijk eens hoe er gereageerd wordt. Breid dan je "nee-gebieden" uit naar je vrienden/vriendinnen en je werk/collega's.
Wanneer je zeker weet wat je zelf wilt, kun je ook beter nee zeggen. Je eigen lichaamshouding werkt hier zeker aan mee. Sta rechtop en met beide voeten goed op de grond. Dit geeft jezelf meer houvast en zelfvertrouwen.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen