Dan ben ik op zoek naar jou! Ik heb jouw hulp nodig. Omdat ik in de praktijk heb geconstateerd dat een belangrijk deel van mijn vrouwelijke klanten hoogsensitief is, willen we daar graag verder onderzoek naar doen. Weten wat hoogsensitiviteit is? Een stagiair die in het laatste jaar van haar opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool in Groningen zit gaat specifiek voor de uitdagingen die deze doelgroep ervaart een training ontwikkelen. Omdat het een vrij grote doelgroep betreft hebben we vooreerst besloten de groep wat te verkleinen door een leeftijdsrestrictie. Het onderzoek zal zich daarom in eerste instantie richten op vrouwen tussen de (ongeveer) 18 en 35 jaar.
Ben jij een hooggevoelige vrouw tussen de 18 en 35?
Wat is onze concrete vraag aan jou? Ben jij hooggevoelig en val je in de genoemde leeftijdscategorie, dan gaan we graag met jou in gesprek. In dit gesprek, dat de vorm heeft van een interview gaan we na waar je in de dagelijkse praktijk met jouw gave, want hoogsensitiviteit is zeker ook een gave, tegenaan loopt? Wat zorgt ervoor dat je op dit moment je gave nog niet als gave ervaart? Of misschien ervaar je je sensitiviteit wel al als gave. Ook dat is interessant voor ons onderzoek. En als je niet zelf hoogsensitief bent, maar je kent iemand die dat is en die mee wil werken, dan doe je ons een groot plezier om dit artikel naar die persoon door te sturen.
Vertrouwelijk
De interviews worden tussen 11 en 20 november bij ons op kantoor in Leeuwarden afgenomen of in overleg op een andere nader te bepalen locatie. Als je mee wilt werken, dan graag even een mailtje naar: stage@confront.nl met als onderwerp: Onderzoek hoogsensitiviteit. En in de mail:
- je naam,
- je leeftijd en
- je woonplaats
Mocht het aantal aanmeldingen te groot zijn, dan zullen we een selectie maken uit de aangemelde deelnemers. Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en indien gewenst geanonimiseerd.
Simpele test
We willen je medewerking graag belonen. Het onderzoek moet leiden tot adviezen voor een op maat gemaakte training voor de genoemde doelgroep. Het ligt in de bedoeling dat er een fysieke training op locatie komt, maar ook een online training. Je deelname aan het onderzoek geeft je te zijner tijd recht op gratis deelname aan deze online training. Voordat je je aanmeldt willen we je nog wel even vragen om de onderstaande vrij simpele test in te vullen om na te gaan of je al dan niet in de doelgroep valt.
Ben ik hoogsensitief?
- Ik heb last van harde geluiden
- Kunst en muziek kunnen mij ontroeren
- In ben gewetensvol
- Ik schrik gemakkelijk
- Ik ben gevoelig voor pijn
- Als ik een drukke dag heb gehad heb ik de behoefte om me terug te trekken en alleen te zijn
- Ik voel stemmingen van anderen snel en gemakkelijk aan en word erdoor beïnvloed
- Mijn lichaam reageert gevoelig op de effecten van koffie en cafeïne
- Zaken als fel licht, scherpe of sterke geuren, schurende en grove weefsels en harde geluiden kunnen mij gemakkelijk overbelasten
- Ik was een verlegen of gevoelig kind vertelt mijn omgeving mij
- Als er veel tegelijkertijd gebeurt dan raak ik gemakkelijk van streek
- Ook als ik zelf veel tegelijk moet doen in korte tijd voel ik me opgejaagd
- Als anderen me teveel tegelijk willen laten doen, raak ik geïrriteerd en opgefokt
- Ik houd niet van gewelddadige films of tv-shows en kijk er ook liever niet naar omdat ik er van streek door raak en er niet van kan slapen
- Ik neem subtiele signalen en veranderingen in mijn omgeving waar
- Ik ben gevoelig voor de stemming van andere mensen
- Ik heb een grote en rijke fantasiewereld
- Als ik erg honger heb raak ik gemakkelijk geïrriteerd en kan ik minder goed mijn aandacht houden bij wat ik aan het doen ben. Ik raak dan sneller afgeleid
- Ik heb scherpe zintuigen en neem gemakkelijk geuren, smaken en geluiden waar
- Ik kan er slecht tegen als anderen mij op de vingers kijken. Ik word daar nerveus van waardoor ik minder goed kan presteren
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitieve mensen hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger reageert dan andere mensen. Externe prikkels en indrukken komen sterker en harder bij hen binnen dan bij andere mensen. Andere mensen noemen ze ook vaak gevoelig of overgevoelig. En misschien zelfs zoals ik dat vroeger veel te horen kreeg: Een jankerd. Hoogsensitieve mensen zijn geneigd zich aan te passen en af te stemmen op wat hun omgeving wil. Ze kunnen daardoor ook vaak beter voor een ander zorgen dan voor zichzelf. Drukte is niet iets waar ze van houden. Tenzij het High Sensation Seekers zijn. Dat is een combinatie van hoogsensitiviteit met een vorm van extravertheid. Een vorm van naar buiten gericht zijn en ondanks dat je er niet tegen kunt toch de prikkels steeds weer opzoeken in de buitenwereld.
Hoogsensitiviteit en burn-out
Het gevolg van deze gevoeligheid is dat het meestal niet de vraag is of deze mensen in een burn-out terecht komen, maar eerder wanneer en hoe vaak... Door de overprikkeling die ontstaat is er een grotere behoefte aan me-time om weer te bekomen van de alle indrukken. Dit lijkt allemaal wat negatief, maar hoogsensitiviteit heeft net als alle negatieve dingen ook een zeer positieve kant. Wanneer je hebt geleerd om te gaan met je gevoeligheden, dan levert hoogsensitiviteit je ook een scherpzinnig en heel precies observatievermogen op. Je neemt de dingen sneller, gedetailleerder en genuanceerder waar dan andere mensen. Je intuïtie is vaak ook scherper ontwikkeld waardoor je ook makkelijker aanvoelt en invoelt en voorziet. Hoogsensitieve mensen zijn vaak erg creatief. De vraag is alleen of die creativiteit de kans krijgt om het licht te zien. In de praktijk ervaren veel hoogsensitieve mensen een of andere vorm van overbelasting. Door heel goed te leren voor jezelf te zorgen kun je ervoor gaan zorgen dat de positieve pool van hoogsensitiviteit geleefd kan worden.
Hoogsensitiviteit en stress
Stress is net als voor andere mensen ondermijnend maar voor de hoogsensitief persoon des te meer. Je grenzen liggen anders dan die van andere mensen en het vermijden van stress is een belangrijke factor. Stress zorgt er namelijk voor dat je meer de negatieve pool van je kwaliteit gaat leven in plaats van de positieve pool. Meer lezen? Lees dan verder in de artikelen over hoogsensitiviteit.
Meer weten over het onderzoek?
Heb je nog vragen over het onderzoek? De stagiair is bereikbaar via de mail: stage@confront.nl
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?