Gezondheid-Energie: Zware conclusies
03 januari 2009 

Gezondheid-Energie: Zware conclusies

Uit cijfers blijkt dat het aantal mensen met overgewicht de laatste 10 tot 15 jaar sterk is toegenomen. Je kunt zelfs spreken van een obesitas-epidemie. Wereldwijd lijden nu ongeveer een miljard mensen aan overgewicht en zijn er 250 miljoen mensen met obesitas. Veel mensen denken dat obesitas vooral in Amerika voorkomt maar dat is niet helemaal terecht. 55% van de Nederlandse mannen en 50% van de Nederlandse vrouwen vertoont overgewicht en 10% lijdt aan obesitas (bron: voedingscentrum). In Amerika lijden 20% van de mannen en 25% van de vrouwen aan deze sluipende ziekte. Over het algemeen zijn vrouwen sneller vatbaar voor obesitas dan mannen, maar het risico op bijkomende problemen is hoger bij mannen.

De voornaamste risico's:

Suikerziekte

Meer dan 80% van de gevallen van diabetes type 2 is toe te schrijven aan overgewicht. Volgens de Nurses Health Study lopen vrouwen met een BMI hoger dan 35 tot 93 maal meer risico op diabetes type 2 dan vrouwen met een BMI van minder dan 22. Bij mannen is dit risico 42 maal groter.

Hart en vaatziekten

Los van andere factoren zoals roken, leeftijd en fysieke activiteit hebben mensen met een BMI hoger dan 30 twee maal meer risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten dan mensen met een BMI van tussen de 20 en de 22,5.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding wordt vaak in de hand gewerkt door overgewicht. Zwaarlijvigheid ter hoogte van de buik (het appeltjes figuur) geeft een verhoogd risico los van je BMI.

Hoge bloeddruk

Het risico op hoge bloeddruk is voor mensen met overgewicht tot 2,9 maal groter in vergelijking met mensen zonder overgewicht.

Artrose of gewrichtsproblemen

Overgewicht gaat ook vaak gepaard met artrose, vooral aan heup- en kniegewrichten. De fysieke beperkingen kunnen op hun beurt weer bijdragen aan gewichtstoename.

Slaapapneu

Er blijkt een verband te bestaan tussen overgewicht en het optreden van ademhalingspauzes tijdens de slaap. Het te veel aan vette massa werkt de uitzetting van de borstkas bij het uitademen tegen.

Sommige vormen van kanker

Overgewicht lijkt het risico op bepaalde kankers te verhogen zoals endometriumkanker en borstkanker.

Andere aandoeningen

Tenslotte blijkt er ook een oorzakelijk verband te zijn tussen overgewicht en spataderen, galstenen, bepaalde hormonale stoornissen en onvruchtbaarheid.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

 

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen