Communicatie: De invloed van taal
28 maart 2010 

Communicatie: De invloed van taal

Onze taal inspireert of deprimeert tot op zekere hoogte. Helpt je voor- of achteruit. Sommige mensen kunnen je heel direct raken door de manier waarop ze spreken of schrijven. Hun woorden zetten je in beweging en raken je emotioneel. Meestal realiseer je je niet hoe vaak je jezelf emotioneel raakt. Door de woorden die je gebruikt creëer je continu actie of passiviteit.

Proberen

Wat betekent bv. het woord proberen in jouw zenuwstelsel? Voor de meeste mensen betekent proberen moeite doen zonder resultaten te krijgen. Toch wil je niet weten hoeveel mensen (onbewust) zeggen dat ze iets gaan proberen als ze iets nieuws doen. Door dat op die manier te zeggen conditioneren ze zichzelf  al op een mogelijke mislukking.

Geloofwaardig

Het doet ook wat met de ontvangende partij. Wie geloof je meer? Degene die zegt dat hij gaat proberen 10 kilo af te vallen of degene die zegt dat hij over een half jaar tien kilo kwijt is.

Ander gevoel

Let ook eens op het volgende verschil: Wat Marieke zei was inaccuraat of Marieke  loog. Voel je hoe anders dat voelt? Het vervangen van een woordje levert verschil in (de intensiteit van het) gevoel op. Als je teveel eet is er dan verschil als je zegt: ”Ik had een vreetbui” of je zegt: “Ik heb deze keer wat teveel gegeten”? Voelt: “Ik heb weer gefaald.” anders dan: “Ik heb mezelf in de verkeerde staat gebracht en verkeerde acties ondernomen. Ik ga dat nu veranderen.”?

Betekenis geven

Eén woord kan er al voor zorgen dat je een heel andere betekenis aan de situatie geeft. Eén woord kan het gevoel intensiveren of verminderen. Als je het over eten hebt, dan ontstaan sommige triggers door wat je tegen jezelf zegt. Wat zeg je tegen jezelf als het je niet lukt om vol te houden? Hoort proberen daar misschien bij? Is het: “Ik zal dit dieet proberen? Ik zal deze training proberen en zie wel wat er gebeurt?”

Beste resultaat

Als je probeert, zul je energie en moeite gebruiken en verliezen. Zeer waarschijnlijk zul je niet de gewenste resultaten halen. Gooi het woord proberen daarom weg uit je woordenboek!!! Doe het of doe het niet! Kom in actie en maak dingen waar door vandaag nog de beslissing te nemen dat je voor het beste resultaat de aangereikte dingen ook toe gaat passen.

Ook een betere communicatie?

Wil je ook leren je communicatie te verbeteren? Meld je dan nu aan voor Coaching. Dat kan online of we spreken fysiek af op de Struikheide 17 in Heerenveen, Friesland.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen